​Зрее рубладжийски преврат в България, руското посолство мълчи

Торпилират отвътре членството ни в НАТО, създават вътрешни структури, способни да блокират армията и силите за сигурност, включително чрез диверсионни действия

Хибридната война на Русия срещу България вече съвсем не изглежда като измислица, нито пък е романтичен разказ за „родолюбци с оръжие и знамена“. Тя се превръща все повече в зловеща реалност, която напомня за годините на нацизма, сталинизма и Живковия социализъм, прикрити под оправданието „защита на Родината“.

На 20 април новосформираната русофилска организация "Обединение за България" е обявила, че ще участва в организирани протести в София по случай годишнина от Априлското въстание. Това става ясно от видео материал, публикуван от "Войнски съюз Васил Левски", който предупреждава демонстративно, че вече няма да се правят "разходки в гората" за лов на бежанци, а ще се ходи там с "екологична цел" - да се "почиства изхвърленото от бежанците".

Всъщност само за последните три месеца в страната се проведоха демонстративно два форума на паравоенни русофилски формирования, които разпъвайки чадъра на патриотизма 

се обявяват за държавен преврат, 

насаждат страх и омраза към естествените ни партньори ЕС, НАТО и САЩ, атакуват в национално предателство важни държавни институции, но от гледна точка на руските интереси.

Стартът беше даден на 20 февруари тази година в град Бургас. Там се проведе форум определен от организаторите като патриотичен и най-нов в история на България! Той приключи с възникването на една нова формация, наречена "Обединение за България". В него влизат: "Организация за закрила на българските граждани" - Бургас, "20-ти април", "Велико Търново за гората", "Възрожденци", Г.О.Р.А., Клуб "Дертлиев", "Комитет за национално спасение", "Войнски съюз "Васил Левски", "БНО "Шипка". На форума присъстват Живко Стоев, Николай Стоилов, Атанас Атанасов, Васил Алексиев, Васил Кльонков. Водещи организации в това обединение са Български воински съюз „Васил Левски“ и "БНО "Шипка", разкри първи burgasnovinite.bg.

Само месец по-късно в началото на април във Варна е проведен още един форум на вече новосформираното русофилско "Обединение за България" и създаден Комитет за "Национално спасение". Претенциозното име на организацията ни връща в зората на демокрацията, когато под натиска на БКП в смесените райони в страната бе учреден ОКЗНИ – Общонароден комитет за национално спасение. Основната му цел тогава беше да се противопостави на ДПС и да посее разделение в гражданското обществото, за да се запази мимикриращата власт на комунистите.

Сега тези уж родолюбиви българи и организации се представят за независими и патриотични. Те са против партийната система и за пряка демокрация, но това съвсем не е така.

Обединението е под контрола на руския проект "Балканский фронт Болгария",

а негов лидер е Евгений Викторович Новиков. Той е депутат (1990—1995), а сега е телевизионен водещ в канал "3 Беларус". Новиков има двойно гражданство, руско и беларуско. Поредицата от негови пропагандни материали свързани с България се публикуват в russiapost.su и в youtube.com. Евгений Новиков се самоопределя като общественик работещ в областта на правата на човека, но това далеч не отговаря на истината. Той определено се занимава с антизападни геополитически стратегии, разкрива още burgasnovinite.bg.

От няколко дни видео обръщение на Новиков се върти в интернет и провокира българите, като открито ги призовава към организиран бунт (вижте клипа - б.ред.)

Според Новиков в България с бързи темпове върви обединение на патриотичните сили, а това е обусловено от социално-икономическата криза и кризата с бежанците. Държавата не е в състояние да поеме толкова много бежанци, но продажни лидери продават интересите на народа и за пари служат на ЕС. В клипа на бившия руски депутат се говори за корупция в президентството, парламента, правителството, а това обединявало патриотичните среди. Патриотите в България вече работели за изваждането на страната от тази криза. 

Руснакът рекламира новосъздадения във Варна Комитет за национално спасение, изграден на основата на патриотични организации. Това е нова структура на база на войнските съюзи „ Васил Левски“ и Българско народно опълчение „Шипка“. Целта е защита на българските граждани. Те трябва да знаят кой води борбата за запазване на суверенитета им и е срещу окупационната власт. Новиков информира, че Комитетет е изпратил ултиматум до президента, премиера и парламента, с който предупреждават, че 25 г. се унищожава българската държава от западните страни. Комитетът пише, че не признават правомощията на държавната васт, искат затваряне на всички западни и южни ганици за бежанците без визи, възстановяване на граничните съоръжения, увеличаване на заплатите на военните и полицатие, осигуряване на необходимите условия и съоръжения, обучение на младежите в патриотизъм и военна подготовка и т.н. Въпросните патриоти настояват още да се прекрати окупацията на страната от чужди войски, защото страната не е приела участието си в НАТО на реферндум. Претендират и да се спре унищожението на природата, да се забранят компаниите за търсене на петрол и газ на наша територия, както и за добив на злато. Българските граждани да имат правото да носят оръжие и го използват при защита, за да защитават независимостта на страната. България трябва да спре и връзките си с трансатлантически компании както и сделки с тях. Да се разследва кой и кога е предал българската БНБ под чужд контрол и е забранил страната сама да печата пари. БНБ да се върне под юрисдикцията на държавата. Да се открият пунктове за лечение и изхранване на болните и бездомните. Да се прекратят всички действия на прокуратурата и специалните служби срещу преследване на патриотични организации и лица, защото това са репресии. Да има медия без цензура, която информира за патриотичните прояви и да възпитава в родолюбие. Комитетът за национално спасение настоява още да се забрана на всички фондации, организации, сдружения и чужди секти. Да се спрат изданията на книги, които проповядват чужд на народа морал ценности и изкривяват историята. Информационните потоци да са в полза на народа, духовността и националните нрави, а не в интерес на Запада и с литература, издадена със пари на Сорос. С този план според патриотите-русофили България ще стане независима, а не колониална държава. Той предлага още ръководството на страната да види провала си и пропастта между него и гражданите. 

