Граждански организации искат оставка на кабинета

Опитът за атентат срещу лидера на ДПС Ахмед Доган предизвика и първите реакции на гражданските формации. Независимо експертно сдружение ГЛАС поиска незабавна оставка на правителството. Вместо грижа за населението, управляващите са ниглижирали задълженията си за сигурността на обществото и се държат иронично и цинично с него, казват обществениците.

Вижте пълния текст на декларацията им:

ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО! НЕЗАБАВНО

Декларация 

на Независимо експертно сдружение ГЛАС

 

Четвърта година сигурността на българската нация стремглаво се срива. Въоръжени обири, взривове пред политически централи и редакции на вестници, убийства, палежи и грабежи обезкръвяват гражданската сигурност. 

Властта нехае. Тя иронично се усмихва и подхвърля цинични реплики, че организатори и вдъхновители са самите потърпевши. Според нея в страната цари спокойствие и ред. Хората били доволни и щастливи. На гражданите вместо сигурност се предлагат зрелища – качулати бабаити арестуват наред, а впоследствие тази бутафория се разпада в съда. 

Пълното неглижиране на задължението на управляващите да се грижат за гражданите, които са оставени сами да се справят с организираната и „конвенционалната“ престъпност, са в основата на фаталния терористичен акт в Сарафово, за който предварително информираха чужди специални служби. Последвалата кампания по обясняване на „перфектността“ на действията на сектор „Сигурност“, доведе до допълнително отпускане и безхаберие, до запушване на устата на всеки, който се опита да критикува ужасяващия дефицит на безопасност в страната. И всичко това стигна до своя естествен завършек – опит за убийство на български политик, пред очите на европейските му колеги. 

Вече няма сигурност в страната! Всеки гражданин е застрашен! 

Никой не може да бъде сигурен за живота, честта и собствеността си! Единственият достоен, макар и закъснял, ход на правителството е да подаде оставка. 

Липсата на сигурност, разпалването на противоречия между различни професионални и етнически общности, наложено като основен инструмент за управление, показва изключителната му вредност за нацията и страната. Резултат, който може да стане необратим!

 Правовият ред в страната трябва да се възстанови. България трябва да се върне в демократичното европейско семейство.

Независимо експерто сдружение ГЛАС  призовава за оставка на цялото правителство! 

Незабавно!

***

Декларацията е подписана от:

Рачо Петров, Председател на ГЛАС

Проф. Кръстьо Петков, Управител на ГЛАС

Доц. Николай Радулов

Доц. Петя Шопова

Цветан Начев