​Паравоенни структури стягат метеж, провеждат бойни тренировки, събират пари, а държавата спи

Действията на тези „патриоти“ силно наподобяват Германия от 30-те години на миналия век

Бойните структури са под контрола на руския проект "Балканский фронт Болгария"

Светослав Пинтев

Бивши военни, горещи поклонници на Путин, нападнаха протестиращите срещу рокерите му в Бургас. Това се случи само преди минути. Облечени в някакви странни униформи, въоръжени с електрошокови палки, както информираха местни издания. Тези хора се превръщат в огромна опасност за мира в страната ни. Правят го отдавна, безнаказано и нагло, но сега вече стават открито агресивни.

Организират се в паравоенни формирования, които да действат по границите, въоръжават се, призовават за преврат, за откъсване на България от ЕС и НАТО с всички средства, дори се канят да провеждат учения в Странджа. За този месец са насрочили първите тренировки по бойна подготовка. Събират по 10 евро от привържениците си за подпомагане на дейността им, но е очевидно, че не са опрели до тях, защото широко рекламират намеренията си.

Видимо МВР и специалните служби никак не се вълнуват от подобни факти, притеснителни за всяка европейска демокрация. Тези приготовления съвсем не стават тайно и полека, а пред очите на цяла България, но какво значение има това за МВР. Дори да е взело някакви мерки, те по нищо не си личи, след като пропагандата на тези нелегални формирования се лее свободно в социалната мрежа. Нещата започват силно да наподобяват 

Германия от 30-те години на миналия век

От интернет страницата на т.нар. Воински съюз „Васил Левски“ става ясно, че на 25-ти и 26-ти юни 2016 е било планирано за провеждане двудневно оперативно-тактическо учение в Странджа планина.

„Горди българи, прочетете, разпространете и вземете активно участие! Отечеството е в опасност! Ще участват отделни подразделения на Първа Шипченска бригада, както и новите кандидати и доброволци“, е обявено. От организацията заявяват готовност „да са сражаваме до край и до последният българин“. Този тип стратези никога не са се притеснявали да жертват кръвта на сънародниците си, няма да им се случи и сега.

Нелепите доскоро, но вече съвсем не безобидни организации, наричащи себе си войнски съюз "Васил Левски" и "братската" му организация "Българско народно опълчение Шипка", както и други подобни, щели да освобождават България от олигархията, "юдомасонския режим и „всички престъпни партийни върхушки“. Те не крият руските знамена, които размахват виртуално и реално.

Добре е някой да ни освободи от тези освободители, ако ще да е някой, на когото плащат за тази работа с данъците на гражданите. Това е върховно задължение и дълг на специалните служби, доколкото ни е известно.

Различни други страници на военни сайтове, паравоенни формирования призовават за събаряне на правителството, арестуването на президента и пр. безумия, напомнящи за хунта или преврат. Военни и полицаи щели да поведат народа, който само това и чакал, според собствените им фантазии. Само дето този народ вече толкова им е набрал, че това ще бъде последната им грешка. Ако институциите не им позволят да станат прекалено силни и да ги превърнат в реалност, та да се стигне до истински битки.

Твърди се, че всичките тези „патриоти“ са под контрола на руския проект "Балканский фронт Болгария", чийто лидер е небезизвестният екс депутат Евгений Викторович Новиков, но дори да не беше така, властта не може повече

да си прави оглушки

За метеж на бившите военни отдавна призовава индивид, определил се за техен водач, наричащ себе си полковник Валтер Калашников. Ясно е, че имената са фалшиви, а лицето, което се крие зад това е стигнало само до сержант, както научихме, но пък амбиции не му липсват, нито покровители.

Вече повече от две години в социалните мрежи хора със съмнителни профили, които се представят за военни и полицаи, призовават за въоръжени действия, даже за преврат, който уж трябваше да започне от полицейския протест миналата година. Призовават открито за този „пуч“, който да докара на власт „здравите сили“, да доведе до излизане от ЕС и НАТО. Брутално заплашват всички у нас, които не подкрепят агресивния срещу Европа на Путин, стремят се да нагнетят напрежение, страх и несигурност. Рекламират се широко в онлайн пространството, очевидно имат много добър бюджет, разпращат покани за присъединяване към тях на хиляди електронни адреси. Няма откъде да имат някои от тях по легален път, което е обезпокоително.

Заканите им са сериозни, пълни с агресия и омраза. Предимно към хората, които се чувстват свободни и искат да останат такива. Те ги мразят. Мразят ги неистово.