Новиков критикува и мерките и идеите на Борисов и Плевнелиев.

В руския сайт news-front.info има 4 публикувани пропагандни видеоматериали на Евгений Новиков с популистки послания към българска аудитория, като я насочва към новообразуваната организация "Обединение за България". Видео посланията са пуснати на още няколко руски интернет платформи.

Те обещават на записалите се в тяхното т.нар. опълчение, обучение в чужбина.

Сдружението се представя за „обединяващо на доброволни начала възпитаници на всички средни и висши военни и полицейски училища в НРБ“. На сайта им, обаче, липсват адрес и телефон за връзка, но е обявено, че създават батальон за спец операции, който ще бъде в „в отговор на огромната военна и терористична заплаха срещу България“. Новите патриоти информират че имат „група за бързо реагиране и възхваляват „Цивилните отряди за защита на жените и вярата“, както и арестите на бежанци, извършени от групата на бургазлията Петър Низамов.

"Кадрите на батальона за специални операции ще бъдат изпратени на ускорени курсове за обучение и преподготовка в най-добрите водещи учебни заведения и тренировъчни центрове извън страната. С предимство са бившите служители и кадри на силите за специални операции, военното разузнаване, СОБТ, служители на МВР и службите за сигурност и охрана или чуждестранният легион“, пише в друго съобщение.

Красимир Симеонов е координационен секретар на "Воински съюз Васил Левски", говорител е Владимир Русев, но те се управлява от бивши военни. По време на форумите и събранията Владимир Русев повтаря в речите си едно към едно с опорните точки спуснати от Евгений Новиков, но никога не споменава, че имат контакти с този човек и с Русия.

Атаките срещу българската държавност и ориентацията ни към ЕС, САЩ и НОТО отдавна са на мушката на кремълската пропаганда. От началото на тази година обаче тя стана изключително арогантна и агресивна. В тази посока са и разкритията на германският журналист Борис Райтшустер. Той цитира документи на специалните служби в своята нова книга „Тайната война на Путин“, която излезе преди дни. Според изследователя 

в европейските градове се подготвя тайната армия на руския президент Путин. 

Едва ли България ще бъде изключение от този план. Проблемът е дали родните специални служби отново не проспиват поредния опит за дестабилизиране на държавата и връщането ни в орбитата на руската империя.

Тревожно коментира случващото се и анализаторът и бивш български посланик в Русия Илиян Василев: „Страхувам се, че предложената от Първанов национална гвардия е опит за формиране на паралелни структури, свързани и под контрола на близки на Русия среди, с които да се неутрализират официалните органи на сигурността - армията, полицията, жандармерията и т.н. То и сега изобилства с паравоенни структури, които се финансират пряко и непряко от Русия по различни линии. Единственото противодействие на тези паравоенни и полуграждански структури е операции на контраразузнаването, по-голям военен бюджет, по силни официални институции, както и официални програми за военно обучение, опция за военна служба - 6 месеца, включително строителни войски. Иначе към 120 хилядите охранители, ще се добавят още толкова бойни групи и бойци, които са потенциални "зелени човечета". Това е планът на Първанов и ПФ да торпилират отвътре членството ни в НАТО, създават вътрешни структури, способни да блокират армията и силите за сигурност, включително чрез диверсионни действия. Нещо като съвременен цивилен партизанлък. Ако това не е заплаха за националната сигурност - здраве му кажи. Разбира се - всичко се прави в името на защитата срещу "ордите бежанци", срещу "турската опасност", срещу "исляма" - а работата си е от чиста по-чиста - 

дори не е хибридна опасността, а явна и арогантна.

В същност всичките напъни за изместване на фокуса на събитийността у нас от реалната политика към виртуалната - в това число към паравоенните структури и техния ура-патриотизъм и заплахи за сваляне на властта, издават отчаянието на посткомунистическата номенклатура, че по редовен път, чрез избори, чрез влиянието си в обществото, чрез представителите си в Парламента и местната власт, не могат да променят евроатлантическия курс. Ерго Москва освен Украйна, загуби окончателно България“, пише във Фейсбук Илиян Василев.

Остро реагира и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Пред Faktor.bg той обяви: „Ако сме истинска натовска и европейска държава, трябва сериозно да се обърне внимание на прокуратурата – опитват се да се легитимират незаконни организации и паравоенни формирования. Трябва да се пази установеният конституционен строй - република, трябва да се пази и защитава от чужди интереси и нашата евроатлантическа ориентация, потвърдена от всички правителства до сега. Странно е, че след паравоенните организации край границата се появиха и такива „патриотични“ формиравания, които заплашват със сила нашата политическа ориентация. Те не прикрива същността си, че са говорители на Русия в България. Ако те не са свързани с официалното руско правителство, би следвало посланикът на Русия у нас да се разграничи незабавно от тях, иначе ще приемем, че това е част от хибридната война на Кремъл . В историята ни никога Русия не е помагала на независимостта на България. От вчера за първи път в годините на прехода българско правителство започна проучване за газ и неф в Черно море, а тези рубладжийски организации са против това. Сега е моментът държавното обвинение да покаже дали възприема заявките от тези организации като заплаха за държавата, или мълчаливо ще ги остави да я дестабилизарат. Прокуратурата трябва да докаже, че е европейска, а не че работи срещу българския интерес“, категоричен е Андреев.