Радан Кънев вее трибагреника с българи в Амстердам

Българи в Европа дебатират с Радан Кънев правосъдие, корупция, медии

Лидерът на ДСБ Радан Кънев предприе втора серия на срещи с българи в Амстердам, Брюксел и Лондон.

„Осем ризи, едно сако, без вратовръзки, шест срещи, една лекция, два low cost билета и три влака: Амстердам, Брюксел, Лондон”, така политикът определи неофициалното си предизборно пътуване из Европа.

На срещата в Амстердам Кънев е изтъкнал, че равенството пред закона ще разкъса хватката, задушваща честния български предприемач.
Така българите в Холандия имаха възможността да дискутират най-болезнените проблеми, с които Реформаторски блок възнамерява да започне промяната в България. Радан Кънев отговаря няколко часа на въпроси на българската общност, на различни теми, включително здравеопазване, образование, промени в изборния кодекс, ЕС, Русия, алтернативни енергийни източници, интеграция на малцинствата и бежанците.
Политикът описа предисторията на корупционните практики в българските институции, от частни уроци и подкупи на лекари, до настоящите размери на корупция, обхванали всички сектори и нива. Даде пример с обществените поръчки, които задушват честните предприемачи и създават монополи, чрез обръчи от привилегировани фирми и икономически играчи, информира за дебата Невяна Евгениева . Другият, немаловажен фактор според Кънев е деструктивната роля на българските медии, които насърчават недоверието сред българските граждани във възможността да променят обществото, чрез демократични механизми и средства.
Според него първи и задължителен фактор за да тръгне промяната в разядената от корупция съдебна система е да се постигне върховенство на закона, равенство на всички граждани пред закона и намаляване нивата на корупция. На второ място, преустройство в системата на МВР. Трето - нуждата от дълбоки промени в държавната администрация, чрез елиминиране на партийните назначения, като награда за политически принос, които са причината за раздутата и некомпетентна администрация. Не на последно място, трябва да се промени медийната среда, която в момента не създава, а руши доверие.
Според реформатора, българите, и по-специално средната класа в страната се отърси от апатията, което пролича по време на ДАНСwithme и последващите действия на редица антиправителствени протести.
Кънев определи, като грешка разделението на десните партии в миналото, което 2013 остави без парламентарно представителство стотици хиляди българи, много от които бяха по площадите и улиците на България през изминалите месеци.

Реформаторският блок да бъде каузата, която да обедини непредставените десни избиратели обеща на българите в чужбина Радан Кънев.