Антики за 100 млрд. паунда е изнесла червената мафия от България

Полицаи са намирали в Рациария булдодозер в 12-метров трап, изоставен при пристигането им

Слав Стоев

4 милиарда паунда (приблизително 11.5 млрд. лв.) печелят годишно от иманярство различните престъпни “синдикати” у нас. Това писа преди време британският в. "Дейли Телеграф", позовавайки се на информация на Володя Велков, началник на сектор "Контрабанда на културно-исторически ценности" към Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) към онзи момент.

Поне 30 000 души в България се занимават с иманярство. Някои твърдят, че са почти десеторно повече.

Бизнесът е добре организиран и експедициите се финансират от богати българи, живеещи в САЩ, Великобритания и Германия, казва тогава Велков и допълни, че иманярите са превзели цели селища, където местната мафия

организира “разкопки”

Пропусна да каже кои са престъпните синдикати, както и това, че до един са свързани с БКП/БСП. И че изнесоха огромни богатства от бедната ни страна. За 27 години те със сигурност са надхвърлили 100 милиарда паунда.

В интервю за Радио „Дойче Веле" писателят Христо Красин каза преди време: „Някои членове на ЦК на БКП се изявяваха и като „високоотговорни" национални археолози! Работеха независими един от друг, като си бяха парцелирали държавата. Но вкупом се конкурираха в Странджа-Сакар. Там и до днес, в подножието на Градище има „нещо", към което се домогват могъщи сили и което или не могат да вземат, или се страхуват да го направят!"

ЦК и иманярството е дълга тема, но ще я оставим за друг път. Проблемът е, че бивши офицери от ДС и хора от червената върхушка продължиха този бизнес през годините и извадиха съкровища като от приказките, по голямата част от които изнесоха. В цяла книга не могат да се поберат тези богатства, затова ще ви разкажем днес за едно единствено местенце.

В руините на древния римски град Рациария, до видинското село Арчарот две десетилетия и половина се копае непрекъснато и яростно,

дори с трактори и фадроми

Полицаи са намирали там изоставен при пристигането им булдозер в 12-метров трап. Иманярите са най-усърдни по тези места, именно защото излиза и злато, и други уникални ценности.

Преди три години българската държава за първи път в последните 20 години опита да си върне руините на древната Рациария, подгонвайки иманярските банди в района, но нищо не стана. Акциите обаче са епизодични, а копането не спира.

Римският град Рациария е бил известен в античността с изключителните си ювелири. Тук е и едно от двете места в света, където е открита златна мина в частен дом. Другото е в консервирания от лавата град Помпей в Италия.

Иманяри са изкопали от земята истинско съкровище в развалините на Рациария, твърдят наши източници сред търсачите на антики.

Копачите с металотърсачи у нас са цяла армия

Техниката им е за милиони евро, а опитът огромен.

Според мълвата сред „любителите на древността” става въпрос за глава от огромна мраморна статуя на римския император Октавиан Автуст, както и за цял куп от ценните сребърни монети на наследника му Тиберий. Говори се дори, че сред находките имало и няколко екземпляра от редкия златен ауреус на император Веспасиан - същият, който е измислил крилатата фраза - парите не миришат, по повод въведената от него такса за градските тоалетни в древния Рим. В нашия случай не се оказа прав. За находката се „размириса” сред иманярите, защото древното злато е изключително рядка плячка по нашите земи, а само един от ауреусите струва към 8 000 долара. Императорската глава пък може да достигне зашеметява цена сред колекционерите в Западна Европа, където тези находки се пласират.

Иманярите споделят под сурдинка, че над 90 процента от античните монети, продавани по аукционите в света, са от България, а почти половината от тях са изровени от руините на Рациария. В града през римската епоха започвал стратегическия път през Найсос (Ниш) за Адриатика. По времето на император Аврелиан Рациария става главен град на римската провинция Дакия Рипензис -крайбрежна Дакия.

Смята се, че в околността е намирана най-скъпата монета в света, пусната в обръщение от император Антонин Пийпо по времето, когато обявява за свой съвладетел и Цезар бъдещия владетел философа Марк Аврелий през 140 г. сл. Хр. Монетата с ликовете им от двете си страни е оценявана на близо 400 000 долара. Един от най-печените иманяри в този край на име Антон се похвалил преди години, че я е намерил, но след това изчезнал безследно.След две седмици открили тялото му в Дунава, където „скочил”с колата си.

Циганите от Арчар копаят ударно

Те са разровили като термити древния град и го изтърбушват безжалостно. „Не ги спират нито студ, нито сняг. Единствено приижданията на Дунав забавят временно работата им, после продължават с още по-голям ентусиазъм. Цели семейства от малцинствата копаят денонощно, като им се плаща на акорд от софийски и пловдивски дилъри на антики. Ромите получават направо смешни пари, а какви съкровища вадят.... Тези от престъпните структури за незаконни продажби са перфектно организирани, разполагат и с огромно количество информация за всичко извадено”, обясниха полицаи, занимаващи се с проблема пред наш репортер.

Околността около древната Рациария е абсолютен шампион по ровенето за антики, но навсякъде у нас иманярите, които според археолозите са стотици хиляди, копаят като луди и изпращат намереното нагоре по веригата. Близкото видинско село Гиген също е „златна мина”. Най големи количества монети са намирани близо до Казанлък – повече от 15 000 сребърни денария на император Траян Деций. Куриозен е случаят при който иманяри пълнят багажник на жигули с 35 000 антични монети, открити край село Мусина, Великотърновско.

Почти няма тракийска могила, които са над 50 000 в цяла България, която да не е разкопавана поне веднъж, нито древна крепост, през която не са минали търсачите на антики. Смята се, че средствата, които се въртят в нелегалната търговия с антични находки, са трети след тези от наркотиците и проституцията.

Рациария била прочута със златарите си

Рациария възниква в началото на I в. сл. Хр. като римски военен център на мястото на древно селище. Името си вероятно дължи на император Веспасиан (69 - 79 г.), който укрепва долнодунавския лимес и организира дунавската флотилия, на която Рациария е едно от главните пристанища.

След победата си над даките, император Траян (53-117 г.) издига мизийска Рациария в ранга на колония. Името й в негова чест става Улпия Траяна Рациария. Градът е занаятчийски център, като златарството му се прочува навсякъде из империята.Археолозите са открили в развалините над 50 различни по вид и характер златни и сребърни накити, иманярите много повече.

От II до края наIV в. Рациария е най-големият военен и стопански център на империята в земите на днешна Северна България, средище на римската култура и цивилизация. В него се намира една от шестте императорски оръжейници. Скулпторите, саркофазите, архитектурните фрагменти и цветни мозайки, разкрити при археологически разкопки могат да се мерят с тези в самия Рим. Проучвана е за пръв път от Ф. Каниц през 1862 г.