​Шаренкова: В България руските медии се очакват с нетърпение, западните не са обективни

Наш издател се обяви срещу официалната политика на държавата на конгрес на руската медийна пропаганда

Издателката на „Земя“ и на „Русия днес – Россия сегодня“ Светлана Шаренкова се оказа българският представител на Световния конгрес на руската преса, който започва своята работа от утре в Москва.

„Този форум ще промени света към по-добре“. Това заяви в интервю за ТАСС издателят,  който е председател и на Форума „Болгария-Росия“.

„Ние сме длъжни да съдействаме във формирането на многоликия свят, в който Русия трябва да заеме своето достойно място. Конгресът на руската преса е голяма сила, която може да промени света към по-добро. Такава е нашата мисия“, подчертава Шаренкова. Според нейните думи в България силно се усеща потребността от рускоезични средства за масово осведомяване.

„Нашата работа почива на основата на истината, професионалната журналистика и свободата на словото, и отговаря на потребностите на обществото“, казва гордо българският представител. Шаренкова е съобщила, че в началото на украинската криза тиражът на нейният вестник се увеличил два пъти, но не посочва конкретни тиражи: „За мен като издател това означава, че честната, обективна и професионална информация, за това, което се сллучва в Русия и Украйна е необходима.“ Тя припомни, че едно от заседанията на предстоящия конгрес е свързано с темата за великата победа на Съветскаата армия във Втората световна война.

„Ние ще представим книга със спомени, на руски ветерани, които живеят в България, подготвена от нашето издание с помощта на посолството на Русия в България“, разказва Шаренкова. Книгата се нарича „Най-ценните мигове в живота. 70 години от победата“. „За нас е особенно важно, тези малки лични истории да остант завинаги в памет на тези, благодарение на чийто подвиг живеем в този свят, и той да се запази и за бъдещите поколения“. Шаренкова подчерта още, че българският и руският народ са братски свързани. „България има доброжелателно отношение към руските медии, те се очакват с нетърпение, защото отразяват правдиво действителността, за разлика от западните средства за осведомяване“, констатира скандално тя. Българският издател обърна внимание, че настоящият конгрес е първият след присъединяването на Крим към Русия. „Аз вярвам, че всички рускоезични медии в света ще демонстрират една обща гледна точка по тази тема и ще потвърдят, че Крим е изконна част от Русия. Сега в условията на информационна война и санкции против Русия, ние сме длъжни да действаме по-активно, да казваме истината за Русия и това, което се случва в света“, настоява българката.

В действителност „Русия днес – Россия сегодня“, която се издава на български и руски език е слабо позната в България и човек не може да я открие в никой РЕП, дори и в Лафка. Съществен е проблемът, че Шаренкова заема в Русия различна позиция от официалната българска за западните съюзници, кризата в Крим и Украйна и руската медийна пропаганда, срещу ЕС, НАТО и България.

Много международни и български анализатори определиха вече стартиращия от утре 17-и Световен конгрес на руската преса като важна и нова част от хибридната война на Москва срещу Европа и САЩ. Той ще продължи до 12 юни, а в него ще вземат участие повече от 500 рускоезични, задгранични медии, от 63 страни от света.

Превод: Faktor.bg