​Неудобни думи: Макар и с клизма, бе спряно едно историческо нахалство и негодничество

Номерът с Бокова не мина! Хубав ден за българската демокрация!

Александър Йорданов

В цялата история с Бокова има една поука. Каква е тя. Близо половин век комунистите лъжеха българския народ, че строят комунизъм. Противниците на тази лъжа бяха репресирани – избивани, хвърляни по лагери и затвори. Нещо повече. Комунистите се писаха и първи борци против капитализма. В края на "строежа" изведнъж комунистите станаха първи капиталисти, бизнесмени демек, а някои от тях дори и олигарси. Но освен, че станаха капиталисти искат отново и да имат държавна власт, международни постове, искат отново да се хрантутят на гърба на българския народ. Това вече е историческо нахалство, негодничество, откъдето и да го погледнеш. Затова е много добре, че макар и с клизма Бокова бе изхвърлена от мерака за големия пост. И няма да срами повече, да се надяваме, България.

Що се отнася до Кристалина Георгиева решението за нея очевидно е консултирано между европейските държави. Ние сме в Европейския съюз и затова подкрепата на европейските държави за нейната кандидатура е от първостепенна важност за нас. Разбира се, това не гарантира успех, но е добър знак, че България може да греши, но и да се поправя. И това ни отличава очевидно от руснаците, които грешат винаги докрай. Докато не пропаднат. Те така си 

провалиха и Съветският съюз: от грешки до дупка

За Генерален секретар на ООН ще бъде избрана личност, която неизбежно ще е резултат постигнат на компромис и консенсус между постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН. Кристалина Георгиева е една добра възможност това да се случи. Разбира се, имаше и друг вариант: България да не издига нов кандидат. Вероятно щеше да бъде и по-почтено след като веднъж вече сме се изложили да издигаме кандидат от средите на бившата комунистическа номенклатура, което е морално осъдително. И това ни го подсказаха деликатно много държави. Подсказа ни го и намаляващата постоянно подкрепа за Бокова. Защото другите държави уважават България, но не можем да ги караме насила да уважават наследниците на комунистическата номенклатура. Всъщност, този случай ясно ни показва къде трябва да минава границата и как трябва да се отнасяме към собственото си минало. Разбираме, че стотици хиляди българи са ставали членове на комунистическата партия водени или от убеждения или заради кариерата. Макар и двете причини да са категорично неприемливи за мен то все пак съм склонен да ги разбера. И заблудените хора и хората тарикати никога няма да се свършат у нас. Но съм категоричен противник на виновниците тези хора да бъдат заблудени и да бъдат тласкани в посока на кариера чрез членство в такава престъпна партия като комунистическата.

Кои са тези виновници?

Това е някогашната комунистическа номенклатура – лицата от партийните конгреси, от градските и окръжните комитети на БКП, от Централния комитет и Политбюро на БКП. Ирина Бокова бе от тази люпилня на комунистически кадри. Светът разбра това и справедливо й показа червен картон. Знам, че "червените" не обичат "червените картони", по им харесва "зеленият знак", но....няма как. Ще трябва да преглътнат истината. Приятен ден.