​Ром наруши омертата, пропя как с фирми на Ковачки точили ДДС за милиони, измамили съда и държавата

Жалбата е подадена срещу настоящия депутат Красимира Ковачака, обещала по 100 бона, за да спасят от затвор братовчед й, тя отрича

Ром от Самоков наруши закона на омертата и направи скандални разкрития пред прокуратурата – преди няколко години олигархът Христо Ковачки по предварителен сценарий му прехвърлил свои фирми, за да отърве съдебно преследване за 16 милиона укрито ДДС. Жалбата е подадена в Районната прокуратура в Самоков срещу д-р Красимир Ковачка, братовчедка на бизнесмена, която в момента е депутат от контролираната от Ковачки БДЦ. Всъщност лекарката е била посредник в далаверата - уговорила е рома да стане подставено лице, като му е обещала тлъста сума, ако братовчед й отърве затвора и огромните санкции. Сега обаче Тони Николов се чувства използван и измамен, и си търси парите от настоящия депутат.

Срещу д-р Ковачка наистина има подадена жалба в прокуратурата на 14 юли, с входящ номер – 1234/5, а на 20-ти същия месец е изпратена за проверка в РПУ – Самоков. Извършена е проверка от дознател, а сега жалбата е отново в държавното обвинение за последващи указания. Това обави пред Faktor.bg Мариола Маркова от областната дирекция на МВР.

В жалбата на Тони Николов 

лъсват скандални факти, 

укривани грижливо години наред по време на следствения и съдебен процес срещу енергийния бос. Уговорката за прехвърлянето на неизрядни фирми е станала в Самоков през 2009 г. Николов познавал Красимира Ковачка покрай лекарската й практика - лекувала баща му, посещавали няколко пъти частния кабинет в дома й в Самоков. Братовчедката на олигарха потърсила съдействие от Николов, а той ангажирал към заверата и своя братовчед Васил Лозанов. За услугата лекарката им обещала по 100 бона, след като свършат съдебните разправии.

„Ние се съгласихме и тя чрез Илиан Пириев, с когото ни запозна и който е охрана на Христо Ковачки, ни даде по 5,000 лв. Същият започна да ни води в офиса на г-н Христо Ковачки и ни прехвърлиха фирмите, че ние сме работили с тях. Имаше две лица, мъж и жена, двамата адвокати на Хр. Ковачки, които ни учеха какво да твърдим на разпитите пред следователите. Илиан Пириев ни водеше в управление до "Кошарите", той оставаше отвън, а ни поемаха други адвокати, които влизаха със нас при следователката, за да кажем това, което са ни казали. Когато не се явявахме, по тяхно давление д-р Ковачка ни вкарваше в болницата да ни лекува. Когато ходехме в следствието, Илиан Пириев ни даваше по 500, 1000 лв. По моя сметка са ни дали 15,500 лева. Но д-р Ковачка ми дължи 84, 500 лв. съгласно договорката помежду ни. Когато започнаха делата против Христо Ковачки, д-р Ковачка престана да се занимава с нас.Тогава Пириев ни запозна с дясната ръка на Хр. Ковачки - Петко. С него уговаряхме цената за месец укриване, като 

те поеха плащането на хотели, храна и ни даваха на ръка по 5,000 лв ,

което продължи 3-4 години. Делото приключи с оправдателна присъда и вече започнаха да не ни познават“, пише в жалбата си Тони Николов.

Пред Faktor.bg Николов потвърди сериозните разкрития. Смята, че са измамени и използвани, за да свършат мръсната работа на милионера. С Ковачки никога не е разговарял лично, всичко е уговаряно с братовчедка му и негови подчинени. Виждал го е само два пъти в офиса на фирмата, където ходел за инструкции. Според него в далаверата с прехвърлените фирми са участвали четирима роми от Самоков. Още един от тях – Кирчо Андонов, който се води с регистрация в София, е подал в столичната прокуратура също жалба срещу д-р Ковачка, че е измамен.

„Кирчо сега се крие в Италия, страх го е да се върне в България, а от Първо РПУ го търсят за разпит по жалбата. Водихме няколко разговора с докторката, искахме да си изчистим сметките, а тя все обещаваше, че Ковачки ще оправи нещата. Но ние останахме излъгани, а той си спаси кожа“, казва Николов. 

Миналата седмица същият е викан на разпит от дознател в РПУ- Самаков.

„Разказах много подробности, готов съм и още обяснения да дам. Цялата схема ще разкажа, за да стане ясна истината и да се разбере, че Ковачки е откраднал не 16 млн. от ДДС, а много повече“, казва Николов. Той твърди, че Ковачки непрекъснато е забъркан с ДДС-измами, но ги прикрива чрез цяла верига от неграмотни роми от страната. Плаща им 200-300 лв. на месец, за да точи ДДС, и тази практика е от години. В схемите са замесени и много адвокати, следователи, прокурори, които прикриват престъпленията. Николов признава, че го е страх за  живота му и на неговото семейство, но не иска повече да прикрива хора, които мамят държавата за милиони.

Faaktor.bg разговаря и с набедената депутатка Красимир Ковачка. Тя е категорична, че не познава Николов, нито други роми, свързани с прехвърлени фирми на братовчед й.

