Как „вуйчо Спас“ от шофьор в Политбюро отвори уста да лапне БТК

Тъмните сенки на БКП, Русия и КОЙ надничат зад поредния опит за смяна на собственика на Виваком

Една от златните кокошки на България - БТК, преродила се във Виваком, e на път да отлети към поредния съмнителен купувач, независимо от значението й за националната сигурност. Впечатляващото е, че над тази компания непрекъснато витае злокобната сянка на НДСВ и жълти царедвроци, превърнали се в крупни бизнесмени и банкери.

Наскоро българският клон на "VTB Capital", представляван от бившия финансов министър от времето на НДСВ Милен Велчев, свързан с братята Велчеви (Милен и Георги), и международният консултант "Ernst&Young", обявиха, че организират търг за продажба на дълга по заем, който е отпуснат на Виваком.

"VTB Capital Plc" е банката отпуснала кредит от 150 милиона евро на Виваком. Заемът е обезпечен със залог, включващ и 100 % от акциите на БТК. Срокът за погасяване на този дълг изтече на 22 май тази година. Според експерти, първоначално Capital Plc действа като синдик на този кредит, но по-късно успява да консолидира 100 % от дълга за себе си.

Освен дълга по заема, клонът на руската банка продава и правата по съответния залог. Така купувачът на дълга едновременно ще придобие и всички права на заложния кредитор. И тъй като заемът не е погасен, купувачът на дълга ще може да претендира за възстановяване на 100 % от акциите на БТК (пряко или косвено), тоест ще може да придобие 100 % от компанията Виваком. На пръв поглед изглежда, че става дума за обичайни финансови операции, ако зад въпросната сделка не прозират твърде смущаващи обстоятелства, факти и персонажи.

В края на миналата седмица, Дмитрий Косарев, собственик на компанията "Empreno Ventures Limited "(Empreno) изпрати специално писмо до родните медии, в което обяви предстоящата продажба на дълга на Виваком като манипулация.

Кой всъщност е Косарев и кои са собствениците на Виваком

Компанията Empreno притежава 100 % от акциите на компанията "LIC Telecommunications Sarl "(LICT), която от своя страна пък владее 43 % от акциите на Българска Телекомуникационна Компания АД (БТК), оперираща под търговското наименование Vivacom (Виваком). Други 24 % от акциите на Виваком са притежание на миноритарен акционер, известен като американски инвестиционен фонд.

А останалите 33 % от номиналния капитал на Виваком са собственост на дружеството "Crusher Investment", което е дъщерна компания на "VTB Capital Plc", тоест на руската банка, представлявана от Велчев. Според Дмитрий Косарев Crusher трябва само технически (номинално) да притежава тези 33 % от акциите, тъй като тази собственост произтича от договор TRS (total return swap), по който разплащанията с Crusher отдавна са приключили. Това е станало още по времето на предишния собственик – босът на фалиралата КТБ Цветан Василев. Понастоящем въпросните 33 % също трябва да принадлежат (косвено) на компанията Empreno", твърди Косарев. За това той е категоричен, че компанията Crusher (т.е. VTB Capital Plc) няма право да се разпорежда с този пакет от 33 % от акциите, или да се възползва от правата на участие в управлението, които те дават. Въпреки това, Crusher демонстративно разполага с тези акции като със своя собственост.

Според Дмитрий Косарев, който чрез свои дружества притежава 43% от капитала на Виваком, продажбата на дълга от 150 млн. евро става изключително непрозрачно, по предварително начертана схема, която обслужва интересите на свързани лица, а в основата на цялата задкулисна операция са братята Велчеви (Милен и Георги) като представляващи VTB в България.

Предизвестен се оказва и „победителят“ на нагласения търг. Според Косарев това е „някой си Спас Русев“

Реално "VTB Сapital", възползвайки се от своите връзки с политически свързани лица (братята Велчеви), както и от капитала на "VTB Capital" – фактически руски държавен капитал, извършват рейдърска атака за придобиването на компанията БТК, чиято стойност е много по-висока от 1 милиард евро, но поради заема нейната стойност става по-малко от 176 милиона евро, предупреждава Дмитрий Косарев, собственик на компанията Empreno.

Според него източникът на финансиране на Спас Русев ще бъде самата 4VTB Capital", но всъщност с управителите й в България - братята Велчеви, които са в условия на тежък конфликт на интереси.

Кой е „митичният“ Спас Русев?

През последните години името му се свързва с няколко интересни покупки в България.

Преди две години, през лятото на 2013 г. бизнесменът, който от дълго време живее в Лондон, бе свързан с покупката на “Канал 3”, а после стана ясно, че бизнесменът Любомир Минчев и съпругата му Мария Опренова, които имали общ бизнес с него, са новите собственици на телевизията. Сянката на Русев продължи да виси над медията, докато преди няколко месеца скандалният депутат от ДПС Делян Пеевски обяви официално телевизията като своя собственост.

Малко по-късно столичният петзвезден „Хилтън“ бе продаден, а бизнесменът Спас Русев потвърди, че е негова собственост.

