​Радан Кънев уредил съпартиец - адвокат от кантората му, на хранилка в „Терем“

Синдикатите бесни, че се точат държавни пари към партийни другари

На партизанската традиция да уреждаме на държавна хранилка верни другари на партията, в България явно никога няма да се сложи край. Парадоксалното обаче е, когато критици, претендиращи за борци за справедливост и нов морал в политиката, са в действителност поклонници на старите номенклатурни схеми и практики.

Синдикалисти и работници от военния завод „Терем“ АД София сигнализираха Faktor.bg, че по схемата „наш партиен другар“ на граждански договор във фирмата им е пробутан съпартиец, който е и част от адвокатската кантора на Радан Кънев. Става дума за адвокат Васил Танков, който на 9 март 2015 г. е назначен за юридически консултант на граждански договор в „Терем“. Договорът е подписан по настояване на председателя на борда на директорите на дружеството Стоил Яков (виж в галерия, б.р.). По някаква

чиста случайност 

той пък е лидер на ДСБ в Петрич. Гражданският договор на новия юридически съветник е първоначално със срок за един месец, като се подновява автоматично за следващия, ако някоя от страните не поиска прекратяване. Така става фактически безсрочен и се явява форма на скрит трудов договор. В клаузите няма записани някакви специални изисквания и ангажименти, които да оправдават ангажирането му. Синдикатите са изумени, че при наличие на специален отдел „Правен“ във фирмата, с двама юристи на трудов договор, познаващи материята, да се наема трети, но натискът идвал „отгоре“. Впечатляващо е и месечното възнаграждение на Танков – 2600 лв, много над средното за фирмата, като до момента е получил 31200 лв., без да е ясно обаче какво точно е допринесъл за просперитета на дружеството.

Всъщност адвокатът съвсем не е попаднал случайно там – освен протекциите на шефа на борда по линия на ДСБ, самият Танков е също стар съпартиец на Радан Кънев. Още през 2004 г., при учредяването на ДСБ е избран за член на Вътрешнопартийния арбитраж. Но адвокатът има още едно важно предимство – той е и част от адвокатско дружество „Николова, Кънев, Калинов“, в което с равен дял участва и лидерът на ДСБ. Въпреки активната политическа кариера, Радан Кънев пази до момента дела си във въпросната адвокатска кантора.

Изненадващо в случая е, че точно Кънев, който често критикува партньорите си от СДС и ГЕРБ в подобни властови схеми, в действителност не е по-различен от тях. Явно

„принципите“ не важат за нашите момчета,

още повече пък когато тръбиш навсякъде, че си в опозиция и нямаш нищо общо със сегашната власт.

Подобни схеми явно се услаждат на Реформаторите, защото освен известният с триковете си Лукарски и бившият просветен министър Тодор Танев си беше взел на граждански договор за дебела сума лице, със съмнителни юридически способности, независимо, че министерството има огромен правен отдел.

Обществена тайна е, че гражданските договори са най-честата практика за уреждане на политически активисти на хранилка в министерства, агенции и държавни фирми, но и предпочитана форма за точене на държавен ресурс.