​Путин е знаел за готвените в Париж атентати

Казва в интервю за радио „Ехото на Москва” Станислав Белковски, бивш съветник на руския диктатор

Докато в България адептите на руската пропаганда превръщат споменаването на руската хибридна война в „кощунство”, в самата Русия смели гласове говорят за буквално съучастие на Кремъл и лично на Путин в самата терористична война на Ислямска държава.

Ето какво казва в интервю за радио „Ехото на Москва” известният политолог Станислав Белковски, бивш съветник на Путин, който се превърна в един от най-ярки и често цитирани в световните медии негови критици, пише Иво Инджев, и публикува на блога си ivo.bg, превода на разговора, направен от Васил Костадинов

А.Наришкин – Днес в програмата “Персонально ваш” гостува политологът Станислав Белковски.

С.Белковски – Здравейте.

А.Наришкин – Водещи са Антон Орех и Алексей Наришкин.

А.Орех – Станислав, можем ли да забравим Украйна след последните събития?

С.Белковски – Не мога да я забравя, аз съм житейски свързан с нея, какво имате предвид?

А.Орех – Искам да кажа,например, че на 20.11.2015г., на съвместно заседание на Държавната дума и Съвета на федерацията, ще се обсъжда изпращането на наши войски в Сирия. Всичко днес е свързано със Сирия – Съвета на федерацията ни напомня – антихитлеристката коалиция беше съставена от държави с различни политически системи и се обедини срещу общ враг. Защо и ние да не се съюзим?

С.Белковски – Има един хубав анекдот за Рабинович. Ще ви го разкажа. Но преди това ще представя моята идея, която най-малко два пъти споменах в ефира на “Ехото на Москва” – на руския народ трябва да се даде “Нобелова награда” за литература за политически вицове. Защото са гениални, те описват абсолютно цялата реалност в нашия живот. И ако руският народ получи “Нобелова награда”, най-после би се отървал от комплекса си за малоценност.

А.Наришкин – Разкажете анекдота.

С.Белковски – Анекдота е как Рабинович раздава листовки до мавзолея. Мисля, че го знаете.

А.Орех – Разбира се.

С.Белковски – Раздава, раздава, приближава се сътрудник на КГБ: другарю Рабинович, какво раздавате? – Нищо, празни хартийки. – Защо ги раздавате? – Защо да пиша, и така всичко е ясно. Знаете ли, всичко, което говорите, аз, Белковски, говорех няколко месеца – Владимир Владимирович Путин ще изтъргува борбата с ИДИЛ и ролята си на борец срещу международния тероризъм за да се върне към преговорите със Съединените американски щати и Европейския съюз за подялбата на света, за връщане на Ялтенско-Потсдамският свят. Това се случва в момента.

А.Орех – Значи Украйна вече не е на дневен ред, а отива в раздел “разно”?

С.Белковски – По мнение на Путин – да, но не и от гледна точка на Запада. Защото върви психологическа война, игра на погледите – относително казано, Обама гледа Путин в очите: наистина ли си мислиш, че си ме излъгал? И в погледа на Путин се чете: да, мисля, че съм те излъгал. Но когато имаш усещането, че контрагента ти те баламосва и те мами, като правило, реакцията ти е обратна на очакванията му. Ще си затраем, не е фатално, ще се преструваме, че Путин е приемлив. Въпросът е – колко ще продължи това.

А.Наришкин – Западните страни – САЩ, Европа – никога ли няма да простят на Русия?

С.Белковски – Никога.

А.Наришкин – И Донбас?

С.Белковски – Никога.

А.Наришкин – Който и да управлява във Вашингтон и в Белия дом?

С.Белковски – Каква е разликата? Само Путин, който е напълно лишен от институционално разбиране на политиката, смята, че от личността зависи много. Америка се управлява не от личности, а от институции. Нищо няма да се промени.

А.Наришкин – И наземните операции в Сирия?

С.Белковски – Да, това е същото, за което писах няколко месеца. Извинете, че се саморекламирам, но съм си поставил тази цел – аз съм длъжен да се рекламирам, писах, че без въвеждането на 25-30 хиляди военнослужещи нищо няма да се стане. Това ще е “Афганизация” на тази операция.

