Методи Андреев: Драшков е генералът ходил в сараите на Доган

Иван Драшков е единственият възможен вариант за лице, което е било в сараите на Ахмед Доган в събота вечерта (2 ноември, б.р.) и му е докладвало поверителната информация, събрана в службите за Христо Бисеров.

Това коментира пред Faktor.bg бившият син депутат и шеф на комисията по досиетата Методи Андреев.

 Днес в студиото на Нова ТВ Осман Октай обяви открито, че генерал от ДАНС е информаторът на Сокола, но отказа да назове имена. Той бе лаконичен, че ако бъде потърсен от службите, ще им предостави необходимата информация.  За същия митичен генерал заговори в парламента и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Думите на Октай и Цветанов хвърлиха в паника медии и политици, които трескаво започнаха да питат „Кой е генералът”.

 Логичните възможности, ако приемем тезата на Осман Октай и думите на Цветанов са просто три – ген. Атанас Атанасов, ген. Иван Чобанов и ген. Иван Драшков. Това са последните трима генерали възпроизведени в чин в бившата НСС, и по някакъв начин свързани с приемника на службата ДАНС. Първите двама веднага могат да бъдат изключени. За Атанасов не е необходимо даже да се обяснява защо. Чобанов пък бе отстранен от шефския пост в НСС именно по времето на тройната коалиция, а Драшков седна в стола му.

Обществена тайна е, че Драшков от доста години има топли връзки с Доган и със сараите му. ДПС също не е крило отношението си към генерала, за който не трябва да се забравя, че дълги години в НСС е отговарял за знаковото руско направление.

Когато по времето на Петко Сертов и Алексей Петров ген. Драшков беше уволнен от ДАНС като зам. шеф именно ДПС скочи да го защитава и на карта беше поставено бъдещето на коалицията. Тогава Станишев се притесни и даже декларира, че е готов да се ревизира това решение. Посредством ДПС кръгът на Драшков продължава и днес да се мултиплицира в управлението на държавата. Негови хора са заели ключови позиции и това съвсем не е случайно.

Драшков има и особено силно въздействие върху виден български банкер, свързан също с ДПС и тази власт, коментира Андреев.

Според него, ако е той показателен е фактът, че въпреки, че от няколко години генералът е извън службата, продължава да разполага с информация и да бъде трансмисията между спецслужбите и сараите в „Бояна”. Андреев обаче е категоричен, че прокуратурата трябва да разследва скандала, как Доган е имал информация за аферите на Бисеров преди Сотир Цацаров.