​Издирването на Петко Сертов пореден провал за главния секретар Лазаров

Акцията за безследно изчезналия шеф на ДАНС поразително напомня за кървавия гаф в Лясковец

Румен Христов

Издирването на изчезналия бивш шеф на ДАНС Петко Сертов потвърди за пореден път, че професионалното ръководство на МВР, в лицето на главния секретар Светлозар Лазаров съвсем не е в час и непрекъснато се оплита в наивни и неадекватни фалове. Разликата между професионализма и аматьорството е видима с просто око.

В началото на седмицата Лазаров достолепно обяви на пресконференция: "Проверени са всички гранични пунктове, направена е проверка и в граничните служби на съседни страни, но Сертов не е видян никъде". Ден по-късно стана ясно, че автомобилът му е засечен в района на Петрич. Вчера пък бе потвърдена официално информация, че камери на Агенция пътна инфраструктура са засекли издирвания "Опел" да напуска българската граница в посока Гърция. Това разминаване в информацията недвусмислено показва, че операцията по издирването на Сертов е не само 

грешно планирана,

но и провеждана хаотично, без необходимите задълбочени и надеждни проверки.

Софийските камери, които не работят от месеци заради ефекта от бомбастичната „реформа“ в сектор „Сигурност“, проведена от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев проспаха "геройски" излизането на Петко Сертов от столицата. Но непростима тактическа грешка е МВР да не е проверило и да няма достоверна информация от всички системи за видеонаблюдение, дали най-издирваният човек в държавата е пресякъл някой от контролно-пропусквателните пунктове. Така още в неделя, само 24 часа след обявяването на топ полицая за изчезнал, главният секретар Лазаров можеше да има важна информация, въз основа на която по надежден начин да продължи операцията. Така нямаше да е необходимо да се харчат грешни пари на данъкоплатците за безцелно претърсване на гористите местности с хеликоптер, а полицаите щяха да са по вярната следа дни по-рано.

Информацията от камерите на Агенция пътна инфраструктура можеха да дадат и още важна информация, за да се анализират някои навици на бившия шеф на ДАНС. Според източници на Faktor.bg видеонаблюдението е засякло Сертов да преминава на територията на Гърция и преди месец – през отомври. Справка от мобилните му телефони пък показвала, че и тогава те не са работили и не е можело да дадат информация къде се намира собственикът им. Този факт недвусмислено показва, че подобни воаяжи не са били необичайни за Сертов. Ако в началото на седмицата Лазаров знаеше къде за последно е засечен, издирваният можеше ефективно да мобилизира ресурса на полицията в Благоевградско и да установят свидетели и други места, на които е забелязан. Така много по-рано щеше да е ясно, че наистина на 6 декември екс шефът на ДАНС е бил на Самуиловата крепост край Петрич в компанията на неизвестен мъж.

Пробойните и пропуските в действията на полицията,

ръководена от Лазаров, са явни и могат да се окажат наистина и фатални за успешното финализиране на операцията. Действията на професионалното ръководство на МВР сега много напомнят на „юнашката“ акция в Лясковец през пролетта, когато загина барета, а други бяха ранени заради лошо планиране, подценяване на ситуацията и непрофесионализъм.

Преди седмица новият шеф на МВР Веселин Вучков бе категоричен, че няма да предприема политика на реваншизъм и ще действа по закон. Докато, обаче, бъдат приети в парламента новите промени в Закона за МВР, гафовете на „ професионалното ръководство“ стават солени за обществото, но и обидни за истинските професионалисти в системата за сигурност.