„Медузи“, Гуцанов и Дънката изплуваха от скандалите с #Panama Papers

​Съмнения за политически съображения претупват и прекратяват делото срещу лидер на БСП и скандален бизнесмен

Герой от операция „Медузите“ и скандален варненски бизнесмен изплуваха от поредната порция осветени досиета в #Panama Papers.

Става дума за разкрития около офшорката Swiss Capital Investments, която е сменила 6-има български началници след рeгистрацията си през септември 2005 г. Това сочат данни, до които са се добрали журналисти от “Зюддойче цайтунг" и партньорите им от „24 часа“. Шефове на компанията се оказват двама българи от Варна и един софиянец. Именно Swiss Capital Investments става повод през 2012 г. и 2013 г. Главният прокурор на Британските Вирджински острови да даде съгласието си Агенцията да поиска от местния съд заповед за обиск в офисите на “Мосак Фонсека” за изземване на всички документи, свързани със Swiss Capital Investments. От Panama Papers не става ясно каква е причината за това.

Случката обаче съвпада с времето, когато България e поискала международна правна помощ по друг казус, споменат в годишния доклад на Варненската окръжна прокуратура за 2012 г. В него публично се споменава името на Swiss Capital Investments, а поводът е прокурорското разследване, което започва от 2010 по скандалната операция „Медузи“. Именно в нея бяха забъркани имената на бившия председател на общинския съвет в морската столица Борислав Гуцанов, а по-късно и депутат от БСП, и на скандалния бизнесмен Даниел Славов, известен като Дидо Дънката.

Реално офшорката Swiss Capital Investments e била съсобственик в 2 български компании - “Пропъртис Кепитъл Инвестмънтс” и “Юниън Инвестмънт Адвайзърс”.

“Пропъртис Кепитъл Инвестмънтс” е създадено през 2007 г. в България със специална инвестиционна цел. Сравнително голям дял в него има строителната компания “Борд” ООД на варненския бизнесмен Дидо Дънката, а по-малки - Симеон Ненков и Бонка Ненкова - братът и майката на жената, с която Славов живее, както и “Алфа Асет Мениджмънт”. През 2008 г. Swiss Capital купува дяловете на “Алфа” и така става най-големият акционер в “Пропъртис кепитал” с 46%. За управител е назначена Ирина Кривенко, която според публикации е бивш прокурор в Украйна.

В годината на регистрацията си, 2007-а, още преди офшорката Swiss Capital Investments да стане основен акционер, “Пропъртис Кепитал Инвестмънтс” получава от Комисията по финансов надзор лиценз като дружество със специална инвестиционна цел. Лицензът е отнет през март 2016 г., потвърждават пред „24 часа“ от Комисията за финансов надзор.

“Юниън Инвестмънт Адвайзърс” е втората родна компания, в която съмнителната офшорка Swiss Capital Investments има дялове. Тя обаче се оказва, че не е осъществявала дейност.

Според антимафиоти от ГДБОП стартът на операция „Медузи“ е даден именно покрай панамската връзка, след като нашите служби получават секретна оперативна информация от френските си колеги за крупни суми, които от България постъпват по сметки на техни банки. Там парите се разделят и част от тях поемат към офшорка, регистрирана на Панамите. Така се стига до шумните арести във Варна в края на март 2010 г. Тогава бяха задържани председателят на Общинския съвет във Варна и лидер на БСП в града Борислав Гуцанов, шефът на общинското дружество "Автотранспорт" Пенчо Пенчев, главният счетоводител на фирмата Яна Кръстева и местният бизнесмен Даниел Славов. МВР издирваше и холандски гражданин, който е заподозрян като част от схемата.

Арестуваните бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, съставяне на фалшиви документи, длъжностно присвояване и длъжностни престъпления в особено големи размери и сключване на неизгодна сделка. Прокуратурата и МВР обосноваха действията си с открити доказателства за престъпления при три сделки по закупуването на автобуси за градския транспорт на обща стойност 2 милиона евро. Извършените сделки са били в грубо нарушение на Закона за обществените поръчки, а по една от тях е доказано, че сумата, платена на фирмата - собственик на автобусите, е два пъти по-малка от неправомерно отклонените чрез посредници средства, разкриха разследващите. Според тях информацията е събрана от съдебни поръчки в чужбина. МВР не скри информация, че "Медузите" са подготвяли и нова неизгодна сделка с автобуси.

В дома на Гуцанов При обиските в дома на Гуцанов пък бяха открити 100 000 лева в пликове, съобщиха тогава разследващите.

БСП и тогавашният им лидер Сергей Станишев веднага видяха политическа поръчка в акцията на прокуратурата и МВР, защото стрелите били насочени към съпартиецът им. Борислав Гуцанов обаче се оказа, че попада за втори път в ареста. През 1999 година той е задържан в качеството си на директор на корабната компания “Бляк сий шипинг”. Заедно с него зад решетките е и шефът на варненския клон на “Елитбанк” Пламен Георгиев. Двамата са обвинени за отпуснати три кредита на обща стойност 9 млн. долара, които фирмата е получила без обезпечение.

След шумната акция вместо очакванията за справедливост, делото „Медузи“ потъна в мъртвото вълнение на родната прокуратура и тихо и кротко се стигна до прекратяване на разследването.

Според доклад на варненското обвинение е била проверявана банкова сметка на “Суис Кепитъл Инвестмънтс”, открита от Пламен Ненков и Стоян Стоянов. Ненков дори бил разпитан като свидетел. От прокуратурата пратили молба за международна правна помощ до Вирджинските острови, където е регистрирана офшорката. От Евроджъст обещали, че властите там ще потърсят контакт със следователите в България, но това не станало. От прокуратурата отчитат, че така и не са успели да проследят парични потоци от сметката на “Суис Кепитъл Инвестмънтс”.

Годината вече е 2012. Първото правителство на Борисов е подало оставка, на хоризонта се задава новата политическа комбина – БСП, ДПС и Атака. Обвинението следва победителите, а тях естествено не ги съдят. Така Гуцанов, Дънката и компания най-вероятно се разминават с Темида и справедливостта.

„Преди Станишев обвиняваше институциите в политически поръчки, но прекратяването на делото “Медузи“ стана също по политически указания“, коментира днес скандалният случай антимафиот, запознат с игрите на властта. По-късно от БСП даже се опитват да представят Гуцанов като герой. Заедно с Дънката социалистът дори осъдиха България в Страсбург заради унизителните арести. Но досиета в #Panama Papers и офшорката Swiss Capital Investments извадиха отново на повърхността на обществената чувствителност историите около делото „Медузи“ и потвърждението на неписаното правило в България, че политическата целесъобразност е по-важна от обществената справедливост и мечтаната битка с корупцията.