​Новата коалиция „Гоце“ - доказателство, че в политиката всички са баджанаци

Стари муцуни, отговорни за провала на прехода, искат отново лимит на доверие

Васил Василев

Политическото инженерство в България ражда единствено чудовища, които вечно пледират, че са невинни, а действията си оправдават с интереса на обществото. Вчера у нас се пръкна поредната политическа мешавица – нещо като миш-маш, ама направо буламач. Това е комбинацията от АБВ, „Народен съюз“ и „Гергьовден“, обединени под формата на парламентарен съвет. Няма съмнение, че идеологът и акушерът й е Гоце Първанов – майстор на Тройни коалиции и всякакви безпринципни дослуци, в името на единствената цел - да си във властта и да я употребяваш в името на лични и корпоративни интереси. Иронично депутати казват, че конспиративното име на новата коалиция е „Гоце“ – такъв е агентурният псевдоним на Първанов в ДС. Любопитното е, че този път новата Тройна коалиция е комбинация от изпечени политически номади, ренегати и брокери, които са чергарствали и мамили избиратели от целия политически спектър и то години наред.

Емблемата Георги Първанов е тръгнал триумфално от националистическата ОКЗНИ, минал през столетницата, после вожд на АБВ, партньор на ЕГРБ, Реформаторски блок и Патриотичния фонт, а от вчера съюзник с „Гергьовден“ и „Народен съюз“. Ето как щтрихира образа му бившият съветник в президенството проф. Николай Слатински: „Не подценявайте Първанов! Няма сделка, която той да не е способен да сключи. Няма компромис, който той да не е способен да направи.

Няма кауза, която той да не е способен да предаде

Няма национален интерес, който той да не е способен да пожертва. Каквото и да говори, каквото и да обещава, в каквото и да се кълне, каквито и звезди да сваля от небето в името на България, не му вярвайте.“

Другият играч е откровено политическо менте – „Народен съюз“. Ползва старата марка, която в зората на демокрацията наложиха Анастасия Мозер и покойният Стефан Савов. Ако отворите кошера на въпросния съюз, ще видите, че вътре са се преформатирали две съмнителни формации – Земеделски народен съюз (червен) и провалената още в зародиш БАСТА.

Този Земеделски народен съюз, с лидер Румен Йончев и с един файтон играчи, се оказва виртуозен майстор на политическото кръвосмешение и прелюбодейство. В предишния парламент Йончев се беше поставил в уникално скандална ситуация. Формацията му беше член на ЕНП, а в родния парламент той бе партньор на БСП и Станишев. Лично Станишев го посочил в листата на БСП. Румен Йончев тогава крепеше като депутат мафиотското управление на Пламен Орешарски и даде гласа си за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. През 2013 г. когато видя, че правителството на Орешарски успешно върви към дъното, никому неизвестният Йончев обяви, че прави коалиция с Цензурата на Бареков, а журналиста обяви за най-перспективния български политик.

Всъщност кариерата на Йончев тръгва като международен секретар на БЗНС - Народен съюз на Анастасия Мозер. От него се отделя ЗНС с лидер Стефан Личев, а към Постоянното му присъствие се присламчва и Румен Йончев. През 2010 г. Личев става учредител на АБВ на Първанов, а на 39-тия конгрес на ЗНС през 2012 г. отстъпва председателското място на Румен Йончев. През 2009 г. пък Йончев беше в кандидатска листа за евродепутати на коалицията НАПРЕД след Любен Дилов-син. Нея я пдкрепяха формациите ВМРО – Българско национално движение, Земеделски народен съюз, движение "Гергьовден", Единна народна партия на Мария Капон. В настоящия парламент Йончев влезе с проваления проект на Николай Бареков и бързо си спечели славата на конформист, политик без принципи, готов за лични интереси и договорки да подкрепя всякакви каузи и решения. Особено скандално се оказа поведението му около приемането на промените в Избирателния кодекс. Йончев се води председател на парламентарната комисия за Българите в чужбина, но нито веднъж в зала или в комисия не е защитил интересите им, разказват колегите му. При ветото на президента за Изборния кодекс Йончев обявил предварително, че ще го подкрепи, но после в зала се извъртял и гласувал „против“. Фурнаджийската му позиция скандализира част от депутатите, но предизвика и гнева на българите в чужбина. От Канада и САЩ сънародници веднага му поискаха оставка от председателския пост. „Неморално е такъв човек да ни представлява. Ако депутатите искат да възвърнат доверието на емигрантите, трябва незабавно да го изхвърлят от шефското място в тази комисия“, казва пред Faktor.bg д-р Лолита Николова, от Солт Лейк Сити.

