​Forbes: Отстраняването на Путин - пучът започна?

Агонизиращата икономика поставя под заплаха активите на членовете на „Политбюро 2.0”, просто ще се разорят

Четвърт век след разпада на съветския съюз кремлинолозите чувстват във въздуха преврат, независимо от високите рейтинги на Владимир Путин. Кремълският елит, който някои наричат „Политбюро 2.0”, решава не трябва ли Путин да си отиде, преди да влоши още повече ситуацията.

Основателят на в „Комерсант” прогнозира, че в скоро време ще се случат коренни промени в Русия и съветва хората с пари да напуснат страната поне за месец и да вземат децата си със себе си.

С всеки изминал ден провалите на Путин стават все по очевидни. Никой не отрича, че Русия е клептократична държава, чиито лидери са окрали голяма част от националното богатство. Но Русия също така се превърна в страна, която нарушава международното право, не се гнуси от официални лъжи и има огромни дългове към международни съдилища.

Путиновият Кремъл прокарва и се придържа към светоглед, който внушава на останалите световни лидери

сериозна тревога

Икономическата политика на Путин се превърна в катастрофа. Независимо от всички обещания за диверсификация, Русия остава суровинна икономика, зависима от световните цени на нефта. Попаднала в идеалната буря между падащите цени на нефта, международните санкции и продоволственото ембарго, Русия вече година е в състояние на рецесия, и в близко бъдеще може да разчита в най-добрия случай на твърде незначителен растеж.

Жизненият стандарт на населението пада, независимо от това, че Путин обещава стабилност и процъфтяване. Отсъствието на инвестиции само влошава икономическото бъдеще на Русия. Прехвалените резервни фондове скоро ще бъдат изчерпани. И само путиновият бюрократичен апарат остава цял и невредим.

За „черни дни” не е останало почти нищо и в твърденията на Путин вече не вярват дори неговите приятели.

Путиновото дрънкане на оръжия привлече всеобщото внимание и предизвика страх. Неговите планове за възвръщането на Русия на статута на свръхдържава предизвиква положителни реакции само у тези, които са недоволни от разпада на СССР.

Много руснаци станаха лесна плячка на путиновата пропаганда, която им внушава, че Западът жадува да получи ресурсите на страната им и, че конфликтът в Украйна е само първият етап в този 

зловещ план

Те вярват в истинността на разшифровките на разговорите между двама предполагаеми агента на ЦРУ (които не успяват да скрият руския си акцент), замислящи да свалят малайзийския Боинг в рамките на един от най-зловещите и сложни заговори в историята. Руските родители и съпруги са длъжни тайно да погребват своите любими хора, убити в боевете в Източна Украйна.

За разлика от руския народ „Политбюро 2.0” разбира в какво състояние всъщност се намира икономиката на Русия, а също и това, че руските икономисти, въпреки по-раншни твърдения, съвсем не са вълшебници.

Руската икономика, която прекрати своя растеж дълго преди събитията в Крим, ще остане в състояние на рецесия, докато цените на нефта не тръгнат нагоре, което вероятно ще се случи след доста години. Потъналите в дългове руски компании не могат да получават кредити, а Китай не иска и не може да им се притече на помощ.

Забраната на Кремъл за внос на хранителни продукти доведе до това, че инфлацията надхвърли 15%, като силно изпревари индексацията на заплатите и пенсиите. В хода на ежегодната „пряка линия” с руснаците Путин само изрази надежда за възстановяване на световната икономика, като добави, че те не трябва да се безпокоят, тъй като неговият икономически екип държи всичко под контрол.

„Политбюро 2.0” не намира нищо добро и във външната политика на Путин. Русия анексира Крим без нито един изстрел, но той струва на страната милиарди долари, а в момента и той потъва в блатото на корупцията.

Путиновата война, в крайна сметка създаде единна Украйна, която ще ненавижда Русия в продължение на няколко поколения, а снабдявайки с оръжие сепаратистите, Кремъл рискува да създаде тежко въоръжена и непредсказуема сила на собствената си граница.

Следователно, „Политбюро 2.0” трябва да си зададе въпроса: каква ще бъде следващата крачка на Путин и можем ли да си позволим да тръгнем с него?

Нито един от вариантите, които може да предложи Путин не може да бъде наречен добър. Ако той си вземе оръжията и войските от проруските сепаратисти и прекрати подкрепата за тях, то Украйна отново ще завземе Донбас, а Путин и неговото „Политбюро 2.0”

ще се „прочуят” като неудачници

Ако одобри ново настъпление срещу Мариупол или завладяване на сухопътния коридор към Крим, Западът ще въведе санкции, които ще унищожат агонизиращата икономика и ще поставят под заплаха активите на членовете на „Политбюро 2.0”. И тези, които са забогатели, благодарение на клептократичния режим на Путин, просто ще се разорят.

Мнозина прогнозират неминуемия край на путиновия режим, но засега остава неясно, как ще се случи това. Понеже той е избран президент, Путин трябва или да подаде оставка, или да прекрати съществуването си. Някои признаци сочат, че процесът ще започне с атаки срещу най-близките съюзници на Путин, които, очевидно, вече започват.

Имайки предвид това, че икономиката се руши, а в Украйна Путин се оказа в задънена улица, сега той ще има нужда от всичките си „другари”, особено от тези, върху които се стоварват обвинения в корупция и, които могат да знаят подробности за неговата собствена корумпираност. Диктаторите нямат никакъв шанс да оцелеят, ако захвърлят съюзниците си-особено в тежки времена.

В момента, най-вероятно, се случва борба за власт, една от мишените на която е самият Путин. Тактиката е класическа: отначало трябва се отстранят съюзниците на боса.

Макар, че се твърди, че което и да било ново ръководство, произлизащо от „Политбюро 2.0”, няма да е по-добро от Путин, руският анализатор Андрей Пионтковски поддържа друга гледна точка. Той твърди, че някои от членовете на руския елит изпращат сигнали към Запада, че „всичко ще се реши в близките седмици” и, че са склонни на възстановяване на отношенията.

В крайна сметка, вече можем да видим пътя, който води към края на путиновия режим.

Превод: Faktor.bg

http://kavkazcenter.com/russ/content/2015/08/23/11...