​Русия пак играе с офицерите си своя шах срещу България

В двора на съседна Румъния руската мечка не „играе” - там й показаха вратата

Иво Инджев, Ivo.bg

За пореден път Русия играе срещу България своята шахматна авантюра чрез изтегляне на офицери. Този път им забранява да летуват в България. Кремъл откровено залага на Петата си колона в България, която да разгласи новината и да се включи в пропагандната война на Москва, която беше засилена след спирането на „Южен поток” и изразена като цел от председателя на комисията по международни отношения в руската държавна Дума Алексей Пушков с думите „Да ви е яд”!

Русия забрани на държавните си служители да почиват в България. Над 5 милиона служители от силовите структури нямат право да почиват у нас. Данните представи в Бургас депутатът от “БСП – лява България” Петър Кънев. Той уточни, че забраната се отнася за служителите в силовите структури- армия и службите за сигурност.

Отделно властите в Москва забраняват дотираното от държавата посещение на деца, пенсионери и ветерани в България.

“Мерките се отнасят за всички държави, наложили санкции на Русия. 

"България обаче ще го отнесе най-яко”,

коментира Кънев.

Санаторно-оздравителния комплекс “Камчия”, в който основно почиват деца и пенсионери от Русия, най-вероятно ще остане затворен това лято. Базата на 100 % работи с дотирани от Руската федерация посещения, а ръководството на комплекса вече е получило писмо, че резервации няма да се приемат.

По думите на депутата огромният отлив на руски граждани у нас не е заради срива на рублата, а касае именно позицията на България по отношение на санкциите.

Кънев допълни, че годишно у нас от Русия идват около 600 000 туристи. ( в. „Труд”)

През 1885 г., когато българите дръзват да се обединят, руският император Александър ІІІ Българомразец нарежда от създаващата се по онова време българска армия да бъдат изтеглени всички руски офицери, а главнокомандващия български княз Александър Батенберг да бъде разжалван.

Официалната причина за тази руска наказателна мярка е, че българите са нарушили решенията на Берлинския конгрес. Това е същият, който иначе руската и русофилската пропаганда и до днес употребяват като клин в отношенията на България със Запада, на който се вменява солова роля в орязването на несъществуващата в реалността „Санстефанска България”. Всъщност със секретни клаузи в три различни спогодби, сключени тайно от Русия с Австро-Унгария и Англия преди войната с Турция от 1877- 1878 г., руската империя е подготвила решенията на Берлинския конгрес, целящи да няма голяма и силна „славянска държава” на Балканите. Българите смело ги прегазват със съединението от септември 1885 г. и си навличат гнева на Русия.

През онази 1885 г. Русия се опитва да активира ( отново, както в потушаването на националноосвободителните борби на българите, срещу които заговорничи с Турция ) и турската карта срещу непокорните българи. За целта Александър ІІІ Българомразец подстрекава султана да си „вземе” Южна Румелия. Но вместо Турция в тази руска игра се включва Сърбия, за да загуби позорно войната въпреки липсата на 200 руски офицери начело на младата българска войска.

Русия многократно разиграва през вековете турската карта срещу българите и България – подробностите четете в „Течна дружба 3. Руските хибридни войни срещу България и българите през вековете”, която ще представя на 17 април в зала „България” от 18.30 ч..

Путин е продължител на руско-съветската имперска традиция 

България да бъде шантажирана с турска заплаха

при всяко българско непослушание ( на преговори с британския външен Идън в Москва на 16 декември 1941 г. Сталин предлага български земи да бъдат дадени на Турция като награда за неутралитета й във войната, но среща категоричен отказ от Лондон) .

Путин се изяви като последователен българофоб още с решението си да обвини България за руското решение да спре „Южен поток”, избирайки да го направи на 1 декември миналата година именно от Анкара. След това Путин направи следваща крачка, подклаждайки старите български фобии, като оповести алтернативен план под названието „Турски поток”.

Ето че дойде времето бившата ни колонизаторка да изтегля пак офицери от България- този път не двеста, а стотици хиляди, на които забранява да си харчат парите като туристи в България. Путин знае, че с това няма да постави България на колене, но разчита да всее раздор между българите, които са цивилизационно разделени на прозападен и проруски лагер ( не само в резервата „Камчия”, където в руските хотели българин дори не може да си направи резервация).

По липса на съвременен Стамболов, който да се противопостави на руския шантаж, се налага да бъдат мобилизирани гражданските съпротивителни сили най-малкото заради необходимостта да се изобличи подлата игра на Кремъл срещу България, упреквана за това, че се е съединила с Европа.

Преди седмица на инструктаж в Москва беше извикан лидерът на БСП Михаил Миков, на когото откровено беше заявено, че България трябва да се опълчва на общите решения на евроатлантическата общност. Това подстрекателство беше формулирано в края на миналата година картинно от руския посланик в София Юрий Исаков чрез израза „показване на зъбки” – препоръча на България да си показва зъбките на Брюксел.

Сега руската мечка демонстрира как се прави: 

показва си зъбите и ноктите на България

В двора на съседна Румъния руската мечка не „играе”. Там й показаха вратата със съобщението, че Букурещ оптимизира употребата на природен газ в страната така, че да спре вноса си на тази суровина от Русия, заедно с който внася и зависимост. Същото намерение оповестиха и от Киев. Чехите се обърнаха към Норвегия за по-скъп газ от руския дори още през 90-те години на миналия век само и само да се отърват от руския шантаж. Поляците разработват ударно собствени находища. Балтийските държави, на различен стадии, създават алтернатива чрез терминали за втечнен газ в техните пристанища. Само един унгарски Виктор Орбан не може да прежали обещаните му от Путин милиарди и говорителите на Петата колона в България го дават напоследък все по-настървено като пример за българско подражание.

В цяла Европа държавите трескаво търсят противоотрова срещу руския ценови газов шантаж. Погледнато ретроспективно в България неговия успех се измерва със задушаването на всички възможни алтернативи чрез инструментите на Петата колона, но вече чухме „благата вест”, че ЕС е готов да финансира интерконекторна връзка на България с Гърция, която да постави началото на освобождението на страната ни от руското газово иго.

Така че класическата съветска тактика на нападението като най- добрата отбрана ( според Виктор Суворов в съветските военни академии изобщо не се е преподавало изкуството на отбраната) се натъква на все по-осъзнатата и дори организираната колективно самоотбрана на европейците.

За руския народ това е добра новина: най-после Москва ще бъде принудена да газифицира собствената си необятна държава с излишъците от природния си ресурс, употребяван досега за икономическо обгазяване на европейските народи.