Партньор в земеделската дружина на Йончев е и депутатът Явор Хайтов. При управлението на Костов и ОДС бе зам. министър на МВР, но от вчера вече е в прегръдка с Първанов и Румен Петков.

Вторият механизъм от измисления „Народен съюз“ е компрометираната БАСТА. Тя се създаде след като падна първото правителство на Бойко Борисов, а основните й двигатели бяха изключените от ГЕРБ Мирослав Найденов, бивш земеделски министър и лобиста Емил Димитров, популярен като Фаса или Ротманса. Въпреки големите им амбиции, на предишните парламентарни избори формацията им не успя да събере 

дори и 1% от народния вот

Стара партенка е и третият играч в новия съвет – партия „Гергьовден“, с неизменния й брокер Любен Дилов. Формацията стартира още докато Дилов беше в „Шоуто на Слави“, а екипа на Дългия му бяха верни партийни членове. По-късно шоумените напуснаха „Гергьовден“, но патрона на формацията успя да си издейства избираемо място в парламента при ОДС на Иван Костов. След това уж десният Дилов смени няколко неуспешни коалиции, докато през 2014 г. пристана на Цензурата на Бареков, която трябваше да се превърне в политическо оръжие на Делян Пеевски и банкера Цветан Василев.

Ако избирателят подреди и погледне всички тези „герои“, няма как да не установи, че всеки от тях е минал през даден период през другия, прелюбодействал е юнашки, въргаляли са се в едни мръсни чаршафи - затова след 26 години преход всички в родната политика са баджанаци и не искат да си вадят кирливите ризи. Как тогава от тези изпечени развратници да очакваме битка с корупцията, реформа в съдебната система, и най-вече нов морал в политиката?

Проблемът е, че отговорност за безпринципните интересчийски коалиции трябва да се търси не са само от малките номади, които за да оцеляват са готови 

да се надупят до всеки по-голям играч

Отговори пред обществото трябва да дадат и големи партии, претендиращи, че са с ясна физиономия и ценности. Години наред те приютяват малките кърлежи и ги легитимираха в политиката, смятайки, че ги държат на къса каишка. Иван Костов да каже какво правеха при него Дилов и Гергьорден, а Станишев да обясни, как се оказа ортак със земеделеца, член на ЕНП Румен Йончев? Отговор няма да чуем.

Но ето как анализатори коментират пред Faktor.bg новия политически буламач:

Антоний Гълъбов: АБВ притиска БСП

Коалицията между АБВ, „Гергьовден” и „Народният съюз няма да остане така. Тя ще се разшири. Гостите, които се отзоваха на поканата на г-н Първанов на конгреса на АБВ, очевидно ще се опитат да разширят тази коалиция. Тактиката на АБВ в момента е да изгради образа си, подкрепяйки определен кандидат за президент. Всъщност това е маневра, която има за цел да придаде по-голяма тежест на АБВ. За АБВ беше повече от ясно, че ще търси формат, за да оцелее, тъй като самостоятелно това не може да се случи. Формално застрашавайки мнозинството на ГЕРБ, АБВ се опитва да увеличи натиска си срещу БСП и за договарянето с тях, което най-вероятно няма да се случи. Що се отнася до партии като „Гергьовден”, те още от самото начало нямат политическа рамка. Това е преходна платформа, която се използва когато е удобно. Много важно е да си припомним изборите от 2001 г. „Гергьовден” и ВМРО бяха заедно, но не влязоха в парламента с минимално количество гласове. Ако бяха го сторили, НДСВ нямаше да има мнозинството, което да му позволи самостоятелно да структурира правителство с ДПС. В това отношение „Гергьовден” и ВМРО имат дълга политическа история. Това всъщност не е политика, не политическа култура, а ситуативно приплъзване по посока на източник на пари и влияние. Става въпрос просто за сговор.

