​Тайните на руския нефтен и газов сектор

Русия ще загуби един източник на приходи - Украйна, а Европа може да замръзне през зимата

Алекс Алексиев*, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания

Информацията за състоянието на руския газов и нефтен сектор, идваща от самия него е често ненадеждна и понякога умишлено подвеждаща. За щастие, въпреки усилията на Путин, Русия вече не е едно затворено общество, какъвто беше СССР и независими източници на информация продължават да съществуват. Един от най-добрите е Rusenergy.com, уебсай управляван от Михаил Крутихин, който е сред топ анализаторите в Русия и не се страхува да нарича нещата така, както ги вижда. По-долу посочвам примери за възгледите му отностно проблемите на руския петролен и газов сектор, изведени от интервю с Крутихин, дадено за "Новая Газета".

За Газпром:

"Газпром вече показа, че е компания съзнателно унищожаваща собствената си търговска стойност, подкопавайки позициите си на пазара. Тя унищожи най-голямата си пазарна ниша, а именно Украйна и сега започна разрушаването на репутацията си и капитализация и в други европейски страни. В действителност "Газпром" действа не като търговска организация, а като политически инструмент."

За износа на руски газ:

"В дългосрочен план може да се очаква неговото намаляване. Вътрешното търсене, в съответствие с реалистични прогнози ще растат до 2035 година или дори по.късно. Европа прави всичко възможно, за да купува колкото се може по-малко газ от Газпром. В същото време доставките към Китай ще започнат през 2020 г., с обем от 4,5 млрд. кубически метра годишно и ще достигнат максимума си от 30 млрд. едва през 2030 г., но това няма да замени европейският пазар или обема износ и приходи от него. "

Развитие на Арктическият шелф:

Руското министерство на енергетиката съобщи, че Русия има готовност самостоятелно да разрабатов Арктическият си шелф. Това така ли е?

"Руските фирми нямат нито опита, нито технологиите и оборудването, за да добиват ресурси от там. А в условия на ограничено външно финансиране, парите също така не са на разположение."

Ефектът от западните санкции:

"Ако преди санкциите е било възможно да се разчита на западни технологии, подпомагащи добива на нефта да не намалее, такива очаквания вече не са реалистични. Министерството на околната среда вярва, че производството на петрол ще достигне връх през 2017 г., ние от Rusenergy.com прогнозирахме началото на спад на същото това производство през 2016 г., а топ мениджърите на "Лукойл" предупредиха, че този момент ще започне през 2015 г. Е, спадът на производството вече започна."

Газовите преговори с Украйна:

"Оставяйки на страна политиката, "Газпром" и украинската "Нефтогаз" могат да сключат договор, базиран на тези, които руската компания сключва с други европейски клиенти, т.е. формула, в която част от цената на газа е свързана с местния пазар. Точно това представлява и украинската оферта. Но за руските лидери психологически е много трудно, ако не и невъзможно, да приемат такова нещо. В резултат на такава упоритост всички ще страдаме. "Газпром" напълно ще унищожи пазарната си ниша, ставайки известна като ненадежден доставчик (тъй като без украинските подземни хранилища за газ не може да изпълнява своите договорки с европейските си клиенти през зимата) Русия ще загуби един източник на приходи - Украйна, а Европа може да замръзне през зимата. За съжаление, компромисът не е пътят, който преговарящите в Москва са избрали."

Шистова революция:

"Шистовата революция в САЩ вече се отразява на пазара и по-специално нанесе удар на руската икономика. Това доведе до намаляване цените на газа и петрола на световните пазари, промени традиционните пътища за доставка и въведе нови страни, като потенциално енергийно независими. Газпром вече се сблъска с европейските потребители, настояващи за преразглеждане на договорите в тяхна полза, защото са в състояние да получат значителни количества втечнен газ и от други различни от руските източници. В следствие на това "Газпром" бе принуден на промени в договорите в полза на купувачите и дори плати милиарди долари като компенсация за предишни периоди на високи цени."

Трябва ли Русия да се страхува от шистова революция?

"Шистовата технология и в частност фракинга са били практикувани в нашата страна в продължение на половин век. Когато самата "Газпром" практикуваше фрокинг в газовото находище Марковско, близо до украинската граница, а нейните лидери говориха за щетите, които той причинява в Украйна, техните изказвания изглеждаха наивни, глупава пропаганда. В дейвствителност, плановете да извличат ресурси са свързани с разработването на шистови технологии."

*Материалът е публикуван в новия аналитичен сайт на Алекс Алексиев CBBSS.org