Народът лапа флашки, а двойник на Пеевски стана зам. шеф в Комисията за финансов надзор

Агайна Агейн е „наше момиче”, от фамилия на партизани и ДС генерали

 

Иван Сотиров

Докато народът ни лапа флашки, финансовата мафия само за двадесетина минути ни демонстрира как се постига парламентарен консенсус: - 67 депутати от ГЕРБ, 30 от БСП, 29 от ДПС и 2 от "Атака"  гласуваха в петък за избора на Ралица Агайн и Владимир Савов за зам.-председател и член на стратегическата   Комисия за финансов надзор (КФН).  "Против" бяха 5 депутати от БСП и 4 от "Атака". Шестима представители на БСП и 1 от ДПС се въздържаха. Изборът беше вкаран изненадващо от председателя на парламента Михаил Миков с аргумента, че мандатът на сегашни членове на КФН е изтекъл в средата на миналата година. Не е имало никаква предварителна дискусия, дори и в парламентарните партии, което пролича от обърканите и отчаяни реакциите на техни депутати. Но явно на ниво партийни ръководства нещата са били съгласувани, за да се постигне толкова задружно гласуване, по един толкова ключов въпрос. Огромната част от медиите, надали от кавалерски чувства към миловидната двойничка на Пеевски, деликатно заобиколиха този скандал. 

Ралица Агайн всъщност, е „наше момиче“ от известна фамилия на партизани и КДС генерали, избрана на крехка възраст за депутат от НДСВ, след това преминала в „Новото Време“, после зам.-председател с ресор застраховане на КФН  през мандата на тройната коалиция, а след това за кратко отговаря и за инвестиционния надзор.

Владимир Савов е без опит в надзора. Според представената автобиография от 2000 г. работи в Русия. Последно от 2009 до ноември 2013 г. е управляващ директор във финансова корпорация "Откритие", където ръководи аналитичния отдел. Преди това заема подобни постове в руското поделение на Credit Suisse, Уралсиб Капитал и Brunswick UBS, а между 1993 до 1999 работи в Булбанк.

Тези назначения са поредното доказателство, че „демокрацията“ в България съществува само като сблъсък между партийните лобита на финансовата и енергийната мафии и когато те се договорят  настъпва „национален консенсус“.