​Заради измяна в полза на Кремъл Чехия готви импичмънт на президента си

Желанието да участва на парада в Москва на 9 май може да коства главата на Милош Земан

Сенатът на Чехия обмисля да започне процедура по импичмънт на президента Милош Земан, след като приемането на гражданска петиция

Сенатът на Чехия прие петиция за оставката на Милош Земан. За да започне процедурата по импичмънт на чешкия президент са достатъчни 10 000 подписа, съобщава блогърът Рустем Адагамов, цитиран от Росбалт.Ру

Медията припомня, че през март в Чехия повече от 11 000 активисти са предали в Сената петиция, с молба да бъде разгледан въпросът за оставката на Земан. Гражданите, подписали петицията, обвиняват чешкия президент в проруска пропаганда, предателство на интересите на страната и оскърбление на достойното име на Чехия в света.

По думите на автора на петицията Михал Майзнер, руската пропаганда прозира в изказванията на Милош Земан, а това не съответства на чешката Конституция и „заплашва сигурността на страната“.

В края на март президентът на Чехия заяви, че задължително ще пристигне в Москва, за да участва в тържествата за Деня на победата. Това стана повод американският посланик в Чехия Ендрю Шапиро в ефира на една от чешките телевизии да отправи критика към тези намерения на Земан. В отговор на това чешкият президент заяви, че няма да позволи на нито един дипломат „да му се меси със съвети по отношение на неговите пътувания зад граница“.

Междувременно след ден стана ясно, че Земан няма да може да присъства на военния парад на Червения площад на 9 май. Той ще използва това време за двустранни преговори със словашкия премиер Роберто Фицо.

Преди това всички европейски лидера отказаха да присъстват на парада по случай Деня на победата. На празника на 9 май в Москва са потвърдили участието си председателят на Корейската народна република Си Цзин Пин, както и президентите на Индия, ЮАР, Монголия, Виетнам, ръководителите на КНДР и Куба.

Превод: Faktor.bg