​Паника в ДПС – скриха пропутинската и проруска реч на Доган

Вижте отново в прикачените файлове визията на Сокола за ЕС, НАТО и Русия

Скандалната реч на Ахмед Доган, произнесена на 17 декември 2015 г., по време на коледния купон на ДПС, е свалена тихомълком от сайта на партията и от страницата й във Фейсбук. Оказва се, че словото на почетния председател в пълния му вид е изчистено и от много електронни издания. Именно тази реч стана повод за тежкия разрив с бившия председател Лютви Местан, който беше изгонен от партията все едно е назначаван от мафиотски клан, а не избиран на легитимна конференция на ДПС.

На 23 декември речта на Доган бе публикувана на партийния сайт на ДПС. Тя порази с откритата си проруска и пропутинска насоченост, и с тежки критики към ЕС и НАТО. Пропагандисти на Доган, от средите на ДС и комунистическата номенклатура, побързаха да го представят като изключителен визионер, геополитик и стратег, който задавал новите реалности.

Реалностите обаче се оказаха други

Етническите турци и мюсюлманите, които гравитират към ДПС, настръхнаха от неочакваното преобръщане на ценностите, а за българското общество тази реч се оказа сериозно основание ДПС и Доган да се приемат като съветски и руски проект, обслужващ интересите на империята и рубладжиите й у нас.

Точно тази реч на Доган се оказа и разделителната линия, която даде старта на новата партия ДОСТ на Местан, заставайки твърдо зад евроатлантическите ценности.

От централата на ДПС разказват, че повратният момент настъпил през средата на април, преди конференцията на партията. Доган пратил емисари в Турция, за да канят гости за партийния им форум. Депесарите отишли и в централата на Партията на националното действие на Девлет Бахчели, известни с яркия си национализъм. Пратениците на агент Сава започнали да обясняват колко много обичат Турция и как работят за нейните интереси. Но тогава Бахчели ги прекъснал и им размахал в лицата

разпечатка от русофилската реч на Сокола

Турският политик обяснил, че е преведена на турски от първокласен преводач и не се съмнява и най-малко, че има смислови грешки. „Като изясните кой казва истината, вие или лидерът ви, се върнете да разговаряме отново“, срязал депесарите Бахчели и разговорът приключил.

След този скандал дошла и депешата от Сараите речта на Доган да бъде свалена от сайта и да се изчисти отвсякъде. Специални инструкции получили и пропагандистите на Сокола, които трябвало вече да обясняват, че ДПС никога не е променяло ориентацията си към ЕС и НАТО, а речта на лидера не била разбрана правилно.

Faktor.bg публикува цялата реч на Ахмед Доган (виж в галерия, б.р.), поради значимият й и непреходен характер за българската демокрация. Тя е преснимана преди месеци от Фейсбук страницата на партията. От нея се вижда ясно и отчетливо истинското лице на вожда и партията, която за тези 26 години превърна турците и мюсюлманите в крепостни селяни.