​Посланикът ни в ЮНЕСКО бил отличник на ДС, а баща му командвал разузнавачите

Микаел Ворбс отказва да обясни дали коментарът му за Бокова е цитиран коректно в секретна грама до Външно

Германският представител в ЮНЕСКО Микаел Ворбс, чиято позиция за номинирането на Бокова за български кандидат за ООН изтече в медиите преди седмица като секретна грама, изпратена до Външно, отказва да даде пояснения дали думите му са предадени коректно или са дописвани. Покрай тази афера обаче лъснаха стари зависимости на посланика ни в ЮНЕСКО с ДС, КГБ и комунистическата номенклатура. За него е създадено специално представителство в международната организация по настояване на Ирина Бокова.

В действителност посланикът ни в ЮНЕСКО Александър Савов се оказва отличник на ДС, сочат архивите. В кадровото му дело на разузнавач от ПГУ няма и една отрицателна характеристика. Липсват дори забележки към работата му. Отзивите от школата на КГБ също са отлични.

Постъпва на работа в МВнР през 1982 г. и година по-късно е пратен в делегацията за сесията на ООН в Ню Йорк, защото "бързо е навлязъл в работата". През 1984 г. вече е лейтенант в отдел 03 на разузнаването. В същото време баща му Стоян Савов е генерал, зам.-министър на вътрешните работи и

шеф на ПГУ

Въпреки че в началото на 90-те години ген. Савов беше обвинен за разчистването на досиетата и завърши земния си път, като се самоуби на гроба на един партизанин, кадровото дело на сина му е запазено. Макар в него да липсват някои елементи. В папката е останала и клетвена декларация за верността към делото на БКП и дружбата с великия СССР. Както и заповед, подписана от баща му, че Александър трябва да отиде на едномесечно обучение в АОНСУ за допълнителна подготовка по актуални проблеми на вътрешната и външната политика. Малко преди промените е изпратен на работа в резидентурата ни в Ню Йорк. В оценката му от 1988 г. пише, че е привлякъл един секретен сътрудник. Смяната на режима в НРБ го заварва в САЩ.

Преди месец и половина обаче, на 17 декември, 2015 година, българското представителство е закрито и отново посолството поема пряко тази дейност. След като кадровият разузнавач и опора на Генералния директор в ЮНЕСКО, Александър Савов, трябва да бъде отзован, Ирина Бокова и руското лоби във Външно министерство успяват да убедят министър Митов, че не е необходимо да има самостоятелно представителство. В ход е кампанията на Бокова за ръководната длъжност в ООН и е много важно да бъде

осуетено назначаването на "непроверен" дипломат

за постоянен представител. И така, ако няма да е школуваният в СССР Александър Савов, по-добре да няма изобщо българско представителство към ЮНЕСКО в Париж. Но Савов е подготвил ресорния дипломат Зорница Грекова да поеме неговите задачи. Може да гадаем дали идеята за дописването на грамата до Външно министерство, която сега се разследва от ДАНС как е изтекла в медия, е на Грекова или на сина на бившия шеф на Първо главно управление на Държавна сигурност?

Тази секретна грама почти дословно беше публикувана в българския печат. Целта беше да се създаде легендата, че е изпратена от екипа на международната организация. И главно - да се дезинформира българската общественост, че Ирина Бокова е подкрепяна от всичките държави, постоянни членки на Съвета за сигурност. Както писа "Биволь": "Всъщност грамата е подписана от посланика ни в Париж Ангел Чолаков, който представлява страната и в ЮНЕСКО, а е изготвена от ресорния дипломат Зорница Грекова, която отговаря за ЮНЕСКО. Тя е присъствала на въпросното заседание на ИС на ЮНЕСКО, което се е провело на 21 януари т.г. в седалището на организацията в Париж."

Според дописаната и фризирана грама германският представител в ЮНЕСКО Микаел Ворбс бил заявил, че "…при издигането на кандидатурата на г-жа Ирина Бокова за генерален секретар на ООН тя би получила одобрението както на постоянните, така и на непостоянните държави – членки на Съвета за сигурност на ООН".

Faktor.bg разговаря с български и чужди дипломати. Единодушно е мнението, че изобщо не е било работа на посланик Ворбс да споменава изборите за Генерален секретар на ООН на нивото на ЮНЕСКО. Затвърждава се мнението, че 

Ворбс изобщо не е казал това, което му се приписва 

в грамата, но очевидно е говорил за потенциалния технически проблем, който създава ситуацията с кандидатура на Ирина Бокова.

Журналисти, с които Faktor.bg работи направиха запитване до Микаел Ворбс и до британския посланик в ЮНЕСКО. От Ворбс все още няма отговор, а от британското представителство ни отговориха, че би трябвало да се обърнем към германското Външно министерство. Тъй като в грамата изглежда е злоупотребено с висш германски служител, в началото на седмицата написахме писмо до немското посолство в София, с молба външното министерство на Германия да даде официално становище по скандала в България