Да пиеш от сутринта, след като си пил до сутринта, или защо Русия не е тема за глупави мъже и жени

Огромната част от политическата нестабилност на България през годините е плод именно на руските козни и на действията на руската пета колона тук

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Много харесвам жените.

При това, за разлика от доста други мъже, много харесвам умните жени.

Обаче не мога да понасям жени, които само се правят на умни. Както и мъже, които само се правят на умни.

Първият ми пример е свързан с едно интервю по повод събитията в Украйна, дадено за френския вестник „Фигаро” от Елен Карер д`Анкос. Това, което намерих за нея, гласи, че е „постоянен секретар на Френската академия, влиятелен учен, ерудиран политолог, специалист по руска и славянска история, преподавател в Сорбоната и в други авторитетни френски университети. Наричат я още „специалист по Русия”.

Оставам с впечатление обаче, че въпросната девойка е специалист по някоя друга Русия, не по тази, по който са специалисти нормалните хора. Защото от нейното интервю излиза, че самата Украйна си е виновна за руската агресия, не някой друг. Е, разбира се, и Западът, който с действията си в много други региони по света всъщност дава добър пример на Путин как да се държиш с хората и народите, когато си 

истинска гад мръсна

Това са изключително глупави твърдения, които обаче, общо взето, са до болка познати. Те са на първа линия в арсенала на руската пропаганда и могат да се чуят от устата на всеки западно или източно европейски идиот, докопал се до някой лев подарък от КГБ. Така че ако беше само това казала голямата френска специалистка по Русия, не бих се възмутил изобщо, не би имало смисъл.

Но всъщност манипулативната простотия на въпросната Елен, представена като връх на мъдростта, показал се изпод шапката на нейните авторитетни титли, трябва да бъде разбулена пред публиката, защото някой слабо информиран или не толкова изкушен от политиката човек ще вземе да и повярва, когато тя представя уверено своите „факти”.

Първо, д`Анкос твърди, че украинският президент Петро Порошенко направил някакви глупости спрямо рускоезичното население в Източна Украйна, та заради това Путин се ядосал и завзел Крим. С право го завзел и защото украинците са лоши, не си мерят приказките, както и действията, които могат да ядосат императора. И ето, че са го ядосали.

Тази девойка обаче, голям специалист по темата Русия, удобно пропуска да си спомни, че Крим бе завзет от руснаците още през март, а Петро Порошенко пое длъжността си на президент чак през юни.

Другата причина за втурването на Русия в украинската авантюра, която вездесъщата д`Анкос сочи, е, че „руснаците са унизени от санкциите, наложени им от Европа, и смятат страната си за жертва на арогантността на европейските страни и САЩ”.

Тук очевидно твърде несръчната в изкуството на политиката френска девойка се показва твърде несръчна и в каруцарския занаят, защото отново е поставила каруцата далеч пред коня. Дори вероятно и севернокорейските дечица вече са наясно, че Западът започна да налага санкции на Русия с голяма неохота и то едва след като 

падналите с парашут от Кремъл малки зелени човечета 

безвъзвратно откъснаха парче украинска територия в пълно незачитане на всякакво международно и човешко право.

Така че спокойно мога да заявя – от моя гледна точка въпросната специалистка по Русия Елен Карер д`Анкос е изключително тъпа п..ка!

Патка имах предвид, вие какво си помислихте?

Но чудя се – защо да ходим чак до Франция в търсене на светъл пример за онзи вид жени, които изобщо не харесвам, щом си имаме такъв пример и у дома, в България. Става дума за изключителните глупости, наговорени от някоя си Мария Пиргова по темата „Визия 2020”, документът на Министерството на отбраната, който съвсем правилно посочи Русия като основна заплаха за мира, стабилността и демократичния дух на България.

Да, върху този документ се изредиха да се упражняват в тъпи коментари какви ли не пилци небесни – като започнеш от премиера Близнашки и стигнеш до Мичо Бейзадето и всички други възрожденски херои.

Но ето, че и въпросната Пиргова се дореди до някаква медия.

Пък и `що да се не дореди, нейната биография също е впечатляваща. На хартия тя се води „политолог, преподавател в катедра „Политология“ към Философския факултет на Софийския университет, политически съветник на бившия президент Георги Първанов и зам.-председател на партия „Лидер” на Христо Ковачки”.

В което си поиска от тези качества тя може да се изкаже. Но по непредпазливост май го е направила от името на всичките едновременно, наоколо е станало твърде шумно и затова тя изобщо не се е чула какви ги дрънка.

