​Кредитори на КТБ атакуват синдиците с пет възражения, заради грешки и неточности

Посолствата на над 400 чуждестранни вложители в банката на Цветан Василев мълчат за кражбата на века

Д-р Вера Ахундова, председател на НПО „Ние гражданите“

Публикуваният преди време скандален списък с кредиторите на КТБ енезаконен, непълен, неточен, създаващ условия и ред за пререждане на кредиторите. Главно проблемът идва отФонда за гарантиране на влоговете чрез неправомерно вписване на кредитори с осчетоводени невалидни цесии след 6 ноември 2014 г. или на кредитори, отказали се от цесиите си по взаимно съгласие с цесионерите, в ред 7 и 8 /вместо ред 4/ по ред на удовлетворяване на вземанията им от масата на несъстоятелността на банката. Това предизвика остра реакция на измамените граждани и поредица от възражения до синдиците от вложителите в КТБ с надгарантирани депозити (виж в прикачения файл едно от основните възражения, б.а.). Вече коментирахме този списък в контекста на различните грешки и неточности. Те бяха свързани както с необяснимото невписване на вложители в КТБ в листата на кредиторите, така и с техническите грешки в размера на техните вземания.

Отделна група представляваха проблемите на вложители с цесии или двустранно отменени цесии, размера на признаните им вземания или най-драстичното – преместването им от 4-ти ред на удовлетворяване на 7 и 8 ред, до които по наше мнение

няма да стигне и стотинка за разпределение

Направихме и специално обръщение до посолствата на 28-те страни-членки на ЕС, на Руската Федерация, Република Турция, САЩ, Канада, Австралия, Македония, ЮАР, тъй като над 400 са имената на чуждестранни вложители – фирми и физически лица, за които липсваше индикация, че са били оповестени за публикуването на този списък. Както е известно, те не биха могли да имат достъп до Търговския регистър, за да направят справките си и то на български език. Какво и дали въобще посолствата са предприели нещо по този въпрос не знаем, но счетохме уведомяването им за наш дълг.

Отделно от възраженията по конкретни технически проблеми и разминавания в списъка по отношение на размери на вземанията им, нашите членове възразиха и по пет кардинално

важни за всички кредитори въпроси:

1. Масово възразихме против размера на сумата, с която Фондът за гарантиране на влоговете е вписан като кредитор и е приета като вземане сумата от 3 703 442 449,14 лв. . Посочихме, че този списък е изготвен на 22 юни 2015 г. и съгласно официалния сайт на ФГВ, раздел новини, - размерът на изплатените от Фонда гарантирани влогове към 19.06.2015 г. е възлязъл на 3 618 000 000 лева.

2. Възразихме също така по отношение на приетото вземане на Фонда за гарантиране на влоговете в банките по повод на незаконно върнатите от квесторите на КТБ обратно на фонда суми в размер на 57 100 000,10 лв. С възраженията си масово настояваме ФГВБ да върне в масата на несъстоятелността на КТБ тази сума от над 57 млн.лв., която БНБ разреши фондът да получи „по изключение” след въвеждането на режима на специален надзор над банката, с която ощетява кредиторите на масата на несъстоятелността. След връщането на сумата в масата на несъстоятелността на КТБ, вземането на ФГВБ следва да се увеличи със същия размер.

3. Направихме и отделно възражение по повод незаконосъобразните действия ва квесторите, с които, след поставянето на банката под специален надзор, са предоговорени условията по сключени договори за депозити по преференциални условия, в резултат на които действия ФГВБ е изплатила гарантираните размери по тези депозити въпреки законовата забрана за това. Съгласно публично изявление на министър-председателя Б.Борисов, размерът на изплатените от ФГВБ суми по преференциални депозити, които са били предоговорени по същество след поставянето на банката под специален надзор, е 100 000 000 лева. С изплащането на тези суми и с приемането им като част от вземанията на фонда за гарантиране на влоговете в първоначалния списък на приетите от синдиците вземания, незаконосъобразно се ощетява масата на несъстоятелността, и следователно всички кредитори.

4. Отделна форма на възражение бе подадена от 229 служители на КТБ, които буквално бяха ограбени с над 3 млн. лв., като недополучиха в пълен размер минимално гарантираните суми по депозитите, които са имали в КТБ. Специфичното в случая е, че тези суми следва да бъдат заявени от синдиците за заплащане от Фонда за гарантиране на влоговете, а фондът съответно да увеличи с тях размера на вземането си като кредитор на масата на несъстоятелността. Независимо от липсата на всякаква двусмисленост и пълната яснота по този казус нито една институция в държавата не позволи той да бъде решен на законно основание – нито омбудсманът К. Пенчев, когото сезирахме, не направи нещо повече от запитване с писмо, нито ФГВБ в лицето на Р. Миленков и УС на фонда, към които многократно се обръщахме с официални писма от организацията, пожелаха рационално да приложат действащия закон по случая. Сякаш проведоха наказателна акция срещу служителите на КТБ, защото са имали „неблагоразумието” да работят в тази банка.

5. Обобщеното възражение, което е израз на цялата абсурдност на дирижирания фалит на една

голяма българска банка през 21 век във вреда на хиляди граждани на България и в полза на шепа крадци с власт, е възражението въобще срещу списък на НЕГАРАНТИРАНИ депозити като вписването им в списък на приетите вземания на кредитори на КТБ е неоснователно, незаконосъобразно и неправилно прието, защото въпросните вземания на кредитори на КТБ от № 19 до № 7998 от списъка са гарантирани с правителствена гаранция на Министър-председателя на Република България. Като доказателство за това наше твърдение прилагаме изявлението от официалния уеб-сайт на г-н Бойко Борисов от 19.08.2014 г., който на втора страница, ред 13 и 14 е гарантирал на 100 % получаването на тези вземания от вложителите на КТБ в качеството му на партиен лидер. С избирането на министър-председателя тази гаранция автоматично се трансформира в гаранция на Правителството на Република България. Поради това оспорваме реда по чл.94 от ЗБН за приетите от синдиците вземания на кредитори на КТБ /н/, като твърдим, че редът на всяко от вземанията от № 19 до № 7998 следва да е по чл.94, ал.1, т.1 от ЗБН. Поради това оспорваме съществуването и размера на всяко едно от приетите от синдиците вземания на кредитори. Разбира се, ако синдиците на КТБ не уважат това възражение, ще се обърнем към съдебните власти.