МВР досега не е взело никакво публично отношение по тези случаи. Прави се, че не забелязва паравоенните формирования. Те са поставени в комфорт, на който не се радват дори въоръжените бабаити, които се представят за „опълченци“ и ловят бежанци по границата, като си пускат снимки пред джипа. Частни армии, според някои неонацистки формирования, с чуждестранни инструктори, вилнеят по границите ни. И никой не прави

опит да ги спре

Всичко това не е никак чудно, след като научихме например, че началникът на сектор „Охранителна полиция“ във Великотърновското полицейско управление е единственият фен на „Нощните вълци“ на Путин в старата столица, а може би и в областта. Така поне пише в. „Борба“, който е на вие знаете КОЙ. Пуснали са го даже на снимка с мотора, все едно всеки момент ще се присъедини към рокерите. Нищо чудно всъщност.

На страницата на "Българско народно опълчение Шипка" може да се прочете следното: „За нуждите за военното обучение и подготовка на силите на опълчението и батальона за специални операции са нужни средства за униформи, обувки, специално оборудване и екипировка, раници, палатки и алпийско снаряжение, средства за транспорт и за комуникации , за наеми на спортни зали и стрелбища, заплащане на пътните разходи на доброволците от батальона за специални операции които изпращаме на обучение във водещите военно учебни заведения и центрове в чужбина, разходи за боеприпаси, инструктори, знамена, печатни материали, наръкавни шеврони за униформите, барети, кокарди и т.н.

Който желае и има възможността да помогне, като осигури някои от нужните средства или екипировка, може да го направи като се свърже директно със щаба или преведе средства, но само по официално обявените на сайта на Воинският съюз "Васил Левски" и БНД "Шипка" банкови сметки.“

„Това са поддържани от руските специални служби агентурни звена. Тези псевдопатриотични паравоенни формирования са опит да се внуши, че държавата не може да изпълнява задълженията си по охраната на границата, а и изобщо няма вътрешен ред и сигурност в България“. 

Така Бойко Станкушев, съветник на министъра на отбраната коментира пред Faktor.bg горещата тема. Според него въпросните „патриоти“ са продукт на поддържаните от руските специални служби агентурни звена, като на повърхността са антисистемни „партии“ като „Атака“, а сравнително в сянка стоят БСП, АБВ и някои маргинали. „Замисълът е чрез популистки пропагандни действия да се разклати съществуващият конституционен ред и страната да се преориентира, за да стане достатъчно зависима от управляващите в момента в Москва“, допълва коментара си Станкушев.

Григори Недялков е бивш началник на Военния тв канал и на пресцентъра на МО, но смята, че твърденията на тези формирования за вземане на властта са несериозни.

„Нека си правят учения, но има законови разпоредби, които забраняват създаването на такива организации. Ако наистина обявяват като цел насилствено завземане на властта, то те попадат под ударите на Наказателния кодекс. Не става въпрос да влагаме някакво пристрастие и предубеждение, но си има букви на закона. Ако те се нарушават... Няма никаква причина да не се предприемат действия срещу тях или най-малко техните организатори да бъдат извикани за справка. Поне това следва да се направи“, казва пред Faktor.bg Keoes.ufl.

Преди два месеца вече писахме, честартът на тези действия е даден „официално“ на 20 февруари тази година в град Бургас. Там се проведе форум определен от организаторите като патриотичен и най-нов в история на България! Той приключи с възникването на една нова формация, наречена 

"Обединение за България"

В него влизат: "Организация за закрила на българските граждани" - Бургас, "20-ти април", "Велико Търново за гората", "Възрожденци", Г.О.Р.А., Клуб "Дертлиев", "Комитет за национално спасение", "Войнски съюз "Васил Левски", "БНО "Шипка". На форума присъстват Живко Стоев, Николай Стоилов, Атанас Атанасов, Васил Алексиев, Васил Кльонков. Водещи в това обединение са Български воински съюз „Васил Левски“ и "БНО "Шипка".

Само месец по-късно в началото на април във Варна е проведен още един форум на вече новосформираното русофилско "Обединение за България" и създаден Комитет за "Национално спасение". Претенциозното име на организацията ни връща в зората на демокрацията, когато под натиска на БКП в смесените райони в страната бе учреден ОКЗНИ – Общонароден комитет за защита на националните интереси. Основната му цел тогава беше да се противопостави на ДПС и да посее разделение в гражданското обществото, за да се запази мимикриращата власт на комунистите.

Сега тези уж родолюбиви българи и организации се представят за независими и патриотични. Те са против партийната система и за пряка демокрация, но това съвсем не е така.

Обединението, както споменахме, е под контрола на руския проект "Балканский фронт Болгария", а негов лидер е Евгений Викторович Новиков. Той е депутат (1990—1995), а сега е телевизионен водещ в канал "3 Беларус". Новиков има двойно гражданство, руско и беларуско. Поредицата от негови пропагандни материали свързани с България се публикуват в russiapost.su и в youtube.com. Евгений Новиков се самоопределя като общественик работещ в областта на правата на човека, но това далеч не отговаря на истината. Той определено се занимава с антизападни геополитически стратегии, които намират благоприятна почва за развитие и у нас.