​Непубликувано признание на Живков: КГБ имаше право да вербува в България без да уведомява ДС

Много от агентите на СССР днес осъществяват руското влияние у нас и предават Родината си

В  годините на комунизма КГБ е имала безконтролно право да вербува свои хора в България без да уведомява Държавна сигурност. Това признава бившият комунистически диктатор Тодор Живков в неизлъчвано интервю, направено от покойната Румяна Узунова през 1992 година (чуйте файловете в края на текста, б.р.).

„Ами, че те всички разузнавателни служби така работят, поне пред мен не е стоял така въпросът за вербуването, те си го вършат. Да, да, може ДС да не знае, че някой е агент на КГБ. Те имаха възможност и имаха представители във всички поделения на ДС. Пред мен тези въпроси не са поставяни. Правени са опити да ме завербуват, говори се, че един от моите колеги е бил агент на НКВД, мен никой не се опитвал да ме вербува и е странно защо ще опитват…“, признава пред журналиста от радио „Свободна Европа“ Живков. Диктаторът отказва обаче да отговори дали съветските тайни служби са се разпореждали в България като в Задунайска губерния и реално са управлявали държавата. Живков уточнява, че по тази тема ще говори, след като приключи воденият срещу него съдебен процес.

Любопитното е, че разговорът с Тодор Живков не е излъчен тогава от „Свободна Европа“. Върху Румяна Узунова е

оказан деликатен натиск от президентството,

ръководено през този период от д-р Желев. Мотивите са, че разговорът с Живков не е в интерес на новата демократична власт. По време на интервюто, бившият комунистически диктатор е под домашен арест.

Преди да почине Румяна Узунова оставя цяла ролка разговори с Живков и други важни документи при политическия имигрант Петър Бояджиев. Оригиналните записи се пазят във Франция, а Бояджиев ги предостави на Faktor.bg за публикуване. Целта е да се спрат спекулациите по темата и да се осветли една важна част от действията на КГБ в България. Признанието на диктатора недвусмислено потвърждава водещата роля на съветските тайни служби у нас и развенчава мита, че нашата Държавна сигурност е работила само за интересите на България. Тя просто е била филиал на КГБ. По-зловещата истина е, че вероятно българите никога няма да разберат, кои са били родните агенти на КГБ и ГРУ у нас. Те на се били известни дори на ДС. Важна подробност е, че няколко месеца пред 10-ти ноември 1989 г. по заповед на съветските тайни служби на „Лубянка“ са прибрани и списъците с

тайната разработка „Възраждане“,

включваща супер секретни сътрудници на ДС, а досиетата им в България са напълно унищожени. През последните 25 години много от имената в този списък са заемали най-висшите държавни постове, а много от тях продължават да са в активното управление. Затова и до днес Кремъл и Владимир Путин отказват да разсекретят архивите, въпреки че от времето на СССР са минали 25 години. А родоотстъпниците продължават да са агенти на руско влияние в България и да моделират с предателствата си националната ни политика.

Какво казва още Живков за атентата срещу папата и убийството на писателя Георги Марков – чуйте разговора с Румяна Узунова:

Upload Music Files - Listen Audio Files - FaktorBG_Roumjana Todor Jiv...


Embed Music - Music podcasts - FaktorBG_Roumjana Todor Jiv...

Б.Р. Използването на звуковите файлове е забранено. Нарушителите ще се преследват по силата на Закона за авторските права.