​Какво ще се случи след разпадането на чудовището "Руска федерация“?

Стрували си да продължаваме да живеем заедно с пощурялите московци, питат насила поробените?

Разпадът на руската федерация няма да бъде последван от хаос. Напротив, икономическият потенциал на държавите ще даде възможност на болшинството от хората да имат достоен живот. А възможността на вътрешните елити да упражняват контрол над своите територии ще гарантира ред и сигурност, пише електронния сайт businessviews.com.ua.

През последните две години блогъри и сериозни издания често пишат за скорошния разпад на Русия. Но повечето материали са пълни с емоции и преди всичко със злорадство.

Даже авторитетното издание Stratfor говори за причините за бъдещия разпад в стилистика, която е повече присъща за женско списание: „изчерпващите се способности на Москва да поддържа и контролира регионите създава вакуум“, поради което „малко вероятно е РФ да продължи да съществува в сегашната си форма“.

Имайки в предвид базовите икономически показатели на новите държави, които могат да възникнат, свидетелстват точно за обратното. За болшинството от субектите в днешната Руска Федерация независимостта по-скоро ще означава икономически просперитет за регионите и повишаване благосъстоянието на техните жители.

Москва сама отблъсква от себе си регионите

Съвременна Русия на първо място се погрижи за благополучието на богатеещия „елит“ и прави всичко, за да остане той на власт. Затова е възможно в един момент останалите части на Русия да се запитат: А стрували си да продължаваме да живеем заедно с пощурялите московци?

Така че темата периодично се повдига след като СССР се разпадна. Опитът на Чечня да се отдели от федерацията прерасна в две кървави войни. И днес в Русия още има поддръжници на така нареченото Кавказко емирство – самопровъзгласило се за държва, която претендира за териториите на Северен Кавказ и действа с терористични методи.

Татаристан направи подобен опит, който беше мирен, като за няколко години тази руска република считаше себе си за независима държава. Беше направен дори опит да получи статута на федерация, с цел повече правомощия и независимост, в рамките на Руската федерация. Но в Москва такива "трикове“ са неприемливи и виновните в подобни случаи подават оставки.

Сега в състава на РФ влизат 83 субекта, като в това число не са окупираният Крим и Севастопол. Но те ще станат основа за бъдещи нови държави.

Има три причини, заради които държавите могат да излязат от РФ:

- заради желанието сами да управляват своите природни ресурси

- по чисто национални причини

- заради тесни икономически връзки с други страни

Въпреки, че някои от бъдещите държави биха попаднали едновременно в няколко различни групи, в тази статия те ще бъдат поставени в онази група, според основната причина поради която е най-голяма вероятността да излязат от федерацията.

Страни, които ще се отделят от Русия заради богатите си природни ресурси

Башкирия

През 1917 година тя става първата национално-териториална автономия в Русия. Въпреки, че руснаците в нея са повече от башкирите (съответно 36% срещу 27 %, а други 25% са татари) това е нефтеният район на федерацията – тук нефтът се добива, преработва и използва в промишлеността. Башкирия заема 21 място в света по добив на нефт на глава от населението, заедно с Либия.

Астраханска република

Днес в Астрахан - руски град, където като цяло живят руснаци, но също така казахи, татари, в миналото тези земи са били част от Златната Орда и Австраханското ханство. Към царство Русия хагананът се присъединява по времето на Иван Грозни през 1556 г.

Днешна Астрахановска област, която може да стане Астрахановска република, е втора в света по добив на нефт на глава от населението.

Днешното руско и областно правителство не може обаче добре да управлява парите, които тя печели – Астрахан е сред петте руски града, в които живее най-бедното население. А може би новата власт на самостоятелната нефтена република ще съумее да промени това? Погледнете, например, на снимката е Доха, столицата на Катар. Тази страна заема второ място в света по добив на нефт на глава от населението.