А.Наришкин – Това отделни руски войски ли ще са? Както сега руската авиация е отделна?

С.Белковски – По-скоро ирански и руски войски.

А.Наришкин – А ще има ли коалиция със западните страни? Не?

С.Белковски – Вижте, животът на европееца е много скъп. Мислите ли, че някой ще изпрати хората да умират за него?

А.Наришкин – А след Париж, след терористичните нападения?

С.Белковски – От това живота на европейците не се е обезценил.

А.Орех – Може би ситуацията е променена?

С.Белковски – Само в Русия има идиоти. Разбираемо е защо Иран се бие на страната на Башар Асад. Защото за шиитски Иран е много важно да се запази шиитския режим в Сирия. Защо Русия ще се бие в Сирия, също е разбираемо, но причина е друга – заради личните амбиции на Путин. Съгласете се, че нивото на мотивация в двата случая е различно. И Иран, и Русия, са ясни. Но и всяко безумно действие също има обяснение: защото няма нищо по-рационално от безумието.

А.Орех – Това означава, че вярвате, че ще изпратим войски?

С.Белковски – Да, но не аз и вие.

А.Орех – Е, да, руската държава. Вярвате, че около 25000.

С.Белковски – Колко са бойците на “Ислямска държава”? Най-малко 60 000 само в Сирия.

А.Орех – Според различни експерти трябват да има 400 000 за да се гарантира контрол на територията.

С.Белковски – По мои данни 25-30 хиляди, което ще доведе само смъртта на значителна част от нашите войници. Но всичко това е символично. Защото Путин отдавна живее в символичен свят. Той живее в PR-свят, на който е продукт, а не на реалната политика от 1999. И както казва Еркюл Поаро в романа “Убийство на игрището за голф”, всеки е предвидим в престъплението, както в ежедневието. Както човек излиза в 9 часа сутрин на кафе. Емануил Кант също всеки ден в 9 часа ходел на кафе, а единственият път, когато пропуснал, било защото се зачел в книга на Емил Русо. Това е известен исторически апокриф – така се зачел, че за първи път пропуснал кафето.

Така е и при престъпниците. Почеркът на престъплението винаги е еднакъв. Случващото се в Сирия е същото, което се случваше при бомбените атентати в Москва през 1999г. Създава се провокация, посочва се враг, който всъщност е полу-приятел, и на база приятел-враг се започва политическа комбинация, чиято цел през 1999г., беше идването на власт на Путин, а през 2015г., е завръщането на масата за преговори със Съединените щати и Европейския съюз за подялба на света.

А.Орех – Възможно ли е такова завръщане, теоретически?

С.Белковски – Не. Кремъл не може да го разбере – не можем да се върнем върху руините на Берлинската стена и да я построим от тях. Имам апартамент в Берлин, той е точно до Берлинската стена. От прозореца виждам мястото, където беше Берлинската стена, където се се развива действието на филма на Вим Вендерс ” Криле на желанието”. Точнона на това място на 9-ти Ноември 1989 стариият свят се срина. И няма да се реставрира, каквото и да става.

А.Орех – До каква степен могат да си сътрудничат с нас?

С.Белковски – Психотерапевтична. Донякъде, докато Путин е на власт. Ще казват: спокойно, всичко ще бъде наред, сега, утре, вдругиден, утре вечер, вдругиден вечерта, започваме преговорите. Може и да започнат. Но бе резултат.

А.Наришкин – Може ли Русия да победи ИД без западната коалиция.

С.Белковски – Не. Как ще стане?

А.Наришкин – Ами, оръжията на ИД и оръжията на Русия са на съвсем различно ниво.

А.Орех – Нашият любим премиер каза, че би било хубаво да се обединим със запада, но можем да победим и сами.

С.Белковски – Е, живеем в епохата на масовата информация, на живото предаване – много искам да видя Медведев на танк, нападащ ИД.

А.Наришкин – На изтребител. A, на изтребител беше друг. Защо Путин обяви, че самолета над Синай е свален след терористичен акт след събитията в Париж?

А.Орех – Защо тогава, а не преди това?

