​Защо демократът Радан Кънев реже правата на българските граждани в Турция?

Реформаторите днес са в парламента и с гласове от южната съседка, но партията на Касим Дал отказва да ги защитава

Мюмюн Топчу, Бурса

Българските изселници в Турция са объркани и засегнати от позицията Радан Кънев – лидер, който претендира да е демократ и реформатор. Само преди дни по Нова ТВ той излезе с крайна и обидна позиция, че в тази ситуация да се планира провеждането на български избори за президент в Турция изглежда нереалистично. Мнението му предизвика раздразнението на изселническата общност, като един крайно недемократичен акт и опит за отнемане на гражданските им права.

Радан Кънев, лидер на ДСБ смята, че след неуспешния опит за преврат в Турция изборните секции за предстоящите у нас президентски избори трябвало да се закрият, защото в южната съседка не било никак сигурно.

От това нелепо изказване прозира, че самият депутат даже поставя 

под съмнение сградите на българското посолство в Анкара

и съответните консулства в различните градове, където в спокойна обстановка и без всякакво напрежение могат да протекат тези избори. Нима реформаторът няма доверие и в дипломатическата мисия на собствената си страна?

Сред изселниците цари мнението, че турската държава ще гарантира максималната законова сигурност в този изборен ден.

С присмех бе посрещнато и твърдението на Кънев, че Турция от полудемократичен и труден съюзник в НАТО се превръща в квази съюзник.

Явно политикът не е наясно с историята на Алианса и дългогодишната роля на Турция в него и живее в османско време, щом още говори за някакви султани и падишаси.

Няма съмнение, че лидерът на ДСБ не търси вота на българските граждани в Турция, таксува го като турски етнически вот, но ДПС, ДОСТ, НПСД и другите партии се интересуват от гласовете на тези хора. Странното е, че докато се опитва да ограничава правата на български граждани в Турция, Радан Кънев е в коалиционни отношения с партията на Касим Дал и Корман Исмаилов - Народната партия "Свобода и достойнство", която разполага с потенциални гласове в Турция и именно с тях бяха оформени на последните парламентарни избори резултатите на Реформаторския блок, част от който е и ДСБ. 

Същевременно буди безпокойство сред изселниците мълчанието по тази скандална тема на Корман Исмаилов и Касим Дал. Те сякаш са съгласни с идеите на Радан Кънев – българските граждани в Турция 

да не гласуват

Въпреки, че много се шуми около изборните гласове, идващи от южната съседка, то през последните години броят им постепенно намалява, понеже изселниците загубиха интерес и вяра, че протичащите демократични процеси в България ще бъдат от интерес и за тях. До сега големите изселнически организации организираха и стимулираха хората да участват в българските избори. Напоследък обаче все повее се прокрадва мнението, че българските гласоподаватели в Турция трябва да са по-прецизни и бдителни в политическите си маневри и предпочитания. Чувстват се излъгани и подведени от ДПС и неговите лидери и за това се отнасят по-благосклонно към новия проект ДОСТ.

В Турция се коментира още, че с крайните си и недемократични идеи Радан Кънев се опитва да възпре гласовете на българските граждани в чужбина, желаещи да имат политическа алтернатива и да подкрепят формацията на Лютви Местан, който е много по-популярен от Ахмед Доган, а и от самия лидер на ДСБ.