Коми

Ако за Бурятия в Украйна сте чували, то за Коми – едва ли. Но има в РФ и такава република. 65% от нейното население са руснаци, 2% - са местните жители на Коми, а изненадата са 4-те процента украинци. Там все още има уникални гори – девствените гори на Коми. Това са най-големите не докосвани гори в Европа, част от световното наследство на ЮНЕСКО (да, това все още е Европа).

Към Коми принадлежи Ненецкий автономен окръг, 18% от чието население представляват ненци. Общо населението му е 42 000, а автомобилните пътища и железници, които го свързват с Коми, сега се намират в Архангелска област

Освен това към Коми принадлежи и архипелатът Нова Земя. Сега той също представлява част от Архангелска област. Това е затворена територия, там можеш да влезеш само срещу пропуск. В миналото там са били съветските ядрени полигони, където в периода 1955 – 1990 година са извършени 135 ядрени взрива. Освен това там се намира гробището за ядрени радиоактивни отпадъци.

Дон-Кубан

Исторически Дон и Кубан (Ростовска и Волгоградска област, Краснодаркия и Ставрополския краю) могат да бъдат обединение в една държава. И ако това се случи, то тя ще бъде №1 в света по производство на зърно на човек от населението.

Якутия

Днешната република Саха (Якутия) — това е най-големият регион в Русия като административно-териториална единица в света. А след като се разпадна Русия, към нея ще бъде присъединен и Чукотски автономен окръг, като по този начин Якутия ще получи излаз на Тихия океан.

В Якутия се добиват днес 90% от руските диаманти, злато, петрол, газ, въглища.

Сибирска Република

Сибир има исторически предпоставки да бъде обявена за суверенна държава. През 50-те години на 19 век сред сибирската интелигенция се заражда т.нар. областничество – движение против единодържавието и за демокрация.

Тогава реални последици от тези идеи няма, а участниците в движението срещу руския царизъм са арестувани. Но през август 1917 година на конференцията в Томск е прието постановление за „автономно устройство на Сибир“ в рамките на федерацията, със самостоятелни области и национална независимост. А през септември същата година Първият Сибирски областен конгрес е постановил, че Сибир трябва да получи независимост на своята законодателна, изпълнителна и съдебна власт, да има Сибирска областна дума и кабинет със свои министри. Известно време съществува Временно сибирско правителство.

Освен това в Сибир има огромни залежи на полезни изкопаеми.

Възможно е бъдещата сибирска държава, сърцето на която е днешен Симир – Красноярският край, да приобщи към себе си Иркутска област, Хакасия, Алтайския край, Кемеровска, Томска, Новосибирска и Омска области.

Интересно е също така, че териториите на Сибир и Ятутия са почти еднакви, а населението на Сибир е 16 пъти по-голямо от това на Якутия.

Татаристан

В 1990 г. Върховният съвет на Татаристанската съветска република приема Декларация за държавен суверенитет на РТатаристан. В 1991 излиза Постановление за държавна независимост на Татаристан. В 1994 г. Татаристан подписва Договор за разпределение на правомощията в публичните органи между РФ и Р Татаристан, с което окончателно потвърждава, че влиза в състава на Руската Федерация.

Освен това Татаристан е третият регион в Русия по добив на нефт.

А ето още един интересен детайл: съгласно съвсем скоро приет закон, ръководителите на отделните субекти, които влизат в състава на РФ, не могат повече да бъдат наричани "президент" — това е запазена марка единствено на президента на Русия. Всички републики, чиито държавни глави са наричани президенти, вече са променили своите конституции, съобразно това изискване. Единствено в Татаристан нито властта, нито жителите му желаят на наричат своя държавен глава с друго име, освен президент.

Уралската република

Урал — граница между Европа и Азия. "Сърцето" на региона — Свердловска област. Областните власти през 1993 г. направиха опит да вдигнат статута на региона от област в република, провъзгласявайки Уралската Република, която обаче просъществува само половин година. И въпреки, че това решение беше взето на референдум от жителите на областта, федералните власти не се съгласиха с него, но когато президентът Елцин издаде указ за разпускането на свердловския областен съвет и отстраняване на административния й ръководител, те се подчиниха.