Отначало смелият политолог Пиргова ни убеждава, че „политическата нестабилност, здравеопазването, агресивният и непредвидим съсед, Турция, са истинските заплахи за нас, а не Русия”. Виж, с това, че здравеопазването е заплаха за съществуването на нацията, съм съгласен. С другото обаче не съм. Поне ако не се уточнят два важни детайла.

Единият е, че огромната част от политическата нестабилност на България през годините е плод именно на руските козни и на действията на руската пета колона тук, а не на някакви чисто вътрешни причини. Другият е, че не разбирам

как партньорът ни в НАТО – Турция, изведнъж стана „агресивен и непредвидим съсед”,

макар да не е направил досега и половин стъпка срещу някакъв наш национален интерес. Докато Русия, поне през последните 15 години, води война след война около себе си и тормози всички, а въпреки това е абсолютно невинна и добричка.

Колкото и глупаво да звучи обаче, на базата именно на тези две тъпи предпоставки въпросната Марийка убедено твърди, че „тонът на България към Русия трябва да бъде уважителен, иначе страната на Путин може наистина да се превърне в заплаха за нас”.

Тук вече наистина трудно издържат дори и най-калените човешки нерви.

Първо, не е ясно как така огромната и многолика Русия изведнъж се оказа „страната на Путин”. Да, според някои сведения 84 процента от руснаците в момента одобряват агресивната политика на императора си и специално наглото му нахлуване в Украйна. Ако сега Путин неочаквано се хлъзне на бананова кора и се спомине от удара, „обикновените руснаци” със сигурност ще го балсамират и ще положат мумията му в чисто новичък мавзолей. Това обаче не значи, че някой ден, когато се усетят какво в действителност им е сторил този кагебистки гангстер, те няма да го изхвърлят оттам така, както са го сложили – с гръм, трясък и духова музика.

Второ, не съм наясно какво значи „уважителен тон” и така ли ще учим децата си – да се мазнят и да подвиват опашка пред онзи, който ги тормози и бие в училище. Не трябва ли да ги научим на няколкото резонни начина за противопоставяне, първият от които е публичното оповестяване на името и деянията на бабаита.

Трето, не знам как изобщо да охарактеризирам начина, по който Марийка Пиргова ни изнудва да се мазним на руснаците, като ни заплашва с това, че в противен случай те „може наистина да се превърнат в заплаха за България”.

Сякаш сега заплахата им е някакъв майтап.

Не съм виждал на живо тази светла девойка Пиргова и не знам дали от нея идва интересният, но леко стряскащ за жена навик да носи мустаци, наследен от скъпата и дъщеричка Достена. Но дори и да не носи мустаци, очевидно носи много глупости в кошницата на главата си. Така де, как иначе самият велик политически мъдрец и

един от тарторите на руската Пета колона в България,

наричан Гоце, би я взел за свой политически съветник. Само се чудя обаче кой идиот в Софийския университет плаща на Пиргова заплата от нашите данъци и позволява на тя да мъти умовете и душите на младите българи, захванали се с важната за общественото здраве наука политология.

Защото ако това нейното е политология, то аз искам катедра по квантова физика!

Но тъй като споменах и домашния си любимец Гоце, не мога да пропусна две думи за него и неговата новосформирана банда азбучни убийци. Имам предвид - убийци на логичната мисъл и истината, не нещо друго.

Та онзи ден хорицата се събрали конспиративно в Плевен, за да обсъдят как най-добре да се противопоставят срещу желанието на всички останали българи да се спасят от очевидната руска заплаха. Не знам дали са измислили такъв начин, защото това е трудно, но ми направи впечатление друго – колко подходящо АБВ-ейците са кръстили сборището си, като са го нарекли „научна конференция”.

Това, първо, придава достойнство и авторитет на форума. Второ, има пряко отношение и към истината за същността на сбирката, защото всички знаем що е то научна конференция – пиеш от сутринта, след като си пил до сутринта. Трето – като се знае, че Румен Петков е сред поканените учени, значи второто е напълно валидно. Четвърто – като кръстиш една нелегална сбирка „научна конференция”, правиш я недосегаема за ДАНС. Те вече не могат да те арестуват за противодържавна дейност. Не, че някога са имали и такова намерение, де, но вече пък съвсем няма как да дойдат с белезници. Най-много да вземат участие във форума като слушатели – в опит да разберат защо на тях самите изначално им е забранено да са специалисти по темата Русия и дали именно заради това никога не са чували, че Русия е заплаха за България.