С.Белковски – Ясно е като бял ден. Ясно е, че Путин е знаел за атентатите в Париж по-рано, защото има огромна агентура в ИД. Агентурата в ръководството на ИД се дължи на факта, че ИД се командва от баасисти, от бивши военни от армията на Садам Хюсеин. Това са хора много близки до Съветския съюз и до Русия. Това означава, че руските служби за сигурност имат широка агентура в тази среда още от войната между Иран и Ирак, и дори по-рано. Всичко това беше под надзора на Евгений Примаков.

А.Орех – Някога.

С.Белковски – Който през последните години се оказа най-близкият приятел на Путин, въпреки че в продължение на много години не беше такъв. Путин знаеше всичко за терористичната атака в Париж. Знаеше всичко. В петък вечер в Париж загинаха мои близки, извинявам се за това сантиментално признание, за мен тази история е не само политическа, но и лична. Пътувах до Париж, снимах филм за атентатите. В петък вечер, след атаките, Путин беше невероятно сантиментален. А Путин обикновено увисва, когато не знае какво да прави, или когато нещо го изненада .

А.Орех – Е, изчезва някъде.

С.Белковски – Изчезва. “Курск”, “Норд Ост”, Беслан – той винаги изчезва някъде. А сега, вднага след атаките, излиза изявление на Песков, че това е ужасна трагедия и Путин някак неочаквано се приобщава към тази история. Тази трагична сантименталност, която е присъща на жестоките хора и на бандитите в частност, ме наведе към печални размисли, които се потвърдиха от анализа на информацията, с която разполагам. Путин е знаел за това. Той веднага свърза взривяването на самолета с терористичната атака в Париж за да каже на света, че е необходима коалиция, че тя е неизбежна, че Русия, официална Русия, отново трябва да притисне световната общност към любящата си гръд. Не моята и вашата Русия, в която живеем и в студиото, където сме сега. Официална Русия. Всячески да започне преговори за подялбата на света и да го притисне към любящата си гръд. Операцията по принуждаване към любов продължава.

А.Орех – Ако се върнем две стъпки назад, казахте, че е провокация, както с взривените домове през 1999г.

С.Белковски – Да.

А.Орех – Заедно с всички версии, които се появиха след терористичното нападение в Париж, има една, която е налудничава, хиперконспирологическа – че Русия може по някакъв начин да има връзка към организацията.

С.Белковски - Да, аз вярвам, че Русия може да е съпричастна към организацията. Защото Русия има голяма агентура в ръководството на ИД. Следователно – може .

А.Наришкин – Може ли Русия да е причастна в смисъл, че е знаела и не е предупредила?

С.Белковски – Във всеки смисъл. Виждаш ли, сега можем да си навлечем наказания по член 282 от НК, нека да бъдем внимателни в изказванията си, нали не искаме да закрият радио “Ехото на Москва”? Не искаме. Аз наистина не искам.

А.Орех – Ние двамата – още повече.

С.Белковски – Не, може да е причастна към цялата организация на атаките. Защото всички тези съвпадения силно напомнят 1999г., отново по принципа на Агата Кристи и Еркюл Поаро в “Убийството на игрището за голф”.

А.Орех – Добре.

С.Белковски – Путин е индивидуалист, действа така, както вече е действал успещно.

А.Орех – Ако преди е успявал, и ако можем да следваме мислите му, каква е следващата му стъпка?

С.Белковски – Преговори с Барак Обама някъде в Рейкявик, условно, за подялба на света. Това става сега. Наистина, през последните дни виждаме съобщения в медиите, не само в руските, но и в световните, че статуса на Путин рязко се повишава. Според Путин, той се е приближава към целта си.

А.Орех – Но това е неговото усещане?

С.Белковски – Да. Но на Запад няма такова разбиране. Защото представата за това, че западните лидери са идиоти е вярна, но само отчасти. Всички разбират, какво се случи. Много по-добре от мен. Съгласете се, че Барак Обама е много по-информиран от Станислав Белковски. Той разбира по-добре от мен. Затова е възможна само временна пауза в отношенията. Но това няма да промени стратегическата линия.

А.Орех – Добре. Ако изпратим 25-30 хиляди войници.

С.Белковски – Вие и аз няма да ги изпратим. Не искам да бъда отговорен за ничия смърт.

