​„Леля каза“ командва по модела КОЙ в агенцията за подслушвания

Скандални обществени поръчки, злоупотреба с власт, манипулации, назначаване на свои хора, обслужване на задкулисни интереси пробиват специалната служба

Специалната агенция за подслушвания и проследявания ДАТО остана едно от малкото звена в сектор „Сигурност“ без кадрови промени след свалянето на задкулисното правителство на Орешарски, ДПС, БСП и Атака. По-тревожното е, че в агенцията трайно се е настанил моделът КОЙ. Faktor.bg получи тревожен сигнал от експерти в агенцията, пожелали анонимност, които алармират за драстични нарушения и подчиняване на националната сигурност на задкулисни и корпоративни интереси. Публикуваме разкритията, защото са от висок обществен интерес, с надежда, че държавното обвинение ще се самосезира и ще провери достоверността им.

Началник от кръга „Йовчев“

Председателят на ДАТО – Цветан Китов е  кадър от обкръжението на Цветлин Йовчев. Лично Китов организира и подсигурява информационно чрез свои хора в тогавашната специализирана дирекция „Технически операции“, СДОТО, която бе на подчинение на МВР,  гейта, насочен срещу Цветан Цветанов за микробусите за подслушване. Негова е идеята бусовете да бъдат определени като средство за подслушване, след като самият той, като ръководител на „Технически операции“ преди това в ДАНС прекрасно знае, че те нямат такива функции и възможности, защото са разполагали със същите. Целта обаче оправдава лъжата – нанесен е удар срещу Бойко Борисов, Цветанов и ГЕРБ месец преди парламентарните избори.

За благодарност от поръчителите Китов получава възможност да стане първи директор на СДОТО, а след това и председател на ДАТО.

По време на заемания важен ръководен пост разчиства до последния човек всички служители, заемащи дори и ниски ръководни нива в агенцията, без оглед на възраст, опит или трудов стаж, ръководен от убеждението – верни на предишните. На техните места се назначават незабавно верни хора отвън, без никакъв опит или познания в специфичната дейност по прилагане на СРС.

От софтуер за милиони до „Червеи“

В средата на 2011 г., когато Китов заема длъжност директор на „Технически операции“ – ДАНС отново с Йовчев и Писанчев изготвя писмени докладни до тогавашния председател Казаков. Целта е да бъде закупен шпионски софтуер за 1 милион евро, като част от системата за мониторинг (подслушване), с която ДАНС разполага, но той не е пуснат в експлоатация, защото няма връзка с мобилните оператори. Казаков категорично отказва. Софтуерът е предназначен за проникване в информационни системи и клониране на съдържащата се в тях информация в пълен обем. Казаков отказва да подпише договора с фирма „Тровикор“, а след това е наредено, по препоръка на Йовчев същият да бъде подписан от тогавашния директор „Правно обслужване“. В идеята на разработката „Червеи“ е заложено използването точно на този софтуер, по отношение на АИС на МВР. Той е качен на сървър, получен безвъзмездно от Министерство на държавната администрация през 2009 г. Към настоящия момент се намира в дирекция „Технически операции“ – ДАНС.

Злоупотреба с власт

Китов използва три „лични“ служебни автомобила, между които Volvo XC90. Автомобилът е собственост на ТЕЦ „Марица Изток“ и е предоставен за определен срок, с договор за ползване на ДАТО. Колата е със старозагорска регистрация и не е собственост на агенцията. През месец април пред директора на „Вътрешна сигурност“ – МВР е повдигнат въпросът за паркиране на автомобилите във вътрешния двор на МВР, поради ограничените парко-места и автомобилите с регистрации в провинцията. По разпореждане на Китов ДК- номерата на джипа са сменени с оперативни номера, взети от проследяващите структури. В момента този автомобил се движи с регистрационни табели, които не отговорят нито на регистрацията по документи, нито на собствеността.

От месец август 2013 (създаването на ДАТО) до 1 януари 2015 г. всички автомобили а агенцията са зареждани с карти за гориво от „Лукойл“, собственост на МВР и финансирани по безкасово плащане от бюджета на МВР. В същото време ДАТО е първостепенен разпоредител с бюджетни средства, а от 2014 г. има и самостоятелен бюджет от 43 млн. лева, в това число и за гориво. Едва с идването на министър Веселин Вучков картите са анулирани и ДАТО спира да зарежда на бензиностанциите в страната за сметка на МВР. От 1 януари 2015 г. повече от три месеца всички автомобили на агенцията – около 420, се зареждат с туби, които са били превозвани ежедневно от служители с микробуси или леки коли до всички териториални структури – от Силистра, Варна и Видин, до Хасково, Бургас и Благоевград. Горивото е зареждано в туби на ведомствената бензиностанция на ДАТО, но отчетността дали същото и в пълен обем достига до предназначението си не е ясно. В този период задачи по проследяване почти не са изпълнявани.

От 15 март 2015 г., половин година по-късно след създаването на агенцията и назначаването на Китов за председател, след проведена обществена поръчка ДАТО вече зарежда автомобилите на бензиностанция „Лукойл“.

Доста преди да бъде уреден проблемът с горивата в агенцията все пак е проведена „значително по-важна“ обществена поръчка, но за тоалетна хартия (200 000 ролки или 400 км.) и канцеларски материали, в това число и ленти за машинописни машини – 50 000 броя ( близо 18 км. лента). Парадоксалното е, че всички пишещи машини са извадени от употреба преди повече от 12 години и ДАТО разполага с една единствена - изложена в музея. В това число влизат и 5 500 000 CD и DVD, които по груби изчисления ще стоят на склад в следващите няколко десетилетия, тъй като на година потребностите от такива носители са между 100 и 150 хиляди, а и непрекъснато излизат нови по-ефективни електронни носители.

