​Нерде Украйна, нерде Йемен - общото е само в изолацията на Русия

Пет арабски монархии от Залива, Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства и Кувейт, координират действията си с военна сила

Иво Инджев, Ivo.bg

Петата колона на Москва в България очаква инструкции и скоро ще я чуете да прави аналогии между Украйна и Йемен. За целта на помощ идва съветската…пардон, руската дипломация. На нейния кораб се вози днес местната русофилщина, наследник на онова пътуване на съветския „Балтика”, на който тогавашният съветски император Никита Хрушчов натоварил в Калининград като свой презокеански шут Тодор Живков ( заедно с румънския му аналог Герги Георгиу- Деж и унгарския Янош Кадър) на път за прословутото колхозно шоу с блъскането по банката на трибуната пред очите на целия свят на 15-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Първият залп на опорните точки 

за ползване от руските троянски коне по света ( и особено у нас) във връзка с намесата на арабската коалиция в Йемен бе даден доста злополучно днес, на 26 март 2015 г., от руския външен министър Сергей Лавров

„С подкрепата си за избягалия президент на Йемен и като не подкрепи бившия президент на Украйна Виктор Янукович, САЩ прилагат двоен стандарт”, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

“Налага се да се използва изтъркано клише – очевидно се прилагат двойни стандарти. Ние, разбира се, не искахме нито това, което се случва в Украйна, нито това, което се случва в Йемен. И в двата случая предстои движение в посока национално помирение”, заяви Лавров на пресконференция преди визитата си в Гватемала.

Лавров е на латиноамериканска фиеста, която напомня по своята театралност гнева на Хрушчов срещу колониализма през септември 1960 г. , но с тази разлика, че по онова време СССР наистина се чувстваше комфортно в ролята на спонсор на антизападния антиколониализъм ( докато съветският колониализъм маршируваше победно в Източна Европа) в компанията на десетки съюзници- с ограничен суверенитет спрямо Москва, но формално бяха съюзници.

Днес Русия се бори да очарова няколко маргинални латински леви анклави. Ухажвайки ги чрез вниманието на своя външен министър, Кремъл отчаяно се надява да компенсира големия кубински провал на десетилетно спонсорирания от Москва латинокомунизъм.

Пратеникът на Путин изпадна обаче

в ролята на изигран всезнайко

Коментарът му за Йемен по аналогия с Украйна подчертава изолацията на Русия, срещу която наперено се изрепчи в същото време неговият началник Путин с изявление в Москва, според което Западът няма да може да изолира Русия.

Обърканият, застигнатият в интригантката му антиамериканска мисия в Латинска Америка Лавров, изпадна обаче в небраното лозе на арабската солидарност относно събитията в Йемен.

Западът не можел да изолира Русия? Дори и да беше вярно, Изтокът, Ориентът, арабският свят днес, на 26 март 2015 г., я изолира зрелищно. Излиза, че „враговете” на Москва се множат, докато тя зацикля в съмнителната компания на режимите в Дамаск и Техеран.

Арабската лига подкрепи кампанията на Саудитска Арабия. Тя обеща пълна подкрепа на оглавяваната от Саудитска Арабия кампания срещу шиитските бойци хуси в Йемен, предаде Ройтерс. Генералният секретар на организацията Набил ел Араби каза, че операцията е насочена срещу конкретни цели на хусите и е по молба на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади.

Министърът на отбраната на Судан Абдел Рахим Мохамед Хюсейн заяви, че страната му ще участва “с военновъздушни и сухопътни сили в операция “Решаваща буря” срещу хусите.

Операцията в Йемен се основава на Договора за колективна отбрана на арабските страни. Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби обясни, че решението за започване на операцията срещу хусите е взето, след като те не са приели предложение за незабавен междуйеменски мирен диалог, инициирано от Съвета за сътрудничество на арабските страни от Залива.

Саудитска Арабия и Египет ще оглавят сухопътна операция в Йемен срещу шиитските бунтовници, предаде АП, цитирайки египетски източници. Те посочват, че силите ще влязат по суша откъм Саудитска Арабия и по море откъм Червено и Арабско море.

Сред арабските държави закриляната от Москва Сирия определи започналата военна операция като 

“безочлива агресия” 

Доминираният от шиитската общност Ирак се обяви с по-умерен тон срещу употребата на сила в Йемен, която според Багдад „ ще усложни ситуацията”.

Пет арабски монархии от Залива, Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства и Кувейт, координират действията си с военна сила в Йемен, а готовност да включат също имат Йордания, Судан, Мароко и Пакистан.

„Операцията цели да защити легитимното правителство“ на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади срещу поддържаните от Иран шиитски бунтовници, заяви посланик Ал Джубейр на пресконференция. За момента операциите се ограничават до въздушни удари срещу различни цели, но са мобилизирани и други военни сили.

Президентът на САЩ Барак Обама е бил информиран за готвената операция. Той е разрешил оказването на логистична и разузнавателна подкрепа, се казва в изявление на Белия дом. Египет също осигурява политическа и военна подкрепа на действията на страните от Залива, съобщи Ройтерс, цитирайки изявление на външното министерство. Четири египетски бойни кораба вече са преминали през Суецкия канал на път към Аденския залив.

Мароко заяви, че е на страната на Саудитска Арабия и коалицията, която тя оглавява, и се обяви за възстановяване на законността в Йемен в декларация на външното министерство, в която обаче не се споменава за военно участие, посочва АФП.

Великобритания,Франция и Турция изразиха днес подкрепа за саудитската военна намеса в Йемен.

Иран призова за незабавно прекратяване на военновъздушната операция, която нарече „подкрепена от САЩ военна агресия“. Говорителката на иранското министерство на външните работи Марзие Афхам подчерта, че „Йемен е изправен пред вътрешна криза“, и предупреди, че външната военна намеса „ще усложни допълнително ситуацията… и ще възпрепятства усилията за разрешаване на кризата с мирни средства“.