Президентът Плевнелиев трябва да наложи вето на поправките в Закона за енергетика

“Южен поток” е изцяло руски проект, който икономически не е обоснован

Това, което се случва с българското правителство и парламент, много напомня на това, което се случи преди 6 месеца в Украйна. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR тази сутрин г-н Димитър Иванов, председател на „Движение за енергийна независимост“ и бивш депутат от СДС.

Той припомни, че още през ноември Янукович отказа да подпише споразумение с Европейския съюз, против волята на десетки милиони украинци. Сега българският парламент иска да извади България от Европа, действайки откровено срещу европейското законодателство и правила, посочи бившият син депутат.

Цял свят знае, че “Южен поток” е за транзитиране на руски газ към Южна Европа, но българските депутати искат да го изкарат, че е интерконекторна връзка с вътрешната мрежа. “Южен поток” е изцяло руски проект, който не е икономически обоснован. Той е очевидно част от плановете, които Москва години на ред разработва в контекста на войната която води с Украйна сега, коментира Иванов.

На въпрос как може това да бъде спряно, Димитър Иванов отговори: На първо място, трябва да бъде активизирано гражданско противодействие срещу продажната власт. От друга страна, задължително е да бъде наложено президентско вето на поправките в Закона за енергетика, за да се съхрани суверенитета на страната. Чрез “Южен поток” Русия вкарва България не само в своята орбита, но това може да бъде подготовка за бъдеща анексия, смята още Димитър Иванов.