А.Орех – Добре, аз ще говоря, а вие ще ме коригирате.

С.Белковски – Това ми е работата.

А.Орех – Добре. Русия изпраща войски, 25-35 хиляди и затъва по афганистански сценарий. Нали така?

С.Белковски – Да.

А.Орех – Колко може да се проточи това? Афганистан продължи 10 години, което ни струваше разпадането на страната.

С.Белковски – Да. Това ще продължи година и половина и ще завърши със същото.

За A.Naryshkin - Това означава смяна на Путин и преформатиране на Русия?

С.Белковски – Посочихте точния термин – преформатиране. Не разпад, а преформатиране.

А.Наришкин – Благодаря ви.

А.Орех – Искаме подробности.

А.Наришкин – Как ще стане технически?

С.Белковски – С отцепването на Северен Кавказ и най-накрая, промяна на парадигмата на империята с тази на национална държава.

А.Наришкин – Путин сам ли ще си тръгне?

С.Белковски – Всичко е в Божиите ръце.

А.Орех – Осемнадесет месеца не е ли твърде кратък срок? Толкова скоро?

С.Белковски – С коефициент. Животът стана динамичен. Това, което отне 10 години през 80-те, сега ще стане за година и половина.

А.Наришкин – Но Путин има 90% рейтинг. Наистина ли ще се стопи за година и половина?

С.Белковски – А Брежнев и Горбачов какъв рейтинг имаха?

А.Орех – Любимото ми число е 99,6,помня. На последните съветски избори.

С.Белковски – Сам си отговорихте.

А.Орех – В този смисъл винаги казвам, че Путин е аутсайдер, защото има много малка подкрепа. При тези усилия има някакви си 90%.

С.Белковски – Написах книга за Леонид Брежнев, която беше публикувана наскоро – “Зюльд”, в която има един фантастичен сюжет, но има и някои реални подробности. Фантастичното е, че Леонид Илич е на балотаж за Върховния съвет на СССР за 1980 г., изборите са в края на 1979 г. Съперник в едномандатен район в Москва му е Андрей Сахаров. Сахаров сериозно изпреварва Леонид Брежнев по рейтинг, кооето би било съвсем реално, ако е имало свободни избори. Леонид Илич, за да не загуби от Сахаров, изпраща войска в Афганистан. Това се случва и сега с Владимир Владимирович. Съвпаденията са странни. Не искам да се обявявам за пророк, но книгата е написана преди три година.

А.Орех – Но кой е днешният Сахаров?

С.Белковски – Няма значение. Винаги ще се намери Сахаров. Свято място никога не е празно, както казва руската поговорка.

А.Орех – Доколко в обкръжението на Путин разбират накъде се движат?

С.Белковски – Имам някаква информация, но не е много. Всичко върви към Павел I и златната табакера с която го убиват.

А.Орех – Това вече е член от НК.

С.Белковски – Защо? Нищо не сме казали, извинете. Табакерата и Павел I наказват ли се по член 282? Нищо подобно.

А.Орех – Ако тогава, при Павел I, имаше такъв член, може би …

С.Белковски – Ако при Павел имаше такъв член, той щеше да разбере за него след смъртта си. Като цяло, окръжението на Путин, по мое мнение, е недоволно от ставащото, меко казано. Защото това обръжение е заложило на личната си и семейна легализация на Запад.

А.Орех – Да, а сега това със сигурност ще е голям проблем.

С.Белковски – Абсолютно.

А.Орех – Спомням трогателната история, как Тимченко каза, че съпругата му не може да плати операцията си с карта. Въпреки че може да отиде до банкомат и да изтегли пари.

С.Белковски – Това го каза лично Путин, а не Тимченко.

А.Орех – Да, той му се бил оплакал.

С.Белковски – Лично Путин, позовавайки се на Тимченко. На пресконференция.

А.Орех – Приятелски. Представяте ли си, каква беда – да не можеш да си платиш с карта.

С.Белковски – Да, голям проблем. Те имат деца, много е сложно.

А.Орех – Хубаво е да обичащ родина от разстояние.

