​Чичо от Каспичан – най-опасният делегат на червения конгреса

Станишев крои тайни планове да запази властта на „Позитано”, брои верните делегати

Чичо от Каспичан или от Тутракан може да се окаже най-опасният делегат на знаковия конгрес на БСП, който започва в неделя. 

След тронното слово на проваления водач Сергей Станишев, от което става ясно, че лидерът е бил винаги прав, но врагове на партията са го провалили, става никому неизвестен делегат и сърцераздирателно казва: „На кого ни оставяте другарю Станишев? Думите му звучат като куршуми в сърцата на социалистите и преобръщат настроенията на конгреса. Вместо очаквания избор на нов лидер, се налага разбирането, че от стария по-добър няма, че сега не е време за смяна на водача, че партията не трябва да се поддава на външни сили и внушения, защото става още по-слаба.

От подобен сценарий се страхуват истинските реформатори в столетницата. Според тях напълно е възможно Димитриевич отново да запази поста на национален лидер, въпреки явната нетърпимост срещу него. Вече е сред номинираните, но големият проблем е, че самият той не е убеден, че трябва да се раздели с мястото на вожда, коментират пред Faktor.bg притеснени делегати. Те не изключавт Станишев да търси реванш, амбициран от предателството на довчерашните си лакеи – Мая Манолова, Корнелия Нинова, та дори и простоватия Гергов, които трещят от амбиции да станат

господари на „Позитано”

Анализ на делегатите показва, че между 55 – 60% са все активисти, верни на Станишев. Те са селектирани внимателно през последните 14 години, подбирани са не след оценки на личните им качества, а са тествани единствено за вярност и покорство към вожда. От 700 делегати Станишев може да влияе поне върху 400, категорични са познавачи на нравите в БСП. Това му гарантира възможност да запази поста и да поведе вътрешна борба срещу враговете.

Анализаторите на сина на Политбюро на БКП отчитат, че е свръх амбициозен, злопаметен, а чувството му за личен морал и ценности отдавна са трансформирани в права, които му се полагат по рождение. Тези съвкупности плюс подходящите опорни точки на Моника Станишева могат да се окажат достатъчно обоснована мотивация Сергей да остане на председателския пост.

Дори и да се стигне до избор на нов лидер на БСП, Станишев по някакви негови си правила вече си е запазил поста на лидер на политическото обединение „Коалиция за България”. Това му дава възможността да продължи да определя политиката на голямата формация, която през последните мандати е единствено представена и в парламента. Реално тя е една измислена сбирщина от ортодоксални комунисти, националисти, червени земеделци, цигани и фалшиви социалдемократи. За всички от тях е характерно, че имат по един файтон електорат, но заради депутатски места, постове и лапане на пари са неизменна част от коалиционната трапеза. Те са също верни на Станишев, защото три мандата ги пробутваше в НС, без човек даже да е чул гласът им от трибуната. Сега е време да му се отблагодарят и те го правят.

След мераклиите за лидерското място в БСП вече се чуват коментари, че тази коалиция е безцелна, фиктивна и най-добре е на следващите избори през октомври столетницата да се яви самостоятелно, за да се преброят ясно привържениците й, а и другите леви партии да видят каква е подкрепата за тях. Тези намерения притесняват много Станишев и може би са допълнителна мотивация

да запази властта в БСП

През последните седмици Станишев се скри съвсем от пространство. Избяга и от парламента когато се гласуваше оставката на личния му проект „Орешарски”. Червени активисти обаче твърдят, че се е затворил на „Позитано” и провежда интензивно срещи с определени играчи. Това подозрително намирисва, че продължава да реди политическите пасианси и съвсем няма намерение да се откаже от властта в партията. 

Какво е намислил Станишев ще стане ясно в неделя. Почитателят на кючека Михаил Миков е най-удобният му вариант за лидер. Чаервени коментират, че вече се провежда такава задкулисна кампания в регионите. Но същественият проблем на БСП вече не е оцеляването на един или друг лидер, а има ли бъдеще тази партия? Прозорливите, които я напуснаха през последната година смятат, че БСП е труп в будна кома, но бедата е, че агонията й се превръща в драма за цялото общество.