​Човек на Доган се сравни с турските султани, кръсти джамия на свое име

За 60-ия си юбилей Хамди Илязов става и почетен гражданин на Търговище, а хората смятат, че приносът му е спорен

Демир Мустафа

Реставрираната джамия в търговищкия квартал „Разбойна” взриви и християни, и мюсюлмани още преди да бъде открита. Хората в града са шокирани от името, което от 13-и май официално ще носи свещеният храм на мюсюлманите – „Хамди джамия”. Притеснението на хората от района идва от факта, че то съвпада много подозрително с това на местния лидер на ДПС Хамди Илязов, който се слави като един от феодалите на Доган в страната. Вече шести мандат е начело на партията в смесения район. Политикът от ДПС е и общински съветник в града. Хамди Илязов е бивш борец, с основно образование, забъркан в много скандали – дори и опит да бие телевизионен екип. Не е тайна за търговищенци, че за 16 години той се е превърнал в една от най-влиятелните фигури в местната власт в крепостта на ДПС, а от него трепери цялото население. Тази година Илязов навърши 60 години и отпразнува юбилея си както подобава. На празника бяха поканени Лютви Местан и Ахмед Доган, но рожденият ден съвпадна със предколедните събития в Боянските сараи и разцепването на формацията. Илязов обаче беше уважен лично от депутатите Мустафа Карадайъ, който стана оперативен председател на ДПС, както и от Тунчер Кърджалиев и Четин Казак.

Според хора от общината, близки до Илязов, именно паметният юбилей е повод реставрираната джамия в кв. „Разбойна” да се казва „Хамди”. Подобно „случайно” съвпадение според местните показва единствено как бизнесменът-политик е решил да се увековечи и да си издигне паметник приживе. Поведението му е съвсем в стила на вождовете по времето на социализма. Запознати с мюсюлманската религия твърдят, че няма традиция джамиите да носят имена на обикновени хора, а още по-малко те да се изписват на сградите. В Турция някои джамии носят имена на султани, но връзката е чисто историческа, отбелязва периода, през който е издигната. Така политикът от Търговище се извисява до султаните и дава знак, 

кой е господарят в района, 

коментират вярващи.

Познавачи на турския език и исляма са категорични, че само по отношение на думата "джамия" в турския език няма форма на притежание. И това не е случайно, защото се смята, че джамията е на Всевишния и никой земен не може да притежава молитвения дом.

Старата джамия в квартала е реставрирана и от схлупена постройка, само с едно минаре, сега вече се извисяват две, а архитектурата е изпипана до последния детайл. Проблемът обаче остава в името, което едва ли е „случайно съвпадение”, след като в Търговище, Илязов е основен фактор, който разпределя порциите. В Търговище вече дори се шегуват, че местният лидер на ДПС е надминал по самовлюбеност и вожда си Ахмед Доган, на когото никой досега не се е сетил да кръсти джамия или да посвети паметник. Второто минаре, което досега го нямаше, пък било издигнато специално в чест на политика, разказват строители. Откриването на мюсюлманския храм е насрочено за 13-и май – дата, която съвпада с най-големия празник в града – ежегодния Търговищки панаир.

Освен че джамия ще носи името на местния лидер на ДПС, на следващия ден, на 14-и май, след официалното й откриване той ще бъде обявен и за

почетен гражданин на Търговище 

на тържествена сесия на Общинския съвет. Отличаването му е за „особен принос към обществото в обществено-политическия, икономическия, социалния и спортен живот”. За номинацията са събрани 37 подписа на общественици в града. Първи благословията си в списъка са дали местният отец Славчо Проданов и мюфтията Енвер Яхов. Сред подписаните има още известни общинари и бизнесмени. „Предложението е направено в последния момент и е включено в дневния ред на Общинския съвет като извънредна точка. Не знам от кога обявяването на почетни граждани стана толкова извънредно”, коментира пред Faktor.bg бившият общински съветник от СДС и бивш кандидат-кмет в Търговище от партия „Защита” Красимир Русев. „Предложението не е обсъждано, не е гледано в комисии, а се прие директно от съвета на 27-и април. Този скандален акт мога да сравня единствено с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС при кабинета „Орешарски”, каза още Русев. Бившият общинар твърди, че води от 2009 г. години битка срещу Хамди Илязов заради далавери. Тогава теренът на стария битак в града е обявен на търг. Явява се като инвеститор голяма хранителна верига, която иска да строи магазин, който обаче е в непосредствена близост до супермаркет, чиято територия владее Илязов и застрашава пряко наемодателите му. Общинският съвет, в който е и самият лидер на ДПС тогава, взима решение предназначението на стария битак да бъде само за паркинг. По-късно Илязов купува на по-ниски цени имота, след което същата община решава, че вече може да се развива търговска дейност на терена, разказва Русев. „Магазините, които са разположени на територията, не са на Хамди. Той няма обекти, а само прибира наемите от хилядите квадратни метра, които притежава. За мен това е класическа схема за търговия с влияние и ощетяване на обществения интерес. По този начин, със смяната на статута на терена, общината беше ощетена с 500 000 лв.”, категоричен е Русев, който подава редица сигнали срещу действията на общинския съвет, но от прокуратурата в Търговище и във Варна остават безмълвни и смятат, че няма наличие на престъпление. Русев е категоричен, че заради името на джамията в кв. „Разбойна” и заради това, че Хамди Илязов, който има много спорен принос за района ще бъде награден с почетно гражданство, целият общински съвет трябва незабавно да подаде оставка.

Случаят в Търговище е показателен за моралната криза в ДПС и за опитите на самовлюбени политици да се сравняват със султаните.

В галерия: 

1. Хамди Илязов под благоклонния поглед на Доган

2. Джамия с две минарета - гордостта на Търговище

3. Обществената подписка за избирането на Илязов за почетен гражданин