Клаус Йоханис - джентълменът в румънската политика

Сериозният германец, който мълчи и действа

Още преди да попадне в голямата политика, кметът на трансилванския град Сибиу Клаус Йоханис, 55-годишен, вече беше легенда - сериозният немец, който мълчи и действа. Йоханис твърди, че той би бил най-подходящият за продължаване на борбата на Румъния срещу корупцията и за осигуряване на независимост на правосъдната система. Той е възприеман като джентълмен в изпълнената с грубост и бъркотия румънска политика.

До момента Клаус Йоханис изненадващо изпреварва премиера Виктор Понта на балотажа на президентските избори в Румъния. Според прогнозните резултати на Централната избирателна комисия на страната Йоханис е получил 55,8 процента от гласовете.

Йоханис произлиза от семейство на трансилвански саши (етнически германци-бел.ред.), които след пенсионирането си през 1992 г. емигрират в Германия. На въпрос защо не е последвал примера на родителите си, Йоханис признава, че съпругата му не била съгласна. Г-жа Кармен Йоханис е преподавател по английски език в колеж в Сибиу.

От 2000 г. Клаус Йоханис е кмет на Сибиу, преизбиран със смазващи резултати през 2004 г., 2008 г. и 2012 г. През 2007 г. градът беше културна столица на Европа, което му донесе слава и пари. Градът бе посетен тогава от един милион туристи.

Кметският мандат обаче донесе на Йоханис не само лаври, но и съдебни проблеми. През 2009 г. той беше разследван от Националната дирекция за борба с корупцията за злоупотреба със служебно положение за връщането на терени на лица, които не изпълнявали условията. Същата година Националната агенция по прозрачността се самосезира, обвинявайки го в конфликт на интереси. Йоханис атакува решението в съда и спечели процеса през 2010 година.

Три години по-късно Националната агенция по прозрачността издаде ново решение за несъвместимост, като Йоханис отново спечели процеса в Апелативния съд в окръг Алба, но предстои произнасянето и на Върховния касационен съд.

Популярен в местен план, Клаус Йоханис не беше политически играч на национално равнище до 2009 година, когато бе предложен за премиер. Въпреки че през 2007 г. го бе наградил с национален орден, президентът Траян Бъсеску отказа да го назначи.

Завръщането на Йоханис в голямата политика беше изненадващо - през 2013 г. тогавашният лидер на Национално-либералната партия Крин Антонеску го покани в
партията и го издигна до първи заместник-председател.

Отхвърлената номинация на Йоханис в началото на 2014 г. за вътрешен министър и вицепремиер, отговарящ за икономиката, се оказа формалният повод за разпадането на съюза между социалдемократите на Понта и либералите на Крин Антонеску. След изборите за Европейски парламент, на които Национално-либералната партия не се представи много убедително, Йоханис пое лидерския пост от Крин Антонеску, а след това бе издигнат и като кандидат за президент. Кандидатурата му бе подкрепена и от Демократично-либералната партия, която е част от Християн-либералния съюз.

Наричан "германецът" от опонентите си, той казва, че неговото семейство живее в Румъния от 500 години. По време на предизборната кампания представители на Социалдемократическата партия обвиняваха Йоханис, че "не е истински румънец", че няма деца и че предпочита да инвестира в недвижими имоти.

БТА