С.Белковски – Да, разбира се. Изведнъж се оказва, че Путин, който не може да се легализира на Запад, при никакви обстоятелства, решава да започне трета световна война. Не всички ги устройва това. Едно е пропаганото бръщолевене как Русия се изправя на крака, а друго да положищ главите на децата си на олтара. Това е малко по-различно.

А.Орех – Някой има ли човешко влияние върху него?

С.Белковски – Не. След смъртта на най-близкиата му приятелка Кони Колгрейв, известна като лабрадор Кони, никой.

А.Орех – Значи няма човек с когото да си поговори сърдечно?

С.Белковски – Повтарям – не съм приятел на Путин, източниците ми на информация са ограничени. За това ще ви разкаже Алексей Венедиктов, той зане повече от мен. Но, по мое мнение, не. Самотата е съдба на тирана. Винаги е било така.

A.Naryshkin - Нашите слушатели ни връщат към вероятното включване на нашите военни в сирийския конфликт. “Уважаеми Станислав, може ли сухопътната операция доведе до гражданска война в Русия” – това, което вече казахте, но публиката иска подробности. Не сме забравили член 282.

С.Белковски – Аз не знам дали това ще доведе до гражданска война, но до преформатиране, както казахте – да.

А.Наришкин – Защо да ходим в Сирия? Слушателите жадуват подробности. Защо да ходим в Сирия, като имаме взривноопасния Кавказ?

С.Белковски – За да може Путин да преговаря с Обама за преформатиране – по вашата терминология – на света.

А.Орех – Министър Лавров каза, че прилагаме член, – знаем много членове, – Член 51 на ООН за правото на страната на самозащита.

С.Белковски – Коя страна?

А.Орех – Всеки член на ООН.

С.Белковски – В този случай, коя страна имаме предвид?

А.Орех – Сирия.

С.Белковски – Заради свалянето на самолета? Отговорихте на въпроса, защо падането на самолета неочаквано беше обявено за терористичен акт. Между другото, не бих изключил атаката да е организирано с участието на някой, избягвайки член 282.

А.Наришкин – Кой?

С.Белковски – Сигурен съм, че нашата публика разбра, кого имаме предвид. Домовете в Москва през 1999г., са със същия почерк. За да избегнем член 282, не казваме кой.

А.Наришкин – Каква може да бъде потенциалната полза от разбиването на самолета?

С.Белковски – А каква беше потенциалната изгода от взривовете на жилищните сгради в Москва? Където загинаха също руснаци, както и в самолета.

А.Орех – Имаше преформатиране.

С.Белковски – Да. Същото се случва и сега – по мнение на Путин. Но Руската федерация в лицето на Владимир Путин възпроизвежда сценария от 1999г., но не на вътрешно, а на международно ниво.

А.Наришкин – Казахте, ако съм разбрал правилно, че снимате филм за събитията в Париж.

С.Белковски – Да, снимах с колеги от фонд “Открита Русия”.

А.Наришкин – Какво е името, къде можем да го гледаме?

С.Белковски – Не знам как ще се казва, можете да го гледате на сайта на “Открита Русия” в следващите дни. Смисълът на този филм е обиколка на Париж и аз показвам някои важни места в контекста на терористичните атаки. Ключовото събитие на филма се развива на гроба на Шопен в гробищщето Пер Лашез.

А.Наришкин – Това беше малк отклонение, да се върнем към новините. Руското правителство реши от 1 януари да въведе продуктово ембарго срещу Украйна, съобщи министърът икономическо развитие Алексей Улюкаев. Всичко се дължи на факта, че Украйна въведе същите санкции, като Съединените щати и Европа.

С.Белковски – Разбира се, две години украинските политици говорят, че Русия води война с тях, и крайна сметка, се сетиха да наложат санкции – досети се Щирлиц – помните ли анекдота?

А.Наришкин – Киев, заяви, че руските санкции няма да се отразят на украинската икономика.

С.Белковски – Защото там е пълен срив. За умрелия пожарът не е опасен, напълно съм съгласен с това.

А.Наришкин – Защо? Ако руското правителство, както разбирам, превключва вниманието на руснаците от Украйна към Сирия, към тероризма – защо? За какво са тези санкции?

С.Белковски – Ами, накарай ме да страдам както се казва във вица за садиста и мазохиста. Защото Путин не обича Украйна и ще продължи да я пристиска.

