​Европа показа среден пръст на Владимир Путин

Кремъл не можа да анексира Евровизията, пише в „Афтенпостен“ Хелене Шеггестад

„Когато чужденците дойдат, те влизат в дома ви. Те убиват всички и казват: Ние не сме виновни. Не сме виновни“. Така започваше песента на украинската победителка в Евровизия и този цитат подсказва защо Русия протестираше, твърдейки, че песента има политически подтекст и е директно насочена срещу Русия.

Организаторите на конкурса отклониха протеста на Русия, с аргумента, че песента отговаря на условията и така Джамала продължи своя път към победата.

Може би изглежда парадоксално това, че Русия, която култивира нетърпимост към европейските ценности, където преследват и заплашват със затвор хомосексуалистите, където президентът редовно се снима гол до кръста, като алфа-мъжкар, толкова държи на този конкурс, известен с търпимостта си към демонстрацията на различност и неприемане на ограниченията.

За да се покажат

Но в Русия Евровизия е голяма работа, макар и малка, но частичка от путиновия стремеж да върне Русия на международната арена. Тоест, става дума за това „да ги видят и да ги уважават“.

Затова и Владимир Путин лично присъстваше на конкурса, когато домакин беше Москва. Именно заради това лично министърът на външните работи Сергей Лавров протестира, когато през 2013 година Русия реши, че се и откраднали гласовете от Азербайджан.

И именно заради това те направиха такъв огромен залог за Сергей Лазарев и така силно разчитаха на неговата победа.

Включително и заради това, че в Лазарев и специалните ефекти бяха вложени много големи пари.

Напразно

В неделя, часове преди конкурса, букмейкърите сочеха като безспорен фаворит Русия, а като се има предвид, че Путин гледа на участието в Евровизия като въпрос на национален престиж, разочарованието в Москва е било наистина огромно.

Сред масата песни с бързо темпо и еднакви „загладени“ изпълнители, зрителите от цяла Европа бяха трогнати от задушевната и естествена етническа татарка с киргизки корени.

Независимо от това, че в песента си Джамала, чието истинско име е Сусанна Джамаладинова, оплаква анексията на Крим, тя избягва преките намеци към путинова Русия. Пее за депортацията на четвърт милион кримски татари по време на Втората световна война. За написването на песента използва спомените на совята прабаба, която заедно с петте си деца е депортирана през 1944 година.

„Музикантите трябва да изразяват своите истински чувства, а не да пеят безсмислените текстове, които слушаме постоянно“, каза Джамала в интервю за AFP.

В него тя признава, че би искала хората да се вслушат в нейната песен, написана в състояние на пълна безпомощност след окупацията на Крим и добавя, че населението на анексирания полуостров и днес имат нужда от помощ, защото се намират в напълно безизходна ситуация.

Джамала разказва, че нейните предци са воювали в Съветската армия на фронта през Втората световна война, но въпреки това са били депортирани, заради обвинението на Сталин, че кримските татари са сътрудничили на Хитлер. След разпада на Съветския съюз част от оцелелите татари се връщат в Крим, а в последните две години са най-активните критици на руската анексия.

We Don’t Wanna Put In

Независимо, че Евровизията изглежда чисто развлекателно шоу, явно в този случай не е така. Политиката се докосна до европейския конкурс още преди седем години, когато финалът се провеждаше в Русия. Малцина си спомнят, че през 2009 година заради руско-грузинската война от участие се отказа грузинският изпълнител.

Песента We Don’t Wanna Put In беше призната за „неподходяща“, защото намекът за руския президент в текста, според съдиите, бил „твърде очевиден“. Тогава те препоръчаха на Грузия да бъде променен текстът, но участникът предпочете да се откаже от състезанието.

През същата година, явно ядосан от тази случка, Владимир Путин предложи на Китай и централно-азиатските си съюзници да възстановят Интервизия-конкурс, който в съветските времена беше „алтернатива“ на Евровизия за страните от комунистическия блок. Но предложението му не срещна ентусиазъм и идеята му се провали.

А антикремълското движение на зрителите на Евровизия продължи да набира сили. През 2014-2015 година нещата стигнаха толкова далеч, че по време на изпълненията на руските участници зрителите шумяха, освиркваха и протестираха по различни начини.

Тогава Путин ги провокира именно с анексирането на Крим и подтискането на правата на руските хомосексуалисти.

През тази година протестите на зрителите от предишните години дадоха своите плодове: победата на Украйна е повече от явно тяхно следствие.

За Украйна гласуваха жителите на бившите съветски републики, а също така и западноевропейските противници на путиновата политика. Много от тях са дали гласа си за Джамала само за да покажат на Путин, че подкрепят свободна Украйна и, че Евровизията не е негова „епархия“.

Впоследствие руснаците съвършено правилно заявиха, че победата на украинската певица е провокация срещу Русия, и по този начин доказаха за пореден път, че не умеят да губят.

Символично действие

В Европа този конкурс отдавна предизвиква ужас сред музикалните критици и експерти. Те смятат Евровизията за безвкусно телевизионно шоу, в което значение има всичко друго, освен музиката и не разбират че конкурсът е бил, е и ще бъде политически. Включително и заради това, че заради националния си характер страните участнички се „борят“ и възприемат тази „“борба“ изключително сериозно, също както и Путин.

От художествена гледна точка конкурсът, разбира се, не е перлата на европейската култура, на която ще се възхищават и следващите поколения. Може да се спори и за това има ли място политиката на блестящата сцена, където всеки от участниците изживява своите пет минути слава.

Но не може да бъде отречен фактът, че Евровизията успя да обърне гръб на путиновите политически амбиции. И дори само заради това, независимо от явния кич и повърхностност, тя заслужава признателност.

Защото когато Европа даде победата на Джамала, това беше явен сигнал, че Украйна не е забравена.

Естествено това няма да накара Путин да се опомни, но денят, в който Украйна „победи“ Русия на песенния конкурс ще се запомни като деня, в който украинският народ видя каква огромна подкрепа има в Европа и като денят, в който хората на Европа показаха среден пръст на Владимир Путин.

Превод: Faktor.bg