​CICAP обяви: Гадателката на Берлускони, за 2014 г. няма нито едно вярно предсказание

Българската „Мижи да те лъжем” използва техники за манипулиране познати като “cold reading” (студено четене), “fishing” (риболов), неяснота и уклончивост

Славчо Христов, Италия

Миналата седмица, прехвърляйки разсеяно програмите на родните телевизии в търсене на нещо интересно, попаднах на поредната изява на така нарочената за гадателка на Берлускони Теодора Стефанова. Първата ми мисъл бе, че нямам желание да слушам небивалиците на някаква кифла (не казах, че е кифла, само си го помислих) и трябва да задействам дистанционното. Нещо обаче ме накара да променя намеренията си. Гадателката говореше за политика...За глобална политика! Не за футбол, за природни катаклизми или житиета-битиета на светски звезди, а за Русия, Китай, Турция и.....Евразийска България. Тоест, за световна политика с азиатски нюанси и вечна Българо -евразийска дружба. Издържах докрая на тандема Теодора – Мондьо или Мъдо, или както там се казва. Няма да се спирам на тъпотиите, които сътвори голямата гадателка. Те не се нуждаят от анализ и не подлежат на такъв, точно защото са тъпотии.

Но тъй като отдавна живея в Италия и понякога попадам във вихъра на световната и слава в някое блудкаво шоу, реших да се поразровя и да намеря нещичко за това българско подобие на Нострадамус, което било ошашавило италианците, както Колумб – индианците.

Всяка година от основаването си (1989 г., седалище в Падуа) италианският комитет за контрол над псевдонаучните явления CICAP (ComitatoItalianoperilControllodelleAffermazionisullePseudoscienze) прави преглед на по-фрапиращите предсказания на астролози, гадатели и тем подобни персонажи, излезли в италианското публично пространство.

Специално за Теодора Стефанова (според едни източници родена в София, според други – в Стара Загора) от CICAP уточняват, че е попаднала в полезрението на италианците след участието си заедно с други самозвани гадатели и екстрасенси в шоуто на Маурицио Костанцо, като преди това е сътрудничила и на някои списания. Издава и книгата Unavocemiparladivoi (Един глас ми говори за вас) с претенциозното подзаглавие Изключителните откровения на най-известният екстрасенс в Италия. Кой е спонсор и двигател на тази наистина изключителна активност на българката може само да се гадае? Надали е Унилсан, извънземният глас, който съветва Теодора!

През март 1997 год. напористата българка сътворява истински скандал при участието си в едно телевизионно шоу, като предсказва на една жена от гостите на предаването, че съвсем скоро ще бъде вдовица. Съпругът е сред публиката, а дъщеря им е пред телевизора. На жената и става зле, съпругът съвсем естествено вдига страшен скандал, а дъщеря им изпада в нервна криза пред телевизора и се налага намесата на лекар. Стефанова спокойно уточнява, че при малко късмет овдовяването можело да се случи и малко по-късно.

Визирам този случай, за да илюстрирам констатацията на експерта на CICAP д-р Силвано Фусо, че Теодора Стефанова е жена, която не се спира пред нищо и не пропуска и най-малката възможност да излиза на преден план като публична личност. Той допълва, че неговата организация никога не е имала възможността да изследва гадателските способности на Стефанова (съвсем коректно и отправя покана да се изследва, ако не е съгласна с неговите изводи), но за него и колегите му е напълно ясно, каква стратегия и техника използва българката за да внуши, че притежава гадателски способности. Като всички самозвани гадатели и Стефанова използва техники за манипулиране познати като “coldreading” (студено четене), “fishing” (риболов), неяснота и уклончивост около твърденията си. На база на своите и на колегите си наблюдения д-р Фусо е убеден, че българката никога не е демонстрирала изключителните способности, които тя самата твърди, че има.

Както споменах по-рано, в края на всяка календарна година CICAP правят преглед на най-тиражираните пророчества в италианското публично пространство. За 2014 год. нашата сънародничка е тиражирала един куп пророчества засягащи италианската политика и според координаторът на CICAPСтефано Баняско е сбъркала тотално всичко. Става въпрос за локуми, които Стефанова редовно пробутва и в България (жена президент или премиер, нови партии, ново лице в политиката и т.н), когато няма поръчка да предвиди нещо определено. Както в случая с Евразийското ни бъдеще, например – участие в Евразия, завръщане към Русия и Турция!

Нашенката е и в класацията за гаданията в областта на футбола. Не знам доколко Стефанова прави разлика между ТЪЧ и КЪЧ, но Унилсан от планетата Ванфин, който и нашепва прогнозите със сигурност не прави разлика. Но затова пък тази материя е изключително удобна за гадаене....Там никога не можеш да сбъркаш на сто процента, все нещо ще познаеш. Дори и да си Унилсан или Теодора Стефанова, за по-удобно! За по-голяма достоверност прегледах и футболните прогнози на гадателката през 2008 год. и се уверих в невъзможното – не намерих нещо, което да е познала. Явно не съм бил достатъчно упорит в търсенето....

Няма да задълбавам повече по темата. Но след последната изява на въпросната гадателка изниква един много популярен в последно време въпрос. КОЙ! Кой плати и лансира участието на дружката на Берлускони (общоизвестно е, че Мачото пък е дружка с Путин) с точно определени пророчества в НОВА? Пророчества, определени да захранват надеждите на червената гмеж, мечтаеща за казашки ботуш, махорка и водка самогонка. И диктатор! По възможност малък на ръст! И ако се казва Путин, още по-добре!

Най-хубавото в цялата тази история е, че предсказанията са на Теодора Стефанова. Каква по-голяма гаранция от това, че няма да се сбъднат! И слава Богу!