Бъдещата Уралска република ще се състои от Свердловска, Челябинска, Курганска, Кировска области и Пермския регион. Тя ще се специализира в развитие на промишлеността, тъй като това е най-големият регион, в който се развива металургията на Русия.

Югра

Така се нарича Ханти-Мансийският автономен окръг, който заедно с Ямало-Ненецкия автономен окръг административно влизат в състава на Тюменска област, въпреки, че са три отделни и равнопоставени субекти в РФ.

Тюменска област със своите автономни окръзи представлява самостоятелна държава, която ще се нарича просто Югра.

Тя и сега добива 2/3 от руския нефт и 85% от газа, като заема първо място в света по добив на тези ресурси на глава от населението.

Бъдещото развитие на независима Югра ще зависи от общодържавен фонд, който ще се разпорежда със съществуващите и добивани ресурси по примера на Аляска. Постоянният фонд на Аляскиа получава 25% от приходите от нефт, като половината от тях се разпределят между нейните жители под формата на дивиденти.

Оренбургска република

Макар по-голяма част от нейното население са руснаци (76%), тя също може да се отдели от Русия по чисто икономически причини, добивайки 3% от руския газ и заемайки 10 место в света по добив на газ на глава от населението.

Държави, които ще се отделят от Русия по национален признак

В Русия има много републики, където делът на руснаците не е малък, но ако те все пак представляват болшинство от населението, то делът на коренната нация бързо нараства. Така че след време това население може да осъзнае своята сила и да поиска независимост. Още повече, че Русия много често е увеличавала своята територия със сила.

Така че по този признак в групата влизат:

Алтай

В Русия има два субекта в рамките на федерацията, с името Алтай: Република Алтай и Алтайски регион. Ако първата стане част от Сибирската Републики по икономически признак, то втората може да стане независима държава, предвид обстоятелството, че алтайците представляват 34% от населението и техният брой постоянно нараства.

Адигея

Една четвърт от населението на републиката са адиги, като болшинството от тях са мюсюлмани, затова в най-скоро време цяла Адигея ще стане независима държава. Но особеност на Адигея е и в това, че тя от всички страни е заобиколена от Краснодарския район, който в бъдеще може да стане част от Донко-Кубнаската република, което пък би могло да направи и Адигея част от нея.

Калмикия

Русия налага своята власт над някогашния народ на калмиките в началото на 1600 година, които тогава имат свое Калмицко ханство. По-късно то е ликвидирано, а след Втората световна война съветската власт депортира калмиките в Сибир. Тогава тази нация губи почти половината от своя човешки ресурс. Реабилитирането на калмиките става едва през 1956 година.

Мари Ел,

Мариелците никога не са имали своя държава, но биха могли да станат част от независима Калмикия.

Мордова

Украинска Мордова е известна с т.нар. "молдовски лагери" – комплекс от лагери, където по време на съветската власт са били изпращани осъдените по политически причини. Там е прекарал много години митрополит Иосиф Слепой, филологът, поет и журналист Святослав Караванский, полковник УПА Василий Левкович, полковник Армии УНР Николай Сипко, жената на Нестора Махно Галина Кузменко.

Дагестан

На неговата територия се намира "Имарат Кавказ", където периодически се организират атентати. Именно в Дагестан започна и Втората Чеченска война.

Чечня

Това е възможно най-неспокойната територия в Русия. След две кървави войни, тук се установява диктатурата на един клан – на Кадирови. Има дори мнение, че Русия всъщност е изгубила войната и е платила дан за това на Чечня. Тази мисъл подсказаха руският журналист Александр Невзоров и политологът Андрей Пионтковский.

Северна Осетия — Алания

Северна Осетия — една от първите територии, които Русия е присъединила на Север от Кавказ. Владикавказ — столицата на републиката, е първата руска крепост в региона.

Сега осетинците са разделени и живеят в две различни държави: част от тях в Северна Осетия (РФ), друг част — в така наречената независима "Южна Осетия". Юридически тази територия принадлежи на Грузия, но там на практика управлява режим, който се поддържа от Москва.

