Правда: Можеше ли България да стане 16-та република на СССР?

САЩ са проучвали твърденията, че София води преговори за присъединяване към съветската империя

Според документи публикувани на сайта WikiLeaks привлича вниманието съобщение, датирано от месец май 1974 година. В него се обсъждат упоритите слухов, разпространявани от дипломатически източник в Букурещ. Източникът съобщавал, че българските власти сериозно разглеждат въпроса доброволно да станат поредната съветска република.

В къщата телеграма се отбелязва, че е възможно да става дума за дезинформация.

Но, въпреки това, американските власти са „разработвали” тази възможност и своите действия в резултат на такава трансформация, свидетелстват документите публикувани в WikiLeaks.

Няколко дни след първото съобщение американският посланик в София изпраща дипломатическа грама, в която цитира отговорът на румънския посланик на въпроса, възможно ли е присъединяване не България съм Съветския съюз.

Според румънския дипломат, българите са „достойни за възхищение”: във външната си политика са заедно със СССР, но всъщност те са най-големите националисти на планетата.

Доколко сериозна е била възможността България да се появи на картата на СССР?

Слуховете за поглъщането на България от СССР не били възприемани сериозно дори и в съветските времена. Впрочем, в телеграмите на американските дипломатически и разузнавателни служби също се уточнява, че става дума просто за разговори.

Какво всъщност се е случило? В книгата си президентът Желю Желев „В голямата политика” подробно е описано, как БКП (без да дава гласност, на пленуми на ЦК) два пъти, през 1963 година и през 1974-та, са обсъждали поетапно влизането на страната в СССР.

Трудно е да се казва какво толкова е прелъстявало комунистическото ръководство към такова решение и защо така старателно са криели плановете от обществото, но фактите са си факти-не се случва нищо повече от тези разговори.

България и Съветския съюз, а доскоро – Русия , винаги са имали здрави политически и икономически връзки, и това, че след Втората световна война влиза в соцлагера, след освобождаването и от съветските войски, било съвсем естествено.

Всеки руснак, който е бил в България е чувствал приятелското отношение на този народ. В София са запазени имената на улици, например „Цар Освободител, не могли да преименуват нито комунистите, нито сегашните управници. Но все пак столицата на България е разположена край западните граници на държавата, а през бурните 90 година на правоприемницата на Съветския съюз съвсем не и било до малката черноморска страна, която тихо и без гръмки изявления премина към прозападно развитие.

При това в българските реформи се наблюдава своя специфика: комунистическият режим бил с ярко изразена геронтокрация и именно младото поколение, което се чувствало неуютно, активно започнало реформите, които отвеждат страната в ЕС.

Днешна България, както и преди, силно напомня на Русия, включително и достатъчно разпространената носталгия към положителните страни на социализма.

Сега е трудно да си представим как би изглеждала Европа, ако България беше ф”бивша съветска република”.

Напълно е възможно България да има по-тесни връзки с Русия и с това щяха да се съобразяват в НАТО, стремящ се към безкрайно разширяване на своето влияние на Изток.

От своя страна, икономическата и политическа помощ от „големия брат” в лицето на Русия сигурно щеше да помогне на България да стаи днес по-здраво на краката си в епохата на икономическа криза в Европа.