Бюджетът на ДАТО за 2015 г. е за над 44 000 000 лв. При същите показатели и без промяна в щатната численост, бюджетът на СДОТО през 2013 г. е почти наполовина - 25 000 000 лв.

От създаването на агенцията, август 2013 г., служителите са се легитимирали със служебните си карти на МВР. Нови карти не са им направени с оглед на това, че ДАТО е към Министерски съвет. Въпреки повдигнатите многократно въпроси от министър Веселин Вучков, картите да бъдат върнати, с оглед на това, че ДАТО не е структура на МВР, Китов не предприема никакви действия. Министърът на вътрешните работи все пак издава заповед и картите на МВР, използвани от ДАТО, са анулирани, считано от 1 януари 2015 г. За да реши проблема, Китов разпорежда да се издадат бележки с трите имена и без снимка на всички служители, които да заместят служебните легитимиращи документи, включително при изпълнение на оперативни задачи, свързани с националната сигурност и носенето на огнестрелно оръжие по време на работа. Интересно е да се отбележи , че документите за използване на оперативни автомобили и талонът „Незабавно съдействие“, подписан и утвърден още от времето на главен секретар Калин Георгиев, и още използвани от ДАТО, важат само и единствено с представяне и на служебна карта. Това несъответствие води и до няколко инцидента, със задържани и разпитани служители. Такава е историята в района на Свиленград - при провеждането на полицейски операции, за задържане на бежанци, които не успяват да докажат, че са служители на специалните служби, а имат оръжие и автомобили с радиостанции. Едва през април тази година - повече от 20 месеца след като поема агенцията, Китов обезпечава хората в ДАТО със служебни бележки.

Кадруване в стил „Свой – роднина“

Не по-малко притеснителни от гледна точка на националната сигурност са и обстоятелствата с главен секретар Мариана Владимирова, за която се знае, че е приближена и пределно вярна на депутата Делян Пеевски. Дамата прави много бърза кариера от провинцията в столицата. От директор на дирекция по образование във Велинград започва работа в комисията на Цвета Маркова ДКСИ. Въпреки несъответстващото образование, там бързо овладява началнически пост. Със съдействие на Пеевски от ДКСИ през 2013 г. е назначена за старши оперативен работник на главния секретар Светлозар Лазаров. Интересното в случая е, какво разбира въпросната дама от структурата на МВР, след като е завършила УНИБИТ и българска филология в Пловдивския университет. Едва след месец работа в МВР вече е годна за началник на отдел в ДАТО, като ръководи и организира дейността на регистратурите. Явно предишният пост е бил само за трамплин и легитимация. С приемането на новия щат (29.10.2013 г.) на агенцията Владимирова става главен секретар, като вече отговаря за цялата административна дейност и към този момент тя държи да се запознава и съгласува лично с подписа си всички материали, проекти на вътрешни нормативни документи, свързани с прилагане на СРС, без да съблюдава чл. 8, ал. 7 от Устройствения правилник на ДАТО: „Главният секретар не осъществява правомощията си по отношение на дейността – по осигуряване и прилагане на СРС“. До средата на 2014 г. Владимирова лично проверява и контролира всички постъпващи искания за използване на СРС, като лично и само тя ги докладва на Китов. Подбира в кадрово отношение всички новопостъпващи служители, като огромна част от тях са нейни познати, деца на приятели, роднини, а предпочитаният географски район е Велинград или Пазарджик. Конкурсите в ДАТО до средата на 2015 г. се обявяват в срок от 3 дни да се подават документите, като за събиране и предоставяне на изискуемите документи на обикновен гражданин са необходими минимум 10 дни. Така всеки конкурс е предрешен за предварително ясен избраник. Във всяко звено на агенцията има минимум 2-3 служители, лично подбрани от нея и назначени на отговорни постове, без опит или професионален стаж.

Със съдействието на Владимирова в ДАТО в началото на 2014 г. е назначена и нейната племенница – Гергана Димитрова, също от Велинград, която с постъпването си веднага заема ръководен пост – началник на сектор „РКИ СРС“ . Това е може би най-важната структура на ДАТО, в която постъпва, обработва се и се съхранява целият обем от информация, свързана с използване и прилагане на СРС по лица и обекти в България, постъпващите искания, сроковете за прилагане, причините, които налагат прилагане на СРС, както и има ли изготвени веществени доказателни средства по лицето, което е обект на СРС. Димитрова е само на 25 години и е без абсолютно никакъв опит в службите за сигурност. А длъжността, която заема и отговорностите, и важността на информацията, с която разполага, просто не подлежат на коментар. Тя е и служителят, който от средата на 2014 г. докладва на Китов постъпилите искания за използване на СРС. В опитите си да овладее напрежението сред старите и опитни служители Димитрова често използва фразата – „Леля каза, че трябва…“. Безспорно е налице конфликт на интереси за свързани лица по сребрена линия – до 4-та степен включително, с оглед на това, че Владимирова, като главен секретар ръководи и отговаря за администрацията на ДАТО, където структурно ( в дирекция „Координация, информационно обслужване и международна дейност“) е и секторът, поверен на племенницата й. Владимирова стига и до там, че за директор на дирекция „Координация, информационно обслужване и международна дейност“ назначава бившия заместник кмет на Велинград – Валентина Цветанова - Игнатова, която е с две висши образования в областта на икономиката и хранително-вкусовата промишленост?! Цветанов-Игнатова е и пряк ръководител на Димитрова.