А.Наришкин – Докога?

С.Белковски – Докато я смачка. Докато Украйна не се срине напълно, а украинската икономика има огромни активи, които могат да се разпродадат. Той иска да я впримчи така, че Украйна пълзи в краката му. В краката на които Русия се изправи наскоро. Той иска да смени властта в Украйна, или най-малкото да принуди украинските власти да действат в рамките на неговата логика. И вътршно е убеден, че това ще се случи.

А.Наришкин – С тези мерки?

S.Belkovskiy- С мерките, разбира се, с които действа от година и половина.

А.Наришкин – След санкции какво следва? С какво друго може да се обиди братския народ?

С.Белковски – Мисля, че може да го обиди с парижки сценарий, който ще се реализира много по-лесно, отколкото в Париж.

А.Наришкин – Накакъв по-лош Донбас?

С.Белковски – Укрепване на самия Донбас, но изведнъж в Киев нещо ще се взриви? Взрив в Киев е нищо от гледна точка на руските специални служби на, да ме прощава член 282.

А.Наришкин – По вашата логика, украинските власти трябва да дойдат при Путин и да молят за помощ, за защита?

С.Белковски – Не по моята, а по логиката на Путин. Нека не ги смесваме. Да, трябва да дойдат и да молят.

А.Орех – Оказва се, че нашият президент – той все пак е наш президент, можем да го нарече така, нали?

С.Белковски – Той е президент на Руската федерация – нека използваме неутрална формулировка.

А.Орех – Днес много сполучливо отделяме зърното от плявата.

А.Наришкин – Мисля, че демонизирате Путин и Кремъл. Дори с намеците, че руското правителство може да е причастно към нещо, или в бъдеще да е свързано с нещо.

С.Белковски – Не, винаги съм казвал, че когато ти казват, че изглеждаш като дявол, това означава, че си много красив. Защото дяволът винаги е много красив, дори Булат Окуджава казваше, че “кларинетистът е дяволски красив”. Аз не демонизирам Путин. Анализирам логиката на поведението му, и ако направите мониторинг на моите изказвания през последната година и половина, ще видите, че, като цяло, всичко, което се случва, е така както съм казвал. Той действа точно по логиката от 1999г. Той дойде на власт на вълната, породена след експлозиите в домове в Москва, сега иска да властва глобално след същата вълна, но разпростряла се над съседния свят.

А.Орех – Как смятате, той съмнява ли се в нещо изобщо? Той не се съмнява, по неговата логика, както я разбирате, че Западът все пак ще се договори с него, ще се притисне към гръдта му.

С.Белковски – Не се съмнява, защото, когато Путин уволняваше премиера Касянов през 2004г., според самият Касянов, му заяви публично – “Все пак ще те смачкам”. Тази фраза – “Все пак ще ви смачкам”, напълно отразява логиката на сегашните му отношения със Запада. Разсъждава така: Обама, Меркел и всички останали са слабаци.

А.Орех – Не са ли слабаци?

С.Белковски – Ще ви кажа. Те скоро ще си тръгнат – ще приключат конституционните срокове, когато трябва ще си тръгнат.

А.Орех – Да, а той има достатъчно време.

С.Белковски – Те си тръгват, а аз оставам. Може също да се оттегля, но когато аз реша, а не както повелява конституцията, законите, народа. Не, разбира се, че не са слабаци. Освен това той прави фундаментална грешка. И ако можех да го посъветвам, бих го посъветвал, въпреки че нямам такава възможност.

А.Наришкин – Радио “Ехото на Москва”.

С.Белковски – Няма да чуе.

А.Наришкин – Може да му донесат разпечатка.

С.Белковски – Едва ли. Но грешката на Путин е, че не разбира, че Западът се управлява от институции, а не от хора. Без значение дали на власт е Обама, Меркел, Пупкин и т.н. Логиката на функциониране на политическата система няма да се промени. Тя ще бъде насочена към пресиране на Русия. И тъй като ресурсите на Запада са по-големи от руските, ще успеят и да я смачкат. За мое съжаление, руски гражданин и патриот, живеещ в Русия. Въпреки, че много пъти можех да емигрирам. Няма място за спорове.

