Евгений Дайнов: Няма репутация, която Пеевски да не може да съсипе

Номинацията на Делян Пеевски за евродепутат ще срине Местан

Никой няма никакви ползи от поставянето на Пеевски в листата на ДПС за евроизборите. Но най-големият губещ от всички е Лютви Местан. Защото възможните хипотези за появата на Пеевски като кандидат за европарламента са бременни с бързото разпадане на авторитета на лидера на ДПС.

Това казва в коментар за Offnews.bg политологът Евгений Дайнов.

Той представя три възможни хипотези как е станало номинирането на скандалния депутат за лидерско място в листата на ДПС за Европейските избори през май тази година. Първата – Пеевски сам е наложил кандидатурата си, а Местан няма силите да я спре. Втората - Лютви Местан е наложил кандидатурата на Пеевски, за да продължава да ползва неговите ресурси. И третата, която е и най-популярна в медиите - Местан слага Пеевски в листите, за да го отпрати в Брюксел и се отърве от неговото присъствие тук (тоест, „слага го, за да го махне”).

“Ако това е верният отговор, под въпрос е поставен интелектът на Местан. Защото, както знаем от практиката на досегашните български евродепутати, това че са по принцип в Брюксел не означава, че слизат от българския ТВ екран. Или че излизат от български далавери. Пеевски може да „се води” на работа там, а да си виси тук, колкото си иска. Вече има огромен опит, как не се ходи на работа в парламент.

Да не говорим за това, че версията „слага го, за да го махне” разкрива катастрофално непознаване на днешните европейски реалности. Настръхнала срещу Путин и всякакъв вид олигарси, „Европа” просто няма да приеме Пеевски. Понеже не могат да направят нищо на Путин и така да демонстрират своята принципност, евродепутатите ще се надпреварват да игнорират, унижават и показват с пръст Пеевски. Това ще правят и представителите на Либералния съюз, в който членува ДПС. Върху чия глава ще са последствията? Върху главата на Местан.

Преди година обществото с облекчение прие издигането на Местан до лидер на ДПС – приличен, възпитан човек, започнал политическия си живот като активист на СДС. Няма обаче репутация, която Пеевски не може да срине”, коментира Евгений Дайнов