De Profundis: Русия и русозаврите срещу България - кой ще им се противопостави

Най-после светъл лъч, макар и малък, проби тъмните облаци, натрупани над дебелите ни български глави.

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Военното министерство, начело със служебния министър Велизар Шаламанов, в официален документ заяви, че Русия води информационна война срещу България и това представлява открита заплаха за българската национална сигурност.

Изкушен съм да цитирам пак прочутия вече пасаж от документа, наречен „Визия 2020”, защото съдържанието му представя нещата изключително точно и ги назовава с истинските им имена. Според мен трябва да бъдат задължени всички чиновници от всички български министерства, агенции, държавни комитети, комисии и холдинги, областни и общински администрации, както и всички останали, да научат пасажа наизуст и да го повтарят гласно по три пъти на ден поне до 2020 година. А когато им се случи да имат някакви отношения с Русия, руснаци или каквото и да било, свързано с територията, подчинена на кремълската мафия, повторенията трябва да бъдат по шест пъти на ден, за да не стане някой сакатлък поради чиновническо разсейване.

Бих искал да можеше да бъдат задължени по същия начин и всички членове на неистово обичащите Русия уж български партии като БСП, Атака и всякакви други русозаври, които ходят на Жабокрек, облечени с фланелки на сърпчета и чукчета, с гордия надпис СССР по тях или с картинка на Путин, който победоносно влиза в Украйна.

Давам си сметка обаче, че, тъй като живеем в демократична страна, невъзможно е да ги задължим, защото са частни лица. Както е добре известно от базисните принципи на демокрацията - като частно лице всеки има право на своята глупост. Пък и, тъй като очевидно на повечето от тях чавка им е изпила акъла – дори и да ги задължим, те няма да запомнят нищо. А дори пък и да запомнят знаменития текст на българското военно министерство, то ще е механично, няма да го разберат…..

Изходът е често да им го повтаряме, до втръсване, с надеждата някой ден все пак да го схванат. Или с другата идея - макар че никога няма да го запомнят, то и никога да не го забравят.

А самият пасаж от документа „Визия 2020” гласи:

„Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”.

Само две забележки имам по този повод. Първата е, че сегашната война на Русия срещу България не е само информационна, а също икономическа, психологическа и политическа. Всички виждаме това по наглия начин, по който тук се налага например строителството на вредния за страната ни и за общата европейска енергийна политика руски газопровод „Южен поток”. Или по начина, по който се развива политическият ни живот, като в него постоянно се роят, обновяват и подменят проруските партии. Втората ми забележка е, че телевизията на самото военно министерство /ВТК/ напоследък дори доста по-често, отколкото преди година-две, излъчва не просто руски, а направо военно-пропагандни руски игрални филми. Или поне така звучат нещата в хора на останалите медии и на фона на откритата, безцеремонна руска агресия в Украйна, която е пряка заплаха и за България, и за Обединена Европа.

Въпреки тези две бележки обаче, аз отдавна, толкова отдавна, че май дори никога през живота си, от официален български източник не съм чел толкова честна и национално-отговорна позиция по каквато и да било тема, особено по темата Русия. Признавам си, по този начин дребният иначе Велизар Шаламанов неистово ми се издигна в очите и ако аз бях утрешния министър-председател, бих го поставил начело на едно ново българско министерство по руските въпроси. Или дори бих го направил вицепремиер със специалната функция да наблюдава и координира действията на всички останали министри във връзка с българо-руските отношения. Както и с екип от специалисти да направи цялостен преглед на развитието на тези отношения във всички сфери през последните поне стотина години, да съдейства за преодоляване на натрупаните върху тях лъжи и фалшификации, да извади пред обществото истината за тях, за да се преодолеят най-после и съществуващите – не, не просто съществуващи, а дълбоко вкоренени в националното ни съзнание предразсъдъци, плод на дългогодишни манипулации.

Много ми се иска също сега, след като имаме този светъл пример, при това даден ни от един служебен министър, веднага да последват още няколко такива отговорни стъпки от страна на други пряко свързани с темата „национална сигурност” институции. Може например да излязат шефовете на МВР, ДАНС, другите специални служби, плюс прокуратурата и спешно да кажат онова, което имат да казват.

А те няма как да нямат какво да кажат, нали, тъй като основната им функция според духа на Конституцията съвпада напълно със споменатото в документа на военното министерство „опазване на националните демократични ценности, дух и воля”.

Пък и, в края на краищата, всички в тази страна знаят кои са хората, групите, фирмите, партиите и т.н., които откровено и нагло разпространяват руската пропаганда, които безчинстват в полза на руските икономически и политически интереси за сметка на българските, които открито се противопоставят на европейския и евроатлантически български цивилизационен избор и ни дърпат към миризливото евразийско блато на Путин.

Всички знаят също с какви лъжи и с какви пари се осъществява тази дейност.

Но на никого не му пука сякаш.

Ако МВР, ДАНС и другите служби, на които българинът плаща от джоба си, за да знаят тези неща, не ги знаят и не започнат да вземат мерки по тях, очевидно трябва да си търсим съвършено нови МВР, ДАНС и други. А ако пък знаят и дори сега продължат да мълчат, значи са преки съучастници на путинските подлоги и неделима част от руската пета колона в България.

Каквито аз лично отдавна подозирам, че всъщност са.

Но ако не другите шефове на служби, то поне Йордан Бакалов съм сигурен, че може да подкрепи колегата си Велизар Шаламанов, като заяви позицията на „новото” МВР по този важен въпрос, свързан с националната сигурност. А свързан, впрочем, също и с демократичното и честно провеждане на предстоящите избори, които са основната грижа на вътрешното ведомство в момента.

Подобно публично произнасяне на отговорните институции е необходимо, за да се предпазим като народ и държава.

Винаги, когато стане дума за руските козни в България и срещу България, съм се чудил – ако чак толкова нямаме индивидуален разум, за да разберем нещата, то чак толкова ли ни липсва поне природният колективен инстинкт за самосъхранение?

Защото нали сме наясно – или поне би трябвало да сме наясно - че ако всички тук продължаваме да си правим оглушки, фазата на информационна война на Русия срещу България почти със сигурност ще бъде последвана и от по-горещо развитие. В случая няма да конкретизирам възможностите за това, за да не им наливам допълнително акъл на руснаците и техните български подлоги.

Лошото е, че дори без моята помощ те имат постоянно открити три, ако не и четири опции за пряка ескалация на напрежението тук. И още по-лошото е, че могат да ги активират във всеки момент, когато поискат, ако с действията си ние, имам предвид – ние, България – бързо не ги затворим завинаги.