А.Орех – Путин е воден от прости човешки чувства.

С.Белковски – Да, ръководейки се от прости човешки чувства, иска преформатиране. Този израз много вярно отразява какво ще се случи с Русия. Путин твърдо уверяваше, че ще победи Запада.

А.Орех – Той разбира ли с какви ресурси разполага? Колко реалистично оценява икономическата ситуация, военните и финансови възможности, с какво ще побеждава?

С.Белковски – С беззаконие. Неговият основен ресурс е беззаконието. Защото Западът трябва да се съоразява определени конвенции, че има неща които не трябва да се правят.

А.Орех – Вие играете по правилата, а аз играя както са ме учили в петербургския ни двор?

А.Наришкин – Крим един от примерите ли е?

С.Белковски – Да, разбира се.

А.Наришкин – Как изглежда “смачканата от Запада Русия”? Това Русия от началото на 90-те ли е?

С.Белковски – Не, това е Русия с отцепен Кавказ и парламентарна демокрация – парламентарна република или конституционна монархия. Русия има нужда Запада да я смачка. Основната мечта на Русия е да бъде Европа. За да стане това, Путин трябва да загуби.

Когато Наполеон Бонапарт, доближава Йена-Ауерщат, където е решителната битка през 1806г., след която влиза в Берлин и съсипва пруската монархия, един човек публикува статия в пълна подкрепа на Наполеон. Този човек е немец. Познайте кой е написал, че за Прусия е абсолютно необходимо Наполеон да победи, “да загубим”. Този човек е Хегел, великият немски философ.

Аз съм абсолютно убеден, че ако Наполеон не бе победил при Йена-Ауерщат, нямаше да има обратната победа при Седан, където Бисмарк взима в плен император Наполеон III, нямаше да има Германска империя. Прусия би останала малка провинциална страна. Духът, който донася Наполеон в Прусия, разгромът на стария ред, създават Германия. Русия има нужда от същото.

А.Орех – Ще ни преформатират отвън?

С.Белковски – Както винаги. Ако анализираме руската история – и християнството идва отвън.

А.Орех – А перестройката?

С.Белковски – И тя дойде от Съединените американски щати, от желанието на Горбачов да копира някои западни модели. Разбира се, всичко идва отвън. И сега ще дойде отвън. Русия е нетен вносителя на модели.

А.Наришкин – Връщат ви към 1999г., въпрос на Виталий Авилов: правилно или неправилно постъпи Борис Елцин на 31-ви декември 1999г.?

С.Белковски – За какво?

А.Орех – “Уморен съм, напускам”.

С.Белковски – Е, от лична гледна точка беше прав. От гледна точка на националния интерес – не, но изборът беше направен и беше невъзможно да се промени.

А.Орех – И нище не е можел да направи.

С.Белковски – Да, разбира се.

А.Орех – Сега, разбира се, е нелепо да се връщаме към темата за коалицията, след като повдигнахте такива глобални, мащабни въпроси.

С.Белковски – Ще ви обясня – тук трябва да се разглеждат глобални, а не локални въпроси.

А.Орех – Все пак коалиция против ИД също е нещо глобално. Как Западът ще участват в това при руските въздушни атаки? Ще чакат ли докато изпратим 25-30 хиляди души?

С.Белковски – Нямам източници в обкръжението на Барак Обама, както и в обкръжението на Владимир Путин. Нямам надеждни източници. Но усещам, че така ще стане, че Западът иска от нас да се намесим в тази война, както в Афганистан. И когато затънем, тогава Запада ще започне преговори с нас с условие за сътрудничество по всички въпроси, когато няма да имаме друг изход. Извинете ме – не “ние”, а Руската федерация.

А.Орех – Това няма да е подялба на света, а капитулация.

С.Белковски – Да, мисля, че логиката ще е такава. Отново казвам, че това е мисловна преценка, нищо повече.

А.Наришкин – Елена ни връща към общите проблеми, към глобалните, но все пак руски – на какво се крепи Путин в Русия?

С.Белковски – Разчита на силата на инерцията.

А.Наришкин – Чия?

