​Пламенов се казва мафиотът, обсебил трафика на хора в България

Група на Каракафа действа в Истамбул, българите се контролират от София и Димитровград, Тачи отговаря за косоварите и албанците на Дурацо, руснаците на Семион Моглиевич действат в Унгария

Славчо Георгиев, Италия

Това поне твърди Марко Никович, бивш шеф на сръбската полиция пред вестник “CorrieredellaSera”. Той е категоричен, че мафията се справя много по-добре от европейските държави в казуса с мигрантите. „Контролират две трети от трафика на мигранти – уточнява той – останалите една трета са на малки местни организации”. И дава за пример камионът с труповете, открит в Австрия (унгарска регистрация, чешка, а после словашка собственост на камиона, регистриран от румънец, шофьори двама българи и един унгарец). След дрогата, оръжието и проституцията трафикът на хора са четвъртият по големина бизнес за организираната престъпност. И при това рискът категорично е най-малък. Балканските държави имат строги закони за трафикантите на хора, но само ако има смъртен случай. Ако ли не, санкциите са минимални – отнемане на шофьорската книжка, три месеца затвор или глоба от 1000 евро. По-малко, отколкото плаща само един мигрант.

В тази си дейност мафиотите не оставят нищо на случайността – обяснява и Божидар Спасич, бивш служител на сръбската служба за сигурност БИА. Маршрут, място за срещи, полицейски постове, шофьори, водачи....всичко.

Всяка стъпка е планирана

Първо ги поема турската мафия, после балканските им колеги и накрая всичко се контролира от косовари, италианци, руснаци...сега вече и китайци. Плаща се и според качеството на услугата. И тук има ВИП услуга, която струва до 10 хиляди евро за мигранти, които имат нещо за криене и за които преходът е при специални условия. Стандартната услуга е от 3-5 хиляди евро, като се използват същите канали като за търговията с оръжие и крадени коли. Никога обаче за тази дейност не се използват каналите за дрога.

Мигрантите обикновено не носят пари в брой, получават преводи чрез WesternUnion и Tenfor, за да платят на трафикантите. Европейската полиция знае имената на големите кланове, които ръководят тази престъпна дейност – уточнява Никович. Каракафа в Истамбул, хората на Пламенов в София и Димитровград, Тачи за косоварите и албанците на Дурацо руснаците на Семион Моглиевич в Унгария и т.н. Голям проблем е и корупцията по българските и сръбски митници, където ниските заплати на граничните полицаи предразполагат към корупционни практики. Колкото по-голяма е групата, толкова по-висока е цената, за да си затворят очите за преминаващите мигранти. А никой не е в състояние да каже, колко терористи са проникнали в Европа като мигранти, продължава Никович. Около 90% от мигрантите са от Сирия, а 70% от тях са 20-30 годишни.

В обширния преглед на събитията от последните месеци “CorrieredellaSera” публикува и доста стряскащи цифри. Само за Гърция от началото на годината легално или не (в повечето случаи) са преминали над 160 хиляди граждани на Сирия, Ирак и Афганистан срещу 50 242 регистрирани за цялата 2014 год. За следващите месеци предвижданията са тази цифра да достигне 3000 души на ден!!! Последен баланс на комисариата на ООН сочи, че от началото на годината повече от 300 хил. души са навлезли в Европа по море. Цената е над 2 500 жертви, а само италианските погранични служби са спасили над 4 400 мигранти. А още

5 милиона сирийци са готови да напуснат родината си

през следващите 2-3 години.

И това преселение на народите ще продължи поне до 2050 година, според най-оптимистичните прогнози на ООН.

БЕДНАТА БОГАТА ЕВРОПА!