​Хвалиш Бокова - реабилитираш агентурния апарат на комунистическата Държавна сигурност

В екипа на българския кандидат за ООН липсва само офицерът от ДС Пеньо Костадинов, защото има доживотна забрана да влиза в САЩ

Георги Боздуганов

Дали президентът Плевнелиев си дава сметка, че с изказаната подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова направи жест на реабилитация към агентурния апарат на комунистическата Държавна сигурност? Седем души от нейния щаб начело с ръководителя му Райко Райчев са с огласена принадлежност към службите. Всъщност това е екипът, с който кандидатката възнамерява да управлява световната организация.

Денят след събитието обаче се оказа своеобразна годишнина, а съдбата обича да си прави шеги с историята. На 23 септември, през далечната 1983 г., ФБР арестува Пеньо Костадинов - офицер от ДС, маскиран като търговско аташе в Ню Йорк по времето когато Бокова е на дипломатически мандат в ООН. Костадинов е осъден за шпионаж в областта на ядрените технологии и лежи в американски затвор. С Бокова са били в близки колегиални отношения, ежедневно са работили в една и съща сграда. Нейната московска специализация е в същата област – на стратегическите ядрени оръжия и разоръжаването. Можем само да гадаем каква чувствителна информация е текла към Кремъл и “Лубянка” като имаме предвид, че България не е имала интереси към ядрени оръжия, а според прословутата дефиниция на Тодор Живков “Държавна сигурност е филиал на КГБ”. В Манхатън е станало горещо и

Бокова е скоропостижно отзована

Костадинов не присъства на юбилейното тържество, въпреки че поради доказаната си “полезност” вероятно би получил и ключова роля в екипа, стига да нямаше доживотна забрана за влизане на американска територия. Другият отсъстващ е генерал Любен Гоцев - зам. външен министър и същевременно офицер от ПГУ на ДС. Той е изключително обигран в шпионажа и дипломацията. Под негово ръководство в Ню Йорк са работили и Бокова, и Костадинов. Очевидно напредналата възраст е причина боковият щаб да не е поставен под личната му опека, но неговата намеса при подбора на кадрите е повече от вероятна.

Постът на Генерален секретар на ООН е почти без практическа полза за България, но е

от изключителна важност за Русия,

особено при условията на продължаващ конфликт в Украйна, наложения режим на санкции и войната в Сирия. С провежданата кампания московските управници правят опит да поставят ООН в ролята на закрития през 1943 г. Комунистически интернационал. Някога Сталин умело използваше ръководения от Георги Димитров Коминтерн като международен инструмент за кремълско влияние, днес Путин е избрал Бокова. Подбран е и екип от проверени хора. Един от офицерите - Александър Савов дори е вербувал агент в САЩ.

Неотдавна Плевнелиев проведе своеобразна лустрация – върна всички български посланици с агентурно минало. Съвсем разбираемо, важна част от скъсването с комунизма е именно в това – кадрите на ДС да не заемат ръководни държавни постове и да не представляват България пред света.

На приема в Ню Йорк президентът бе принуден от обстоятелствата да хвали Бокова макар добре да знае, че тя няма да бъде избрана нито на 26-ти, нито на 36-ти. Присъствието на държавния глава в компанията на агентите от антуража на претендентката обаче е лош знак във вътрешно и външнополитически аспект. Много лош.