С.Белковски – Инерция на руската история. На монархическия ритуал. Че няма алтернатива. Крепи се на остарели деструктивни фактори. Никога в историята този тип лидер не е побеждавал. Печелил е на тактическо ниво, но не и стратегически. Наполеон Бонапарт е загубил, защото престава да бъде освободител на Европа и става привърженик на аристокрацията – когато се жени за Мария Луиза, дъщеря на австрийския император, когато започна да укрепва монархията в Германия, а не да я унищожава,

А.Орех – Но става император.

С.Белковски – Става император в друг смисъл. През 1804г., точно като освободител на Европа.

Винаги трябва да се използва енергията на възходящата история. А възходящата история вече е в ход, това е история на победата на идеите над технологията, над фиксираните зони на влияние, над войските. Това е историята, когато въпросът колко дивизии има папата, не е от значение, тъй като, както правилно папата отговоря на Сталин, “с моите дивизии Сталин ще се срещне на небето”. Това е историята за абсолютната победа на въздуха над земята.

Путин се опитва да направи земята победител над въздуха. Това е обречено на поражение. Но има два въпроса – колко скоро и колко ще ни струва това. Защото ние сме обикновени хора и сме заложници на тази политика.

А.Орех – Каква ще стане с Европа през това време? Защото тя изглежда объркана.

С.Белковски – Книгата на Освалд Шпенглер “Залезът на Европа” е публикувана през 1818г.

А.Орех – Отдавна.

С.Белковски – Европа не залезе, напротив, превърна се във водеща сила в света. Но от тогава, повтарят по 17 пъти годишно, че Европа скоро ще загине. Европа преживя и Втората световна война, какво ли не преживя, но още е жива. Тъй като тя е основният източник на образцови идеи за света. Така че, да, Европа малко ще страда, но ще се оправи. Всички големи неща се правят спокойно и хладнокръвно. Всяка грубост се изрича с учтив тон. И обратното. Затова Европа ще победи останалата част от света.

А.Орех – Не пусна ли “Троянски кон”? С всички тези хора, които сега са залавяни в Сен Дени?

С.Белковски – Да, разбира се, но този “Троянски кон”, тя ще отпрати обратно. Затова вярвам в силата на Европа – нищо няма да се случи. Защото има свещени неща, които няма да се променят.

А.Наришкин – Как “ще отпрати обратно” – в смисъл ще преглътне?

С.Белковски – Да.Вие сте напълно прав – ще го претопи. Ще го смели.

А.Орех – По американския модел?

С.Белковски – Да. Всичко ще бъде наред. Момчета, не се притеснявайте за Европа. Тревожете се за себе си, за тази нещастна Русия. За Европа ще се тревожат в базиликата Свети Петър в Рим и катедралата Сейнт Пол в Лондон.

А.Орех – И за долара се тревожат.

С.Белковски – Да, за краха на долара сме чували милион пъти.

А.Орех – Какво ще се случи с Европа и с долара.

С.Белковски – С Европа ще се случи същото, което и с долара.

А.Наришкин – Ако се притесняваме за себе си – време ли е да се изнасяме или не? От Русия.

С.Белковски – Не. Защото всеки инвестиционен банкер ще ви кажа, че активите трябва да се купуват при най-ниската си цена. Сега в Русия, цените са на дъното.

А.Наришкин – Каква ще е поуката за обикновените хора? От сегашното състояние?

С.Белковски – Аз също съм обикновен човек, но не знам какво мога да науча от това, въпреки че аз не смятам нищо да науча. Смятам, че трябва да останем в Русия, защото сме пред на голяма промяна. Не мога да кажа точно кога ще стане, но тази промяна трябва да бъде видяна. Великият Александър Солженицин – не иронизирам, когато казвам “велик”, сгреши само в едно – много късно дойде в Русия.

А.Орех – Дойде, когато на малцина вече им беше интересно.

С.Белковски – Абсолютно. Така че – не напускайте Русия.

А.Орех – След предаването ще тичаме за акции на “Сбербанк”, за да ги купим когато са на дъното.

С.Белковски – Мисля, че дъното на акциите на “Сбербанк” още не е достигнато, да ме прощава Герман Греф. Моля да не се приема като финансова прогноза.

А.Наришкин – Станислав Белковски, политически анализатор в програмата “Персонально ваш”. Благодаря.