​Трол и съмнителен сайт пуснаха фалшив текст от името на Алекс Алексиев в подкрепа на Бокова

Хибридната акция манипулативно внушава, че синът на убития Райко Алексиев е срещу позицията на Евгений Михайлов

Гадна пропагандна манипулация противопостави сина на убития от комунистите Райко Алексиев – Алекс Алексиев, срещу кинорежисьора Евгений Михайлов. Повод за поредната мръсна хибридна атака стана Откритото писмо, което преди седмица Михайлов изпрати до страните членки на ЮНЕСКО, ООН и дипломатически представителства, преди второто неофициално гласуване в Ню Йорк за избор на шеф на ООН. Михайлов обяви, че след 25 години преход към демокрация е срамно за България да излъчи за важния пост лице, тежко обвързано с тоталитарния режим и репресивния му апарат. Кинорежисьорът приложи и серия от разследвания в световни медии, посветени на Бокова.

Почти седмица по-късно сайтът informiran.net публикува на 8 август статия със заглавие: „Алекс Алексиев: Михайлов лъже, че за Ирина Бокова у нас за нея няма „народна подкрепа““( виж ТУК, б.р.). До заглавието е поставена популярна снимка на експерта по радикален ислям. Всичко уж изглежда автентично, но от текста става ясно, че авторът – уж Алекс Алексиев, коментира позицията на бившия шеф на парламента Александър Йорданов, който подкрепи Откритото писмо на Михайлов. В текста се изтъква, че България няма по-добър кандидат от Бокова и наистина тя се е борила за демокрацията в България. Накрая става ясно, че източникът е Фейсбук, а коментарът е взет от сайта от профила на някой си Alexander Aleksiev, който го е публикувал на 7 август. Този Alexander Aleksiev обаче няма нищо общо със сина на Райко Алексиев, чийто профил във Фейсбук е „Алекс Алексиев“, с ясна снимка, от която се разпознава известният анализатор. На фалшивия профил е поставена някаква абстрактна и измислена илюстрация, но въпреки това манипулацията е сработила. Текстът менте е пуснат от името на Алекс Алексиев и се върти в Интернет. Изданието, чието име претендира за информираност, се оказва, че изобщо не е в час с истинската позиция на Алекс Алексиев по темата „Бокова“. Почти преди половин година Алексиев в интервю пред Faktor.bg обяви за първи път публично, че Бокова няма да е българска кандидатура, а на Путин, и още - че има сериозни основания да вярва, че именно нейният баща -Георги Боков, е свързан със смъртта на Райко Алексиев (виж ТУК, б.р.).

Само часове след като гръмна скандалът с Отвореното писмо на Евгений Михайлов до чуждите представители, срещу кинорежисьора български медии, свързани със задкулисието, комунистическата номенклатура и ДС започнаха агресивна кампания срещу режисьора. Алекс Аексиев излезе веднага с позиция в подкрепа на Евгений Михайлов. Открихме го в село Лещен при поета Борис Христов. Ето какво заяви по скандалната тема Алексиев: „Това писмо на Михайлов е доблестна постъпка. То не е донос, а гражданска позиция на свободен човек. Хората, които скачат срещу Михайлов са същите, които искаха да заличат България от картата на света по времето на Тодор Живков. Един честен човек би следвало да се разграничи от злото, а Бокова не само че не го направи, но и цялата и кариера е изградена върху него. Тя е позор за България" (виж ТУК, б.р.).

В момента Алекс Алексиев е в САЩ и е изумен от изключително долната и непрофесионална манипулация. Той обаче е убеден, че всички българи са наясно с неговата категорична позиция и едва ли биха се подвели от измисленото менте.

Няма яснота дали в случая става дума за организиран пропаганден сценарий за манипулиране и заблуда на българите – публикуване във Фейсбук на подвеждащ текст против Михайлов и в подкрепа на Бокова от сходен профил, а след това услужлива медия, която е част от заверата, го препечатва и раздухва. Възможно е и редакторите на изданието, което претенциозно се нарича informiran.net, да са се подвели, но гафът им е доказателство, че всъщност са обикновени дезинформатори. Оказа се, че въпросният сайт е регистриран през април тази година, малко след като стартира кампанията на Бокова. Сървърите му се намират в САЩ, а пропагандирането на кандидатурата на Ирина Бокова е една от основните му теми. Освен това изданието е напълно анонимно, няма адреси, телефони и редакционен екип - най-удобната форма за прокарване на манипулации.

За въпросния Alexander Aleksiev, автор на метнето, няма яснота дали е автентичен. В социалната мрежа се спряга като досаден трол, активен от 2013 г. Предполага се, че зад него реално стои жена и има още няколко фалшиви профила, чрез които манипулира. 

Няколко часа след гафа въпросния(та)Alexander Aleksiev обяви на стената си: „МАЛКО ЗАКЪСНЯЛО ОБЯСНЕНИЕ

Колебаех се дали изобщо да продължа да се занимавам с тази история.

Но късно снощи разбрах, че някакъв сайт е копирал статията ми от 7 август “Уви, глупостта е заразна...” , в която се спрях най-вече на неуместния призив на г-н Александър Йорданов към премиера (в подкрепа на писмото на режисьора Евгений Михайлов) да оттегли кандидатурата на г-жа Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

И не само я е копирал, но е приписал авторството й на г-н Алекс Райко Алексиев, като дори най-отгоре е поставена негова снимка( виж целия текст). Въпреки обясненията манипулацията продължава да стои на сайта, свързан с Бокова.

„Тази манипулация е изключително гнусен опит името на Алекс и паметта на баща му да бъдат забъркани по толкова долнопробен начин от излезлите от нерви подставени медии на петата колона и комунистическите служби. Трябва да имаш изключително мерзко съзнание, за да си позволиш точно Алексиев да вкараш в такава провокация и да подмениш ясното му мнение срещу кандидатурата на Бокова, с долнопробния пасквил на фейсбук трол, разчитайки само на бегло съвпадение на имената. Тази медийна гавра показва ченгеджийския характер и стил на екипа на Бокова“, коментира скандала пред Faktor.bg Евгений Михайлов.