​Цинизъм на колела – стока, която Русия успешно продава

Дезинформация по трасето на руския газопровод „Южен поток“

Благовест Николов, докторант по Политически науки

Руският ЦИНИЗЪМ обикаля Европа на колела, под формата на бял камион. Цяло ремарке цинизъм, а всъщност една малка частица от целия цинизъм на Путин и неговите лакеи. Типично по съветски, пропагандата и лъжите биват наричани с благозвучното „информационна кампания“. Какво ли ще ни информират господата от белия камион обикалящ по трасето на руския газопровод „Южен поток“ в Европа.

Щели да ни запознаят с цитирам: „предимствата на използването на природен газ и ролята му в икономиката на Европа, технологичните аспекти и социално-икономическите ползи от реализирането на проекта.“

Ние предимствата ги знаем. Да кажем, че донякъде сме запознати и с технологията. Социално-икономическите ползи също ще са много сериозни, но за съжаление те няма да са за България и българите.

Що за наглост

е да разясняваш на някого колко е хубаво да го заробиш енергийно поне за следващите няколко десетилетия, т.е до края на живот му и той да няма друга алтернатива, освен да купува от теб и то на цени двойно над средните за Европа?

Това, което няма да ви разяснят господата от белия камион, е че тази тръба е един политически проект на Кремъл, чиято основна цел е да заобиколи Украйна, като я лиши от транзитните такси, които тя получава, и с които успява да плаща поне част от задълженията си към Москва. Задължения, към една страна, отнела най-безцеремонно нейни територии, извършвайки безпрецедентни след Втората световна война действия, целейки единствено фалита и разпада на „непослушната“ Украйна. Няма да ви разяснят и че условията в този договор са в противоречие с Третия енергиен пакет на Европейския съюз, който е приет за да подпомогне либерализацията, а не монополизацията на Европейския енергиен пазар. Няма да ви кажат също и че цената на тръбата на българска територия надминава в пъти цената на строителството на други тръби на различни места по света, което е достатъчно красноречиво за начина, по който са водени преговорите и сключвани договорите. Цена, 50% от която ние – българските данъкоплатци ще платим като попове, както ще си платим и гяволията на същите тези хубостници, които в момента се опитват да ни „информират“, с фалита КТБ. Говорим за има-няма същата сума. Но колко са няколко милиарда за българина, къде не ги е дал? Той щял да си ги избие от транзитни такси. Само, че от белия камион няма да ви кажат, че нелоши транзитни такси България получава и в момента. Такси, които след пускането на „Южен поток“ вече няма да получава. Т.е ще получава, но за транзита по новия газопровод.

(Дез)информаторите няма да ви кажат 

и че договора е сключен така, че България няма да има право да изнася собствен газ по същата тази тръба, за изграждането на която ще си плати прескъпо. Но те ще пропуснат да ви кажат и че потенциала на блок „Хан Аспарух“ в Черно море се оценява по първоначални данни на 100 млрд. куб.м. При това говорим за конвенционално находище. За метановите хидрати и сероводорода в Черно море, които са едни от основните причини за присвояването на Крим от Путин пък ще кажат, че изобщо не са чували. Наред с това обаче ще ви обяснят надълго и нашироко за вредите от шистовия газ. Как щял да ни отрови водите и как Добруджа щяла да се обезлюди, щото сега цъфти и върже…

Изобщо този бял камион ми напомня много на едни други бели камиони от преди няколко месеца, пратени пак от същите хора, за които така и не стана напълно ясно какво точно носят. Със сигурност на много българи няма да им стане ясно с какво точно е натоварен и този бял камион или като им стане ясно, вече ще е твърде късно. Със сигурност обаче основно е натоварен с цинизъм – една от основните експортни стоки на Русия (може би след газа).