​Първото дело за проповядване на война в България буксува – пътува ли към кошчето

„Отстреляха“ пазарджишка съдийка, като наеха съпруга й за адвокат на обвинен за ислямизъм

Омар Халиф

Първото дело срещу привърженици на Ислямска държава в България , а и на Балканите вече половин година не може да тръгне в съда. Съдия Кристина Пунтева от Окръжен съд- Пазарджик прекрати наказателно дело от общ характер, образувано срещу 14 подсъдими с обвинения за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и за пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация " Ислямска държава". Това тя стори два пъти и при последното гледане на мярката за задържане под стража на 30 септември 2015 год. не посмя да освободи задържаните, а само уличи за пореден път прокуратурата в пропуски и неточности.

Това е второто искане за промяна на мярката за неотклонение на арестуваните за антидемократична идеология и пропаганда на война в Пазарджик. По делото е обвинена и Александрина Ангелова, чиято мярка за неотклонение бе променена по искане на прокуратурата от задържане под стража в парична гаранция от 5000 лв.

Адвокатката на Ахмед Муса Елвира Пенкова заяви, че ще предяви искане за 

очна ставка с главния мюфтия,

защото разполагала с документ, издаден от Главно мюфтийство, който дава право на Муса да проповядва. От Главно мюфтийство официално отрекоха Ахмед Муса да е оторизиран да упражнява религиозна дейност, (виж в галерия копие на картата издадена от Мустафа Хаджи).

Най-сериозните обвинения по това дело са към Ахмед Муса Ахмед, който е подсъдим и по другото известно "дело на имамите" и единствен има оттам ефективна присъда, която очаква по-горна инстанция.

В делото, чиито мерки се обжалваха преди дни, той е обвинен по чл. 109, ал 1 от НК - за противодържавна организация или група, по чл. 108, ал. 1- проповядване на насилствено изменение на установения с българската Конституция обществен и държавен строй и по чл. 407- за пропагандиране и подстрекаване към война.

При разглеждане на второто искане за промяна на мярката пазарджишката прокуратура добави към обвинението и осъществената логистична подкрепа на двама босненци с немски и френски паспорт да преминат през България на път за Сирия, за да се включат в бойните действия.

Групата около Ахмед Муса Ахмед бе задържана при акция на ДАНС и прокуратурата на 25 ноември 2014 год. в Пазарджик. Тогава от държавното обвинение прожектираха кадри, на които част от задържаните развяват знамена и агитационни материали на ИД и клип, че България ще е халифат.

След последвалото обвинение на прокуратурата се оказа, че подсъдимите не са могли да разберат въз основа на кои точно факти и обстоятелства са обвинени.

Делото бе върнато на Окръжна прокуратура- Пазарджик за отстраняване на допуснатите нарушения. Според съдията те се изразяват в съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на 11 от 14 подсъдими, се казва в съобщението на Окръжен съд- Пазарджик. Подсъдимите не са могли да разберат въз основа на кои точно факти и обстоятелства са обвинени, защо за обвинени, че са извършили престъпленията, споменати в обвинителния акт, в посочените от прокурора времеви периоди, както и въз основа на кои факти и обстоятелства прокурорът ги обвинява, че са извършили престъпленията по посочения от него начин.

На 9 септември окръжна прокуратура-Пазарджик внесе отново обвинителния акт срещу 14-те лица, обвинени в 

проповядване на омраза на религиозна основа

и пропаганда за война. През юли делото беше върнато на прокуратурата заради професионални нарушения за втори път.

Разпореждането не е окончателно и подлежи на обжалване или протест в седемдневен срок пред Апелативен съд - Пловдив, обвинените лица са Ахмед Муса, Ангел Симов (Айри), Стефан Александров (Сюлейман), Светослав Манчев (Зекерия), Ерджан Смаил, Стефан Димитров (Тафик), Александрина Ангелова (Мелекшен), Йосиф Минчев (Юсню), Рангел Илиев (Малкият Ремзи), Александър Иванов (Банго), Орхан Бързак (Мазгала), Райко Карталов (Ремзи), Ненко Щерев и Веселин Стефанов (Вайдин). Обвиненията против тях не са променени.

Любопитен факт е, че делото първоначално беше разпределено на Ивета Парапулова, която осъди салафита Ахмед Муса ефективно и за втори път и всички имами и не бе избрана на поста председател на окръжния съд. Още през юли, когато бе проведена предишната процедура за поста, стана ясно, че ръководството на Пловдивския апелативен съд, съдиите от Окръжния съд в Пазарджик и районните съдии от региона са изпратили становище във ВСС, с което изказват подкрепата си към нея. Това явно не беше достатъчен атестат за работата на магистрата, като тогава Парпулова получи подкрепата на 11 от членовете на съвета, а за конкурента й – районния съдия от Велинград Веселин Петричев, който се ползваше с благоволението на членовете на ВСС от лобито около председателя на Върховния административен съд Георги Колев, гласуваха 10 от членовете на съвета.

Парпулова се състезаваше с редовия съдия от Окръжния съд Пазарджик Елеонора Серафимова (обявена за протеже на всеобхватния Пеевски), понастоящем командирована в Софийския градски съд. Любопитното е, че при представянето си Серафимова изрично отбеляза, че няма да натоварва съдебните помощници с нетипични функции. Оказа се, че после при обсъждането на кандидатурите тъкмо този въпрос ще стане фокус на подкрепата за нея.

По време на дискусията преди избора Калин Калпакчиев отбеляза, че от данните, с които ВСС разполага, се вижда, че съдът в Пазарджик се развива изключително добре, а проверките на Инспектората към ВСС не са откроили недостатъци в организацията и работата на съдилищата в целия съдебен район. Калпакчиев открои и други позитиви в ръководството на Парпулова – в мандата й е извършен ремонт на сградата на съда, била е поощрена от ВСС, получава подкрепата на редовите съдии. Затова според него „единственият логичен изход” е ВСС да гласува отново доверие на съдия Ивета Парпулова. Съдийката не спечели конкурса и

лобито на Пеевски, 

което сега се разкри и по аферата „ две жени и куче” стана Елеонора Серафимова.

Мнението му обаче не бе споделено от мнозинството. Димитър Узунов отбеляза, че е съгласен, че досегашната председателка притежава нужните професионални и нравствени качества, но не и ръководни. Причината била, че през септември ВСС трябвало да попълва дупки в бюджета на съда в Пазарджик, което показвало, че Парпулова не притежавала необходимата компетентност да ръководи институцията. Узунов изрази недоумение „как е възможно съдебен помощник да бъде натоварен с допълнителни, несвойствени функции”, което той определи като „крайно неудачен управленски акт”. Последва изказване на Даниела Костова, която изчете статистиката за делата в съда, без да я поясни каква е позицията й. Но пък цитира нормата в закона, определяща задълженията на съдебните помощници, и уточни, че не мисли, че това, с което се занимава в момента един от съдебните помощници, обслужва нормата в закона.

При разпределението на делото за групата на Муса на Съдия Парапулова, нейният мъж, който е адвокат веднага бе ангажиран от един от обвиняемите и така беше отстреляна съдийката, която си направи незабавно отвод. Така започна и сагата с протакането на делото и двукратното му връщане на прокуратурата. Резултатът - една година арестуваните търкат коиките в ареста, правят се на мъченици, а телевизионни екипи наобикалят роднините да ги питат как се чувствата заподозрените. Сага с отворен край, при очевидна липса на обективност на Темида, а междувременно Европа настръхна от ужаса на терора на политическия ислям.

В галерия Муса показва картата издадена от Мустафа Хаджи, Снимка: в. Сега