Така Русев прибави още едно хотелско бижу към колекцията си, след като година по-рано заедно с партньори стана собственик на софийския „Радисън“ срещу Народното събрание. В „Хилтън“ обаче той е едноличен собственик. Интересна подробност е, че другите кандидати за покупката на „Хилтън“ бяха публичното дружество „Фонд за недвижими имоти България“ и Георги Велчев - брат на бившия финансов министър Милен Велчев, който сега се оказва задкулисен играч в руската "VTB Сapital".

Името на Спас Русев изплува още през първите години на Прехода. Наричат го синия олигарх и сивият кардинал в правителството на Симеон Сакскобургготски. Именно той бе посочен като организатор на скандалната среща на яхта в Монако между царския финансов министър Милен Велчев, транспортния министър Пламен Петров и жълтият депутат Мирослав Севлиевски и убития мафиот и контрабандист Иван Тодоров – Доктора.

От миньорския Перник шеметната кариера на никому неизвестния Спас Русев стартира на 7 януари 1991 година. Тогава президентът Желев назначава перничанина за зам.-директор на Агенцията за чуждестранна помощ, въпреки че е без висше образование. Преди обаче да стигне до СДС, Русев е бил в годините на БКП шофьор към БКП и съвсем неслучайно е возил най-младия член на Политбюро - Стоян Марков, който след 10 ноември изчезна в Лондон, а след него там се изнесе и шофьорът му като син олигарх. Като обслужващ първите в държавата, Русев няма как да не е бил под контрола и проверен човек на УБО. Преди да напусне България, от Агенцията за чуждестранни помощи изчезват няколко хиляди тона храни, препратени в Египет. Парламентът започва разследване, но следите им потъват завинаги в дебрите на Прехода.

Официалната версия за отпътуването на Русев към Острова е, че заминава да учи в Лондон, поканен от Иван Станчов, тогава посланик. Дипломатът го запознава с принц Кирил - един от синовете на Симеон Сакскобургготски.

При връщането на Царя от Мадрид Спас Русев се прочува като ключов фактор при съставянето на правителството „Сакскобургготски“. Политици твърдят, че е човек, силно повлиял за завръщането на Симеон в България. Сив кардинал, довел у нас и юпитата Николай Василев, Милен Велчев и Любка Качакова. Те гальовно го наричат „вуйчо“ и „нашия Спас“.

За първия си милион Спас Русев казва: „Не е важно колко печелиш или имаш, а колко даваш обратно.“ В една от редките си телевизионни изяви пред Би Ти Ви споделя, че неговият най-голям капитал са контактите. А тях дължи в голяма степен на физическата си прилика с испанския крал Хуан Карлос.

Спас Русев е основател на „Телелинк“ - една от най-успешните телекомуникационни компании, която беше основен изпълнител на мрежата на „Глобул“ в България. През 2012 г. дялът на Русев бе изкупен от съдружника му Любомир Минчев.

Преди години Русев купи култовото списание „Егоист“ и му вдъхна нов живот под името „Его“. Интересите му в медиите не секнаха и през 2010 г. беше кандидат-купувач за изданията на ВАЦ в България, сред които вестниците „Труд“ и „24 часа“. „Его“ се казва и луксозният ресторант на Русев на жълтите павета. Купи разкошната къща на бившия председател на парламента Стефан Савов на ул. „Врабча“, реновира я и я подари на съпругата си за неин рожден ден. За съпругата си споделя, че е по-влиятелна от него, защото била приятелка с жената на втория по влияние човек в Англия - финансовия министър Джордж Осбърн.

В студиото на „Всяка неделя“ пък Русев изрече фразата: „Мога да се обадя на всеки български политик.“

Вероятните схеми

Днес Русев отново изгря на родна сцена с опита да стане собственик и на Виваком, и пак в екип с неизменните братя Велчеви. Твърде любопитна подробност, която може да се окаже ключът към целия пъзел в задкулисните игри, е фактът, че най-младият член на Политбюро - Стоян Марков, чийто шофьор по линия на УБО е бил „вуйчо Спас“, е тъст на Георги Велчев, който е женен за дъщеря му.

За България поредната смяна на собственостите във БТК-Виваком е от изключителна важност за националната сигурност, но в пълна мъгла остава как спец службите действат в този процес. На пръв поглед става ясно, че и в двата варианта с руски капитали се опитват да контролират компанията, което за България е изключително опасно и рисковано с оглед на хибридната война, която Русия води срещу нас. В цялата конспирация обаче не са за подценяване и нюансите – когато се говори, че „вуйчо Спас“ купува нещо, после изплува фигурата на КОЙ, какъвто е случаят с Канал 3. Апетитите на Пеевски към българския телеком съвсем не са скрити, така че няма да е изненада, ако зад целия нагласен търг с продажбата на дълг от 150 млн. евро стоят негови интереси. Не е изключено обаче и чрез лондонския вуйчо у нас да се връщат отмъкнати червени пари, а придобитата собственост от кръга братя Велчеви – Спас Русев утре да бъде препродадена многократно по-скъпо, без съмнение на руснаци или на техни подставени лица.

Всичко в тази задкулисна игра е в сферата на вероятностите, но у нас те  винаги се оказват реалност.