Има и една трета група държави, които могат да се отделят от Русия

заради тесни икономически връзки с други страни

Долновосточна Република

Долен Восток в Русия се нарича онази част от Русия, където текът реките, вливащи се в Тихия океан и някои съседни острови. Тя е много рядко населена, но голяма като територия – представлява 36% от територията на Русия, на която живее едва 5% населението на страната.

В състава на Долни Восток се включват Амурска, Магаданска, Сахалинска области, Еврейската автономна област и Чукотски автономен округ, Камчатски, Хабаровски и Приморски райони и Республика Саха (Якутия). Якутия, самостоятелно, може да стане независима държава, към която да се присъедини и Чукотски автономен район, който заедно с Якутия ще има излаз на Тихия океан.

В интернет има редица публикации за това, че Китай възнамерява да завладее Долен Восток. И макар да няма доказателство, че би тръгнал директно към осъществяването на този план, в този регион има много икономически имигранти от Китай, а последните приети руски закони дори стимулират тяхното навлизане тук. Зам.-председателят на китайското правителство дори предлага да бъде създадена обща икономическа зона на територията на Долен Восток и Северен Китай.

Калининградска Република

Кьонигсберг, както по-рано се нарича Калининград, е бил част от Германия, но през 1945 г съюзниците го предават на СССР, след което се създава Калининградска област.

До войната в града живеят около 370 000 немци, от които впоследствие остават едва 20 000, които през 1947 г СССР депортира в Германия. Сега преобладаващото население Калининградска област са руснаци, сред които живее и местното население (за което няма никаква заплаха да се пресели в Германия, защото и без това между Калининград и Германия се намира Полша).

Но калининградската държава ще изпитва икономическото влияние на Полша и Литва. Много скоро именно Полша ще се превърна в страната, където жителите на Калининград ще ходят на пазар, именно по тази причина.

Карелия

Навярно сте чували, че финландците искат да си върнат Карелия. Но ако това е така, със сигурност нямат предвид днешната руска република, а само някои острови от Финския залив, които след последната руско-финландска война бяха причислени към територията на СССР.

Но в случай, че се разпадне РФ, цяла Карелия ще попадне под влиянието на Финландия - с други страни тя не граничи, а и стандартът на живот и развитието на икономиката във Финландия са много по-високи. Интересното в случая е, че има голяма разликата в начина на живот на хората в руските градове, които по-рано са били финландски и техните съседи от другата страна на границата.

Курильските острова

Курилите — архипелаг от 56 острова между руския полуостров Камчатка и японския остров Хокайдо. След войната всички тези острови остават в територията на СССР, но Япония не признава преминаването под юрисдикцията на СССР, а днес – на Русия, на островите Итуруп, Шикотан, Кунашир и групата Хабомаи. По мнение на Япония тези острови не влизат в Курильския архипелаг, следователно не принадлежат на Русия.

След разпадането на Русия Япония ще получи икономическа доминация над тези острови и дори ще ги присъедини към своята територия. Освен това на остров Итуруп се намира най-богато в света находище на метала рений. Там има също много злато, сребро, титан и желязо.

Нова Русия — Руска Република

След този парад на новите „суверенни държави“, това, което ще остане от Русия ще представлява едва 12% от сегашната й територия, а населението й ще намалее на половина. След това БВП на глава от населението ще стане такъв, какъвто е в една нормална демократична европейска страна като Словения.

Вярно е и това, че нова Русия ще бъде ощетена обаче откъм природни ресурси, промишлено производство и селскостопанска продукция.

Разпадът на РФ обаче в никакъв случай няма да бъде катастрофа, а благо за Нова Русия. Това ще способства за подобряване на политическата ситуация в региона, ще ускори реформите, които са толкова необходими на съвременна Русия, но които тя никога няма да дочака. И тогава нито новата Руска Република, нито другите поструски суверенни държави ще могат да влияят така на Европа, както го прави днес Руската Федерация. 

Превод: Faktor.bg