Татяна Буруджиева: АБВ показва мускули пред БСП

След като АБВ направи стъпка за излизане от управлението, явно започва разширяване на своето влияние и възможности преди предстоящите избори, както и укрепване на политическите процеси, които се случват около нея. От гледна точка на това, кои партии точно се събират, го приемам като ограничени възможности за коалиционни партньори на АБВ. Те не са с толкова леви убеждения, но това не е изненада, имайки предвид факта, че партията на Георги Първанов влезе в коалиция с ГЕРБ в парламента. Настоящият ход по-скоро е опит за по-голямо електорално влияние на АБВ на следващите президентски избори. Подобна коалиция по би се приела от левите избиратели, тъй като при президентски избори винаги става въпрос за национални приоритети. Ако приемем, че казусът на предстоящите избори ще е между ляв и десен кандидат, то АБВ се опитва да си повиши своето влияние пред БСП с предстоящите преговори и разговори кой да е кандидат и как да се случат нещата. Хипотетично Георги Първанов е възможно да стане президент – така, както е записано в Конституцията. В такива случаи обаче законодателят се връща в духа на създаването на закона. Той е написан така, че президентът да не управлява безкрайно много години. Трябва да си спомним практиката във Франция, когато Митеран имаше възможност да се кандидатира за трети мандат. Тогава беше направено така, че той да има право само на два мандата”.

Проф. Михаил Константинов: По-добре партиите да си говорят

Няма нищо лошо в това, партиите да се срещат и да си говорят. Доколкото разбирам, трите партии правят общи политики и инициативи. Само по себе си, това е благородно намерение и известно раздвижване, свързано с предстоящите избори и референдуми. Трябва да се престане с „лявото” и „дясното”. В Австрия се видя, че няма никакъв смисъл от подобно разделение. В Германия също има безпринципна коалиция между християндемократи и социалдемократи, които се видя докъде докараха държавата си. В момента при АБВ става дума за прагматика. Политическото и общественото деление е бедни срещу богати. Подобни малки партии като „Народен съюз” и „Гергьовден” си търсят място под слънцето. Само по себе си, че някакви партии си говорят, е по-добре, отколкото да излизат на трибуната, да се ругаят, и после да си пият кафето.

Мира Радева: „Столетницата” вече няма да се коалира с Георги Първанов

Кои бяха тези народен съюз? Светлин Танчев, отпадъчните хора на Бареков. В Гергьовден още ли е Любен Дилов-син? Съжалявам за въпросите, които аз ви задавам, но само това, което си горим в момента, е достатъчно за коментар какво прави АБВ и какви коалиции създава. Стана ясно, че АБВ и самият Първанов имат амбиции за президент. Те търсят съюзници. Коалицията с тези две партии вероятно са знак, че няма да се случи съюз с БСП. Очакването беше да се получи нещо помежду им. Това обаче след подобни коалиции, няма да стане, казва социологът.

Поредното политическото кръвосмешение в България едва ли ще роди рози, проваленият преход е доказателство за това. Избирателите обаче остават важна част от този порочен модел - гласувайки непрекъснато по измислени формации, легитимирайки политици без морал, възпроизвеждат непрекъснато статуквото, а могат и имат ресурса да го променят.