​Парите за хотела на Ивайло Първанов – от „обръчите“ около Южен Поток

Скромната фирма АЙВИ финансирала президентския син с милиони

Откуда деньги за луксозния хотел, закупен от сина на бившия президент Георги Първанов? От обръчите около Южен Поток, отговаря във свое разследване „Биволъ“.

Скандалът гръмна преди дни, след като bТВ разкри всвой репортаж, че Ивайло Първанов, син на Георги Първанов – Гоце и сестрата на червения депутат Кирил Добрев – Мариана Добрева са придобили петзвезден спа-хотел в Кюстендил за 7.5 млн. лева.

Синът на президента обяснява произхода на парите за покупката на петзвезден хотел със заем от фирмата АЙВИ-СМ, която се занимава със софтуер и поддръжка на компютърни мрежи, но също и с хотелиерски и рекламни услуги. В нея той се явява съдружник с брат си Владимир. До юли 2013 съдружник с братята е била и Мариана Добрева.

Фирмата има само три осигурени лица и по-скоро скромни приходи от продажби за последните години. Най-успешна е 2012 година, когато във фирмата влизат 299 хиляди лева. За 2014 приходите са 191 хиляди лева. Откъде са средствата за многомилионен заем за Ивайло остава загадка. Но не е тайна, че

АЙВИ-СМ обслужва и спа-хотела в Белчин

От изтекла кореспонденция на депутата Кирил Добрев става ясно, че луксозният хотел „Белчин Гардън“ е построен под негово ръководство – от основите до ключ. С Добрев се съгласува всичко, вкл. цвета на мокета и цените на туристическите пакети.

Съгласувателни писма за цените на пакетите в хотела, изпратени от управителя Петър Иванов до Кирил Добрев, разкриват, че сървър на фирмата АЙВИ-СМ mail.ivy-sm.com обслужва и електронната поща на хотела (виж тук и тук).

Откуда деньги? От обръчите около Южен Поток.

Освен АЙВИ-СМ, съществува още и фирмата АЙВИ КОМЮНИКЕЙШЪНС със собственик Мариана Жекова Манолова. Заедно с Ивайло Първанов и Марияна Добрева тя състои в борда на директорите на фирмата СТРИМОН-СПА, собственик на едноименния хотел. Освен това Манолова е представител и едноличен собственик на фирмата СТРИМОН КЛУБ, в чийто борд са Ивайло Първанов и Калин Рогачев. Свързаността между АЙВИ във всичките си разновидности и СТРИМОН е повече от очевидна.

По-рано АЙВИ КОМЮНИКЕЙЩЪНС е била собственост на Елена Харизанова, доверено лице на Кирил Добрев, която върти контролираните от него фирми. В изтеклата кореспонденция на Добрев откриваме и как се финансира въпросната фирма:

от партията – майка с договори за пиар и издателска дейност 

свързана с партийния живот (виж тук), но също и от обръча от фирми около БСП, като небезизвестната ПОНС ХОЛДИНГ на Милко Милков (виж тук).

ПОНС беше една от фирмите, избрана при правителството „Орешарски“ да строи неслучилия се проект „Южен Поток“, редом с фирмите контролирани от Делян Пеевски. ПОНС обаче гравитира и около бургаския кмет Димитър Николов (ГЕРБ) и е основен участник в далаверата със земите на къмпинг „Корал“.

Ето как, капка по капка в партийното джакузи, 27 годишният Ивайло Първанов е събрал милионите за спа-хотел с няколко басейна.