​Шок! В очите на Руската държавна телевизия светът е Апокалипсис

Медиите на Кремъл виждат

Робърт Колсън,

Radio Free Europe

Чували ли сте за престъпния полски генерал, накарал Наполеон да нападне Русия?

Не? Сигурно не сте гледали програмата на „Русия-1” примерно от 31 март тази година.

Според документален филм излъчен по главния държавен канал на Русия, целта на полския генерал Михаил Соколвнички била да разчлени руската империя. Според документи, открити във военен архив в Париж, Полша трябвало да се превърне в империя простираща се от Балтийско до Черно море, а за осъществяването на целта се готвели етнически конфликти, включително в районите обитавани от кримските татари, както и народите от Кавказ.

Оазис, далече от европейския фашизъм

31 март, сравнително спокоен ден . В ефира на „Русия-1” липсват едни от най-агресивните говорители, поддръжници на Путин - Алексей Пушков , Александър Дугин. Дори появите на самия президент са мимолетни в ефира през целия ден.

Въпреки това, някои теми намериха място през целия ден. Една от тях беше: Русия е един оазис на спокойствие, добро управление в един свят на хаос. Фашизмът е на поход в света и Русия трябва да бди. Видео мотивът на "Европа е в пламъци" беше фонът появяващ се през целия ден.

В началото на вечерта, започва едночасовото, ток-шоу "On Air Live", посветено на събитията в Украйна. А гостите са от яростни анти- Майдановци, до изключително яростни анти-Майдан коментатори. Една от основните теми е за морала на новите фашистки управници в Киев, докато на огромните видео стени, се излъчваха кадри от горящи гуми, сблъсъци на демонстранти, кадри от Киевските площади от миналия месец.

В един момент, мъж представящ се за психолог, свърза Юлия Тимушенко с Великото бяло братство ЮСМАЛОС( Украинска апокалиптична секта в Киев. Създадена от бившата комсомолска активистка Мария Цвигун и бившия кибернетик Юрий Кривоногов). По негови наблюдения, хора свързани с този култ, са се превърнали в "национал социалисти".

Програмата завършва със свещеник, който осъжда протестното движение "Фемен" като дяволско. Според него движението Евро-Майдан започнало още на 17 август 2012 г., когато полуголата активистка Инна Шевченко, взе резачка и разряза православен кръст в подкрепа на руската група Pussy Riot.

Какво не се казва

Новините в 20:00 показват темите от деня. Те са шедьовър от спорни точки, изведени така, сякаш са неоспорими факти. Това което е неизказано е толкова важно, колкото и това, което се казва : външният министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери прекарали четири часа обсъждайки "федерализацията на Украйна" в Париж. Президентът Владимир Путин разкритикува "икономическа блокада " на Приднестровието . Съединените щати " твърдо подкрепя терористи" в Сирия.

Това, което не се споменава е, че Кери съобщи на Лавров, че няма да има обсъждане по вътрешните проблеми на Украйна, без участието на самата Украйна; че Молдова , Украйна, и ЕС отричат да има някакви проблеми по границите на Приднестровието, че Русия политически и военно подкрепя правителството на сирийския президент Башар ал- Асад , убил десетки хиляди от собствените си граждани през последните три години.

По телевизията показват Путин и шефовете на Сбербанк, обсъждащи нова електронна система за разплащане в Русия, но никъде не казват, че този ход е продиктуван, в следствие на наложените санкции от страна на Америка, прекратяването на работа на Visa и MasterCard с руски банки в следствие анексирането на Крим.

Не се вглеждайте толкова отблизо

Сред една от основните международни теми е отразяването на изборите във Франция. "Вести" отново припомня темата за "Европа в пламъци" и задаващата се заплаха от надигащия се фашизъм в Европа, заплаха за Русия дори отвъд границите на Украйна. В репортажа се подчертава засилващото се влияние на десния Национален фронт, както и засилването на влияние на десни партии и очакващото се успешно представяне на предстоящите Евроизбори. Успехите на десните сили в Европа се дължат на социалната поносимост на западните правителства, включително легализирането на еднополовите бракове.

Края на вечерта завършва подобаващо, така като е започнала рано сутринта - 200 години от триумфалното влизане на руски войски в Париж.

"Днес в Русия ние честваме 200 -годишнината от влизането на руската армия в Париж. На 31 март 1814, Руската империя сложи край на епохата на кървавите Наполеонови войни и се превърна във водеща военна и политическа сила на континента. Събитията, които се проведоха в столицата на Франция положиха основите за много години на мирно развитие в Европа".

В края на дългия и изтощителен новинарски ден „Русия-1” завършва с думите, че въпреки обгърнатия в пламъци външен свят, здравите стени на Русия не са нарушени, а след само шест месеца, ще имат своя собствена кредитна карта.