​Авторитаризъм, тоталитаризъм и неототалитаризъм в днешна Русия

Властта е в ръцете на диктатор, който управлява с помощта на собствена партия и има своя, подчинена лично на него фалшива опозиция

Доц. Момчил Дойчев*

Разликата между авторитарния, тоталитарния и неототалитарният режим в Русия на Путин може да се представи така:
При традиционните авторитарни режими държавата е подчинена на авторитета на една концентрирала в себе си властта личност, при тоталитарните - на организирана партия с тотална идеология, а при неототалитарния режим в Русия – въпреки формално съществуваща многопартийност, фактически властта е в ръцете на диктатор, който управлява с помощта на собствена партия и има своя, подчинена лично на него "опозиция".
- При тоталитарните режими има господстваща идеология, целяща радикалното преустройство на обществото, при традиционния авторитаризъм такава водеща политическа идеология липсва. Неототалитарният режим на Путин създава в движение господстваща идеология на основата на евразийството, с помощта на великоруския шовинизъм, имперското самочувствие и псевдоправославния фундаментализъм, който стои по-близо до исляма, отколкото до християнството. Неототалитаризмът въпреки това не може да се определи като идеократичен и попради огромния 

комплекс за малоценност, 

който всъщност поражда хипертрофираното имперско самочувствие на роба, който иска да стане робовладелец.
- При тоталитарните и неототалитарния режим се създава култ към личността на диктатора, какъвто липсва при обикновения авторитаризъм.
- При тоталитаризма и при неототалитарния путински режим, за разлика от авторитаризма, пропагандата играе много по-голяма роля за въздействие върху населението.
- При тоталитарните режими не са възможни протести, докато при авторитарните са възможни. Новите режими на конкурентен авторитаризъм допускат протести против властта и съществуват канали за информация, различни от официалните, но при неототалитарния режим в Русия наличието на протести и каналите за независима информация са практически обезсилени.
- При тоталитаризма парламентаризмът е принизен до ролята му да узаконява решенията на истинската власт - на партията и нейния вожд. Същото става днес в Русия - само че властта е подчинена лично на Путин, а не на неговата преторианска партия.
- При неоталитарния режим има манипулирани избори и те не могат да доведат до смекчаване на едноличния режим на Путин и крепящата властта му подчинена кагебесна олигархия.
- Тоталитарните режими контролират икономиката пряко, при неототалитарните режими контролът е косвен и единствено в интерес на властващата олигархия.
- Авторитарните режими ограничават дейността едновременно и на левите, и на десните движения и техните медии. При тоталитаризма опозиционна дейност не се допуска изобщо, а при неототалитаризма, независимо от неговия произход и наследени традиции, тези движения са

под строг държавен надзор

и могат всеки момент да бъдат забранени.
- Традиционният авторитаризъм наследява и запазва заварени институции като монархията, църквата, религията, изобщо консервативното наследство и използва полицията и армията за репресия върху населението. При тоталитаризма обществената пирамида се преобръща и всички демократични органи на властта се подменят напълно с тоталитарни. Неототалитарният руски режим възражда не консервативни традииции в европейски смисъл, а средновековното суеверие към властта, православното мракобесие, духовния обскурантизъм, черносотничеството и други традиционни репресивни практики в услуга и под контрола на властта.
- Авторитарното управление по принцип е в ръцете на военно-политически елити, използващи репресивни методи, за да се задържат на власт. При тоталитаризма има ръководна роля на една партия и култ към нейния главатар. При неототалитаризма в Русия култът е към държавния лидер,който управлява полицейско -олигархичния си режим с репресии и заплахи от репресии към демократичната опозиция и не на последно място поради съгласието на 

превърнатия отново в послушно стадо руски народ
- Неототалитарният режим се оправдава с необходимостта от „твърда ръка", от защита на висши национални, държавно-политически и духовни ценности. Съвременният неототалитарен режим в Русия използва заплахата от тероризъм като претекст да бъдат пожертвани демократичните права и свободи на хората.
- Авторитарният и неототалитарният режими прилагат методи за „задушаване" на гражданското общество, но за разлика от тоталитарния режим не го обезсилват напълно.
- За разлика от тоталитарния, неототалитарния режим не се старае да контролира личния живот на своите поданици – хората разполагат със значително по-голяма свобода в личната сфера, стига да не се интересуват от политика.
- Но ако авторизмът искаше да контролира действията хората, а тоталитаризмът техните думи, неототалитаризмът в Русия се опитва с помощта на нови технологии да направлява техните мисли.
- Неототалитаризмът намира оправдание в бавното вземане на решения при спазване на демократичните процедури. Обратно - едноличната неототалитарна диктатура спомага за по-бързо вземане и прилагане на необходими политически решения.
- Тоталитарната диктатура е партийна с култ към водача, неототалитарната е еднолична, както е при традиционните авторитарни режими.

*Коментарът на автора е публикуван на страницата му във Фейсбук.