​В "общата килия" на ЕС България изпълнява ролята на "свинска зурла"

На българите не им стига, че сами се издъниха, ами и Русия искат да

Нескритата омраза, враждебност и презрение са типични за тона и внушенията на руските медии към България и нейната политика в последните години.

Тази неподписана редакционна статия в руското издание „Новости сегодня” е особено показателна с вулгарния, груб и непристоен език , особено предвид сравнението на България със „зурла” в заглавието.

За пореден път публикуваме подобен текст, за да стане ясно на българското общество какви са истинските нагласи в Русия спрямо страната ни и до каква степен руската пропаганда промива мозъците, както в Русия, така и в България.

България е недоволна от меморандума между Русия и Гърция за „Турски поток”. На форума по въпросите на глобалната сигурност Globsec 2015 в Братислава министърът на външните работи Даниел Митов, коментирайки документа, заяви, че България се е отказала от строителството на газопровода „Южен поток”, тъй като е изпълнявала всички правила и препоръки на Брюксел и сега очаква от своите партньори в Евросъюза същото неотклонно спазване на правилата.

„Когато става дума за солидарност, ние сме длъжни да говорим в един глас. Как да обясня на гражданите на България, че „Южен поток” беше невъзможен, а за Гърция „Турски поток” е допустим и възможен”, коментира Митов.

С други думи, не стига това, че без да има собствена политическа воля и целеустременост, 

България слугувайки на Брюксел

изпълни всички препоръки на ЕС в ущърб на собствената си икономика, но сега иска от другите държави от ЕС и те да изпаднат до нейното ниво.

Натрапва се подходящото сравнение, че страните от ЕС са в обща килия, и понеже им липсва собствена воля играят по свирката на надзирателя от Брюксел, като при това България е приела да играе ролята на „свинската зурла”*.

Някога силната страна със собствена икономика, днес е напълно зависима от нарежданията „свише”.

Иска ни се да им кажем, (не)уважаеми, бъдете последователни в действията си и щом веднъж сте си избрали ролята, която ви пасва, то влачете си я до край и не врякайте…

Даниел Митов за пореден път заяви и, че България досега не е получила официално уведомление от руската страна за спирането на газопровода „Южен поток”.

„Ние продължаваме да задаваме на руската страна въпроса: прекратен ли е проекта, както обяви президента Владимир Путин? Но така и не получаваме отговор”, каза той.

Удивително, не им стига, че сами се издъниха, ами сега и Русия искат да "омажат".

За какво изобщо може да се говори със „зурли”,

след като по работа се говори само с тези, които отговарят само за себе си и за своите действия. И Гърция е добър пример за това...

* Руската дума „чушак”, означава „прасе”, „свинска зурла”, а в руския затворнически жаргон се използва за затворник с нисък статус в неформалната йерархия. (по-ниско са само „охлабените”-мъжете, които се използват за секс от останалите затворници). „Зурлите” са принуждавани да вършат най-мръсната работа, представителите на останалите „касти” в затвора ги принуждават да живеят в тоалетната.