​Съдът призна Анна Витанова за агресивна срещу протестиращите, загуби дело срещу Faktor.bg

Въпреки десетки показания на свидетели и потърпевши, МВР отказва да разследва скандалната полицайка

Софийският районен съд отхвърли като напълно неоснователен искът за клевета на скандалната полицайка Анна Витанова срещу електронното издание Faktor.bg. Това гласи Решение №77 от 22 юли тази година (виж в прикачения файл цялото решение съда, б.р.).

През май 2014 г. година Анна Витанова заведе дело срещу Faktor.bg, твърдейки, че в резултат на публикувана от изданието дописка са и нанесени морални и неимуществени вреди – притеснение, промяна на отношението на работещите с нея, служебни проблеми, засегнати били честта и доброто й име. Повод за моралните терзания на полицайката се оказа публикуван текст на 30 юли 2013 г., отразяващ снимка и коментари от социалната мрежа Фейсбук за евентуално участие на Витанова на митинг на БСП на връх Бузлуджа. В текста се припомня, че полицайката стана популярна само дни по-рано, в нощта на белия автобус и протестите срещу правителството на Пламен Орешарски пред парламента. Тогава тя бе обвинена от много граждани, че е използвала непозволена сила и грубост. Подобни публикации заляха и почти всички родни медии, но Витанова се оказа засегната само от кратката дописка във Faktor.bg, изпълнявайки явно политическа поръчка на предишното ръководство на МВР, с министър Цветлин Йовчев.

48-и състав на Софийския районен съд приема, че ищцата не е била оклеветена, защото изнесените факти се разминават с легалната дефиниция на понятието клевета, съдържаща се в разпоредбите на чл. 147, ал. 1 от НК. Съдът приема, че по делото са събрани и достатъчно факти и информация, че Витанова наистина е използвала сила срещу протестиращите граждани, за което сочат и показанията на свидетели – непосредствени очевидци и потърпевши на агресията й.

„ И двамата свидетели са преки очевидци на упражнената вербална агресия от ищцата спрямо протестиращите“, се казва категорично в съдебното решение. „По изложените съображения предявеният иск се явява неоснователен и следва да бъде отхвърлян изцяло“, заключава още съдебният състав.

Реално това съдебно решение е важно за всички протестиращи граждани и за жертвите на полицейските своеволия по времето на министър Цветлин Йовчев, които МВР и прокуратурата и до днес отказват да разследват.

Само часове, след като през февруари т.г. Faktor.bg обяви на страницата си във Фейсбук, че е даден на съд от полицай Анна Витанова, форумът ни преля с коментари и писма на десетки непознати, станали свидетели и жертва на агресията й. Благодарим искрено за достойната позиция на Виктор Лилов, Кирил Гьорев, Филип Николов, Владислав Константинов, които се отзоваха и в съдебната зала, за да свидетелстват в името на истината. Някои от тях имат изпратени и директни жалби срещу Витанова до МВР, дали са и показания за неправомерните й действия, но МВР отказва да разследва полицайката за насилие срещу гражданите.

Съдебното решение е една поредна победа и за правозащитника Николай Хаджигенов, който представляваше Faktor.bg пред Темида.

Докато все още изчаквахме съдебното решение, полицай Витанов стана „звезда“ в нов скандал – оказа се автор на недопустими за служител на реда расистки и насилнически статуси на личната си стена във Фейсбук, заради гражданския конфликт в кв. Орландовци. Нещо повече - Витанова публикува и колаж с портрета на Хитлер, за да внуши отношение към ромите от Орландовци. На едната снимка ромите искат ток, газификация, работа, а от другата - фюрерът им отговаря: „Ще ги имате, товарете ги на вагоните!!!“ 

Дори и след този тежък гаф МВР отново покри скандалната полицайка, а и до сега няма отговор пред обществото, дали Витанова ще понесе някакво наказание. Този случай обаче е показателен за порочните практики във вътрешното министерство и пълната невъзможност гражданите да очакват справедливост от институцията, призвана да пази реда и закона в държавата ни.