„Аз съм почтен лекар, кардиолог, не се занимавам с такива неща. Това са пълни измислици, 

някой се опитва да ме дискредитира, изнудват ме, 

налагат ми психически тормоз. Ще сезирам лично главния прокурор за този натиск, който ми се оказва. Преди няколко месеца така шантажираха с измислици и родителите ми“, обясни политикът от БДЦ. Тя е категорична, че не знае срещу нея да е постъпила жалба в прокуратурата, а и не е викана за обяснения.

Тони Николов обаче отговаря, че съвсем не става дума за шантаж и изнудване.

„Просто си търся парите, които ми обещаха. Набутаха ме в престъпните си схеми, аз си изпълних ангажимента, Ковачки отърва кожата. Не се крия, няма нищо анонимно. Лично съм пуснал жалба в прокуратурата, от личния си телефон съм звънял на Ковачка за да изчистим проблемите. Пратих и SMS, но тя се крие“, твърди мъжът от Самоков.

През август 2009 година държавното обвинение постави на мушка енергийния бос, обвинявайки го, че е укрил ДДС в особено големи размери. Тогава на Христо Ковачки бе наложена и огромната сума от 300 бона парична гаранция, а стартиралото по-късно съдено дело продължи няколко години да фокусира вниманието на медии и граждани.

Разказаното сега от Тони Николов действително е установено до голяма степен в хода на делото от прокуратурата.Според обвинението бизнесменът е сключвал фиктивни сделки за машини, сувенири и биодизел. По тази схема Ковачки избегнал да плати 16 781 960 лв. данъци. Схемата на олигарха била следната: по документи сделките били изрядни, но реално пари не са броени, а фирмите доставчици са се оказали "кухи". Ковачки твърди, че сделките не са фиктивни, машините в голямата си част са били за магазини "Европа" и все още са налични там.

Какво обаче уличава бизнесмена? Това са показанията на неграмотни роми, собственици на фирми, "търгували" с него.

Ромите, чиито фирми доставяли на дружествата на Ковачки машини за милиони, както и посредниците в сделките категорично отрекоха пред съда да познават бизнесмена, да са имали нещо общо с него, да са му продавали каквото и да е.

Фирмите, сключвали договори от името на Ковачки, са ЕТ "Щайн - Христо Атанасов", "Ел Ем Импекс" ЕООД, "Данесто" ЕООД и МАХ-2003 ЕООД.

Техни доставчици пък били "Интернешънъл Маркетинг Експорт Импорт" ЕООД, "Ем Фуудс" ЕООД и "Сим Трейдинг", пише в свое разследване „24 часа“.

Сред свидетелите по делото се оказва и пропелият сега Тони Николов. Връзката му е с "Интернешънъл Маркетинг Експорт Импорт", която се води на Румяна Андонова.

От показанията пред съда на собствениците на фирмите доставчици, става ясно също, че те били използвани като бушони - сделките с фирмите на Ковачки са се сключвали от един собственик на фирма, а после дружеството се прехвърляло на друг. Андонова пък чрез адвокат прехвърлила фирмата на някой си Емил, който пък дал право на Тони да прави сделки с фирмата му. По-късно Тони наистина обяснил на Емил, че работи с фирмата, правил сделки, продавал някакви машини, стругове и фрези. Всичко това става ясно в съдебната зала по време на процеса, пише през март 2011 г. „24 часа“. Въпреки, че е в списъка на свидетелите по делото, Тони Николов не е открит независимо от многото опити на полицията. Тогава според съпругата му той живеел в чужбина и тя не знаела дали ще се прибере в България. В друг роден вестник пък даже излиза зловеща новина, че са открили свидетеля Николов с отрязана глава именно заради далаверите с Ковачки. Партньорът на бизнесмена, обаче се оказва жив и здрав. Сега отказва да пази мълчание и твърди, че по време на делото заедно с други роми, забъркани в далаверите е 

укриван от хора на олигарха в хотел в Пазарджик,

плащали им солидни суми, за да мълчат, да подписват и говорят каквото им кажат адвокатите. На него лично Румяна Андонова, която е от Видин, му е дала пълномощно, за да прави сделки с фирми на Ковачки, казва сега Николов.

По време на съдебния процес прокуратурата настоява Ковачки да бъде осъден на 5 години затвор, като по време на пледоариите сочи, че са безспорно доказани над 80 фиктивни сделки чрез 4 фирми на Ковачки между 14 февруари 2005 г. и 14 септември 2006 г. и между 16 октомври 2006 г. и 14 юли 2008. Въпреки това бизнесменът получава първоначално условна присъда от три години от СГС и парична глоба, а в края на май 2012 г. енергийният бос Христо Ковачки е напълно оневинен по делото му за данъчни престъпления от Софийският апелативен съд (САС). След това присъдата е потвърдена и от последна инстанция.

Сега обаче ромът от Самоков повдига отново завесата на престъпните схеми, които реално от години миришат покрай бизнесмена, който вече има и сериозно присъствие от депутати в парламента. Прокуратурата трябва да установи до колко новите разкрития са автентични и действителни, и могат ли да станат повод за възбуждане на ново дело срещу олигарха. Или депутатът Красимира Ковачка и братовчед й са обект на изнудване и позорящ ги компромат?