​Ройтерс: Путин се страхува събитията от Евромайдана да не се пренесат на Червения площад

Кремъл спечели Крим, но се опитва да не загуби Украйна

Владимир Путин най-вероятно ще остане в историята, като руския лидер, който спечели обратно Крим. Но той се бори да не бъде запомнен и като човека, който позволи на Украйна да избяга от сферата на влияние на Москва.

Битката за Украйна в следващите шест седмици ще бъде решаваща. От огромно значение за страната са готвещите се президентски избори на 25 май, изготвянето на споразумение за нова конституция на страната и предотвратяване възможността сепаратисти да отцепят източните части на държавата.

Връщането на Крим към Русия, 60 години след като Никита Хрушчов го подари на украинците, се превърна във вътрешен триумф за Путин. Но загубата на влияние върху Украйна ще бъде високата цена платена за тези му действия. С течение на времето тя сериозно ще омаловажи постигнатото.

Въпреки, че след разпада на СССР през 1991 година и отделянето на Украйна, икономическите, политическите и културните връзки между двете страни останаха много силни, Москва задържа политическо и икономическо влияние над Киев.

"В момента Путин търси модел, при който Москва да запази известна степен на влияние", каза Глеб Павловски, бивш съветник в Кремъл.

Мисля, че следващите 5-6 седмици ще бъдат от ключово значение, защото Путин не може да си позволи предстоящите избори в Украйна да доведат до неприемливи за него резултати и той не може да си позволи да изглежда нерешителен.

Това, от което се нуждае в момента са бързи действия."

Политическият и бизнес елит на Москва застана зад Путин, докато западът наложи санкции над това което нарекоха - незаконно прекрояване на граници, възраждащ се конфликт от времето на Студената война.

ЗНАЦИ НА БЕЗПОКОЙСТВО

Въпреки еуфорията около присъединяването на Крим, политически и бизнес източници твърдят, че все повече расте безпокойството от наложените западни санкции и перспективата за още по-сурови санкции, ако не сътрудничи по решаване на проблема със Запада.

Икономическият растеж на Русия е почти в застой, изтичането на капитали от страната нарасна на 64 млрд. долара, само за първото тримесечие от началото на годината. А сега държавата трябва да поеме и финансовата тежест от присъединяването на Крим, район пълен с пенсионери и занемарени черноморски курорти.

Бизнесмени и държавни служители също са притеснени от войната на думи, които си разменят западни лидери и Кремъл. Заплахата за връщане в изолация на страната, след 2 десетилетия на възстановяване на търговски и икономически връзки със заможния западен свят, враждебността към живеещи и учещи на запад руснаци, се превръщат в негативно последствие, от действията на Владимир Путин.

"Има хора, които са дезориентирани. те няма да го кажат публично, но вътрешно са разделени по въпроса дали случващото се е добро или лошо за страната".

Политологът Станислав Белковски отиде още по-далеч в интервю пред „Ехото на Москва” , като предполага, че настроенията започват да се променят, тъй като от американските санкции са засегнати членове на вътрешния кръг на Путин , както и други длъжностни лица и обикновени граждани.

" Преди две седмици руският елит бе в състояние на еуфория, " коментира той. Изглеждаше, че Русия е спечелила огромна геополитическа победа, с която трябва да се гордеем.

Днес , елитът се подхлъзна изпадайки в състояние на лека депресия . Те разбират, че се задава проблем.

Така че, когато ни удариха реалните санкции, когато хората осъзнаха, че недвижими имоти, здравеопазване, образование на Запад , на което те са свикнали в последните 20 години са в опасност, се разтревожиха. "

КОНТРОЛИРАНИ ВРЕДИ

Влиянието на Москва в Киев е под заплаха, от както президентът Виктор Яноукович избяга в Русия на 22 февруари, след три месеца на протести, предизвикани от нежеланието му да подпише търговски и политически спогодби с ЕС и засилване на икономическите връзки на страната с Русия.

Управлението на едно прозападно правителство в Украйна ще увеличи опасноста за Русия да загуби възможността да направлява събитията в тази държава - буфер между Русия и Запада, историческа люлка на руската цивилизация.

За мнозина от евромайдана, привърженици на прозападния курс, Путин е силно загрижен да не позволи Украйна да се развива по начин, който да насърчи неговите опоненти в Москва, да пресъздадат събитията от Евромайдана на Червения площад, които да доведат до свалянето му.

BIG BROTHER гледа

Разполагането на войски по източната граница на Украйна служи като напомняне за новите лидери в Киев, че Големия брат ги наблюдава и все още е сила, която трябва да имат под внимание.

Заплахите за намаляване на доставките на газ за Украйна заради милиардите неплатени дългове, засилват възможността за прекъсване на доставките към Западна е

Европа, натиск върху Киев, с който се опитват да постигнат своите искания.

А без съмнения, руските искания ще бъдат ясно очертани в очакващите се преговори в четвъртък в Женева между - САЩ, ЕС и Украйна. Преговори, на които ще се настоява Украйна да остане извън НАТО и ЕС, че нейните региони с компактно руско население ще получат по-голяма автономност, както и да използват свободно майчиния си език, а не украинския.

Въпреки подкрепата на Москва към вече сваления Янукович, те не могат да очакват, че след провеждането на президентските избори ще бъде избрана личност подкрепяща Русия. Тя обаче може да се погрижи за това, че всеки бъдещ лидер, да бъде задължен да търси баланс в отношенията между Изтока и Запада. Ако Путин получи своя шанс, то той ще покаже пред руския народ, че е направил всичко възможно да запази влиянието на Москва в страната.

Съветниците на Путин в Кремъл настояват, че той не е толкова загрижен за мястото което ще заеме в историята, а за това да направи най-доброто за страната. Твърдейки, че загубата на влияние в Киев е била неизбежна след откъсването на Крим, Борис Макаренко, от Центъра за политически технологии в Москва казва: " Двете не са взаимно изключващи се. Аз знам само , че историята е по-мъдра от всички ни. А присъдата си никога не обявява прибързано".

Превод:FAKTOR.BG