​Десни надежди, или десни отпадъци

Зад протестите срещу шистовия газ се вижда сянката на руската „газова мечка“

Димитър Иванов*

В медийна изява през уикенда говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев, изрази част от идеите на предизборната си платформа. Определен интерес за десния избирател представлява позицията му за шистовия газ.

„Те“ продължават да живеят с една абсолютно демодирана идея, че мораториумът за шистов газ трябва да се вдигне единствено за да се направят проучвания и да разберем какви наличности имаме. Позицията беше изказана с половин уста.

Преди две години мнозинството на ГЕРБ в парламента, което е най-отговорно за мораториума, създаде една импотентна комисия. Тогава започна да се лансира идеята, да допуснем проучванията за шистов газ за да установим ресурсите, които имаме и някога след 20 или 30 години „когато технологиите станат безопасни“, евентуално да пристъпим към добив. В това твърдение, което манипулативно се преповтаря има най-малко 

две глупави тези:

Първата ни я посочи американски сенатор преди време по повод шистовия газ: „Вие имате право на собствено мнение, но не и на собствени факти“. Реформаторският блок има прехвалени енергийни експерти в редиците си, които трябва да са наясно с качеството на технологиите към момента, а не отговорни политици от там да продължават да заблуждават българското общество.

Втората е, че стотиците милиони, които компаниите ще отделят за проучване на шистите, няма как да се случат ако те нямат гаранции за последващ добив и възвръщане на инвестициите.

Надявам се, че последните шест месеца Г-н Кънев внимателно е следил международната ситуация и най-вече кризата в Украйна, както и течащия с пълна сила днес газов шантаж на Москва. Всяко колебание по въпроса в момента, може единствено да бъде разглеждано като защита монополните позиции на „Газпром” на българския и европейски пазар. Дали този механичен сбор на политически сили, които формират реформаторите е явната причина за невъзможност да се изразяват ясни позиции, или има други причини, не мога да преценя, но най-вероятно става дума смес от две тенденции. Но нека претендиращите за гласа на десния избирател се поинтересуват от актуалните мнения на водещи икономически и политически фактори в Европа, а не от необоснованите екологични протести, които продължават да внушават несъществуващи опасности. Дано най-накрая и политиците и гражданите разберат, че зад тези протести се вижда сянката на руската „газова мечка“.

* Димитър Иванов е народен представител в 37-то и 38-то НС от групата на СДС, заместник председател на Комисията по енергетика и активен участник в старта на пазарните реформи в българската енергетика. Координатор на Комитета срещу АЕЦ “Белене“ 2011г., основател и председател на Движение за енергийна независимост „ДЕН“ 2012г., активен участник в Движение „Независима България”.